Hirdetés

Ingyen ebéd Windows alá 1. rész



|

„Ingyen ebéd márpedig nincs” – tartja a népszerű mondás és való igaz, van az életnek néhány olyan területe, ahol helytálló ez a megállapítás. Szerencsére a szoftvereké nem ilyen. Cikkünkben bemutatjuk az általunk leghasznosabbnak vélt ingyenes alkalmazásokat kategóriánként csoportosítva.

Hirdetés

Mindannyian ismerjük az új számítógép „belakásának" nehézségét - vajon milyen programokat pakoljunk fel a „szűz" operációs rendszerre? A legegyszerűbb persze a szomszédtól elkérni az internetről letöltött Nerót, Photoshopot és egyéb fizetős szoftvereket tartalmazó lemezeket, majd olyan alkalmazásokkal telepakolni a gépet, amelyek tudásának töredékét használjuk csak ki. Szerencsére van ennél sokkal ésszerűbb (és ráadásul teljesen legális) megoldás: manapság szinte minden feladatra léteznek ingyenes, jól használható, megbízható alkalmazások is. Egy letöltőoldalon keresgélni a megfelelő program után azonban nem túlságosan kifizetődő. Egyrészt elvesz egy csomó időt, teleszemetelhetjük a rendszerünket a rengeteg kipróbált, majd leszedett programmal, sőt, ne adj' isten, az is előfordulhat, hogy egy kártékony alkalmazással „gazdagodunk".

 

Természetesen az internetes letöltőoldalak gazdái igyekeznek kigyomlálni az utóbbi kategóriába tartozó szoftvereket, de az óvatosság nem árt. Mi éppen ezért gyűjtöttük össze azokat az ingyenes programokat, amelyeket mi is napi szinten veszünk igénybe és amelyek már bizonyították, hogy jól használhatóak és megbízhatunk bennük. Minden kategóriában igyekeztünk több programot is ajánlani, az előnyök és a hátrányok bemutatásával megkönnyíteni a választást. Bár jó néhány feladatra találhatunk remek internetes alkalmazást, cikkünk csak a gépünkre telepíthető, „offline" programokkal foglalkozik. Ezeket elhelyeztük április számunk lemezmellékletén is, így bárki könnyedén telepítheti a számára érdekeseket.  

 

 

Zenelejátszók

 

Mindenkinek találhatók a gépén digitális zenefájlok, az MP3 formátum mára számítógépes életünk részévé vált. A Winamp gyakorlatilag maga a nagybetűs MP3-lejátszó program, sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy kezelése nagyon egyszerű, kinézete az elmúlt tizenkét év alatt nem változott jelentősen, tudása azonban szépen gyarapodott. Gyakorlatilag az összes népszerű zenei fájlformátum kezelése mellett képes lejátszani az internetről sugárzott adásokat is. Támogatja a szünet nélküli lejátszást, a Replay Gain szabványt a számok hangerejének kiegyenlítéséhez, tud dalokat merevlemezre másolni zenei korongokról, Audio CD-t is ír, ráadásul tudása beépülőkkel tovább bővíthető.

A foobar2000 mögött az a Peter Pawlowski áll, aki korábban a Winamp fejlesztésében is részt vett. Lejátszójának két fő ismérve a szinte végletekig konfigurálható felület és a kiváló hangminőség. Natívan támogatja az összes ismert fájlformátumot, a Winampnál is szereplő szünet nélküli lejátszást és a Replay Gain szabványt is. Lemezekről is lement számokat és a különböző formátumok között konvertál, de lemezt csak akkor ír, ha a Nerót is telepítettük a gépre. Tudása beépülőkkel tovább bővíthető. Azoknak ajánljuk, akik szeretnek órákat „szöszmötölni" egy program beállításaival.

 

winamp.png

 

 Egyszerű, de nagyszerű kezelőfelület, amely az évek folyamán ugyanolyan jól használható maradt

 

 

PDF-olvasók

 

A PDF formátum népszerűsége ellenére a Microsoft továbbra sem kívánja ezt az állománytípust támogatni, inkább a saját fejlesztésű XPS-sel próbálkozik. Ez persze azt eredményezi, hogy muszáj telepítenünk valamilyen PDF-olvasó programot a gépre, ha szeretnénk megnyitni az ilyen formátumú dokumentumokat. Logikus választás az Adobe saját fejlesztésű Adobe Reader alkalmazásának telepítése, így garantáltan nem lesz problémánk semmilyen PDF-állomány megnyitásával sem, még az animációkat, háromdimenziós modelleket vagy a videókat tartalmazó fájlok is gond nélkül kezelhetők.

