Hirdetés

Infografika: a 20 éves Linux



|

A hobbiprojektként indított megoldás nagy utat járt be, mára számos különféle változata és felhasználási területe létezik

Hirdetés

20 éve tette közzé Linus Torvalds a Linux operációs rendszer első hivatalos változatát. A hobbiprojektként indult megoldáson mára ezernél is több fejlesztő dolgozik, a kernel pedig 13 milliónál is több kódsort tartalmaz. A Linux 1.0-ás változata 1994-ben jelent meg, és ugyanebben az évben indult útjára a SUSE Linux is, amelyet 2003-ban vásárolt fel a Novell.

Egyes anekdoták szerint Torvalds első jutalma az operációs rendszerért a hírnév mellett nem pénz volt, hanem virtuális sör, amit két, magukat az Oxford Beer Trolls néven emlegető fiatalember küldött a rendszer atyjának. Azóta ezen a téren is rengeteg változás következett be: ma már a Linux, illetve a rá épülő megoldások rendkívül fontos szerepet játszanak számos szervezet informatikai infrastruktúrájában, illetve mindennapi életében.

Linux szerverek

A megoldás napjainkban szinte minden vállalatnál és intézménynél megtalálható, főként a stabil és biztonságos működést követelő szerverek esetében. A követelményeket szem előtt tartva a Novell olyan Linux szerver rendszerek fejlesztését tűzte ki célul, amelyek bármilyen méretű szervezet igényeit kiszolgálják, nemzetközi hátterű gyártói támogatással rendelkeznek, illetve kis-, közép- és nagyvállalati környezetben is megbízhatóan üzemeltethetők. Számos vállalati alkalmazás gyártója javasolja és támogatja általános futtatási környezetként a Linux szerver rendszereket, illetve kiemelten a Novell által forgalmazott SUSE Linuxot.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.