Kiváló alternatíva lehet a Foxit Reader, amelyet kis méret és gyors indulás jellemez. Azok számára ajánljuk, akiknek fontos ez a két szempont. A „szembe jövő" PDF állomány 99 százalékát megnyithatjuk vele, csupán a PDX formátummal nem tud mit kezdeni, valamint nem támogatja tökéletesen a ligatúrákat keresés és másolás közben.

 

adobe_web.png
 

 

 Ha százszázalékos PDF-kompatibilitást szeretnénk, akkor kénytelenek leszünk telepíteni az Adobe Readert

 

 

CD/DVD-írók

 

A Windows támogatja ugyan az optikai lemezek írásának lehetőségét, de ez a funkció finoman szólva sem felhasználóbarát. A CDBurnerXP kiváló választás lehet, nevével ellentétben DVD-t, Blu-ray-t és HD DVD-t is képes írni, Vistán is. Természetesen támogatja az ISO formátumú képállományok írását és elkészítését, valamint a rendszerindító lemezek létrehozását is. Azoknak ajánljuk, akik hozzászoktak a Nero Burning ROM kinézetéhez, hiszen elsősorban ahhoz hasonlít, de tudása természetesen elmarad a fizetős testvérétől. Futtatásához a .NET keretrendszer telepítése szükséges, ez sokakat elriaszthat a használatától.

Számukra jelenthet megoldást az ImgBurn, amely nemcsak képfájlok kezelésére, hanem adat- és zenei korongok égetésére is alkalmas. Ez utóbbi funkciója kicsit körülményesen használható, adatlemezek írásánál például nem is láthatjuk az elkészülendő lemezünk fastruktúráját. Lemezképállományok kezelésében azonban verhetetlen, gyakorlatilag az összes ismert íróprogram formátumát támogatja, széles körű beállítási lehetőségei pedig első látásra valószínűleg elriasztják a kezdőket. Ennek ellenére számukra is ajánlható, elsősorban akkor, ha lemezképek kezelésére keresnek „mindentudó" alkalmazást.

 

imgburn_web.png
 

 

 Az ImgBurnnel való ismerkedést segíti a beépített varázsló

 

 

Képnézegetők

 

Alapszintű képnézegetésre a Windows beépített eszköze is alkalmas, de ha bármi többet szeretnénk a képeinkkel, mint megnézni vagy elforgatni, akkor bizony új alkalmazás után kell néznünk. Az IrfanView talán az egyik legrégebbi ilyen program, amely a Windows 95-öt idéző eszköztárával és kicsit nehézkes kezelésével próbálja elriasztani a felhasználókat, de cserébe alacsony erőforrás-igényű és nagyon sok funkciót kínál. Támogatja az összes elterjedt grafikus formátumot, tud csoportosan konvertálni és átnevezni, illetve vannak benne alapszintű szerkesztő és képmanipuláló lehetőségei is.

Kicsit „kedvesebb a szemnek", azaz modernebb kezelőfelületet kínál a FastStone Image Viewer alkalmazása, amely képek nézegetésére és rendszerezésére is használható. Természetesen ez a szoftver is támogatja az összes ismert képformátumot (beleértve a fényképezőgépek RAW formátumait) és képes alapszintű képszerkesztésre. Azok számára ajánljuk, akik sokat rendezik képgyűjteményüket, de nincs szükségük az Irfanview által nyújtott rengeteg szolgáltatásra.

 

faststone_web.png
 

 

Remek eszköz képeink rendezgetésére és nézegetésére a FastStone Image Viewer

 

 

Tömörítők

 

A Windows ma már alapból képes ZIP formátumú archívumok létrehozására és kibontására, de ahogy azt már megszokhattuk, az operációs rendszerrel adott segédprogramok nem épp széles körű funkcióikról híresek. Éppen ezért ajánljuk bátran a 7-Zip programot, amely egyrészt a ZIP állományok létrehozásán és az összes elterjedt tömörített formátum kibontásán kívül saját, 7z kiterjesztésű állományait is létre tudja hozni. Ezek sok esetben kisebb méretűek, mint a konkurens (és fizetős) RAR vagy ACE csomagolók által létrehozott állományok. A rengeteg támogatott formátum mellett képes belenézni az ISO és az MSI formátumú fájlokba is. Tökéletesen beépül a Windows Intézőbe, a jobb gombbal elérhető 7-Zip menün érhetjük el a program legfontosabb funkcióit, az archívum létrehozását és a kibontást, valamint a tesztelést is. A többi tömörítőprogramhoz hasonlóan rendelkezik saját (igen egyszerű) fájlkezelővel is, amely a szokásos állományműveletek mellett tömörítésre is használható. Felülete inkább funkcionális, mint szép, de rengeteg nyelven képes kommunikálni, közte magyarul is.

 

 

7zip_web.png
 

 

 Nem szép, de remekül használható tömörítő a 7-Zip

 

 

Állománykezelők

 

Amióta a Norton Commander első változata 1986-ban megjelent, azóta követik az állománykezelők az általa meghonosított kétpaneles kinézetet. Ilyen a FreeCommander is, amely nemcsak egymás mellett, hanem egymás felett is meg tudja jeleníteni a paneleket. A szokásos állománykezelő műveletek (másolás, áthelyezés, törlés, átnevezés) mellett rengeteg haladó funkcióval is rendelkezik. Ezek közül érdemes kiemelni a ZIP, CAB és RAR tömörített formátumok kezelését (akár kereshetünk is bennük), a beépített FTP-modult, a biztonságos állománytörlést és a fájldarabolást. Mappák tartalmának összehasonlítására, sőt szinkronizálására is használható. Kiváló csoportos átnevező modullal rendelkezik, amely a végletekig paraméterezhető. Nemcsak a szokásos listanézetet kínálja, hanem akár ikonokkal is képes megjeleníteni az állományokat, ráadásul mindkét fájlpanelen több fület is nyithatunk, így a gyakran használt mappák pillanatok alatt elérhetők. Kezelése egyszerű, aki használt már korábban bármilyen állománykezelőt, az ezzel is el fog boldogulni, ráadásul a felhasználókat a teljesen magyar nyelvű felület is segíti.

 

 

freecommander_web.png
 

 

A hagyományos kétpaneles megjelenítést kínálja a FreeCommander

 


 

Böngészők

 

Ez az a kategória, amelyben - kivételesen - használható az operációs rendszerrel adott alkalmazás, igaz, a Windows XP mellé „csomagolt" Internet Explorer 6-ot senkinek sem ajánljuk. Inkább frissítsünk a hetes változatra, illetve próbáljuk ki valamelyik alternatív alkalmazást. Ilyen programok között talán a legfontosabb a Firefox. Ezen szoftver egyetlen hátránya, hogy kicsit magas memóriafoglalás, de cserébe gyors, biztonságos és rengeteg kiegészítő érhető el hozzá, amelyek segítségével új funkciókkal láthatjuk el, illetve megváltoztathatjuk a meglévők működését.

Az Opera egy méltatlanul elhanyagolt böngésző, kicsi, gyors és jó néhány olyan funkcióval rendelkezik, amely hiányzik a vetélytársakból. Ilyen a beépített levelezőprogram, az egérmozdulatokkal való vezérlés és az adatok (könyvjelzők, előzmények stb.) szinkronizálása két különböző gépen futó példánya között.

A Google Chrome érdekességei közé tartozik az, hogy minden böngészőfül önálló alkalmazásként működik, így ha az egyik elszáll, akkor nem rántja magával az egész programot. Az úgynevezett inkognitó üzemmóddal pedig a felkeresett oldalak nem jelennek meg az előzmények között.

 

 

firefox_web.png
 

 

A Firefox tudása kiegészítőkkel tovább növelhető

 

 

Levelezőprogramok

 

Talán a levelezőprogram az a kategória, amelynél nem feltétlenül kell keresnünk ingyenes megoldást. Egyrészt azért, mert nagyon jól használható online levelezők is léteznek (GMail, Yahoo! Mail, Hotmail), másrészt a Windows XP-ben lévő Outlook Express, illetve a Vistához adott Windows Mail alkalmazás is tökéletes az átlag otthoni felhasználásra. Ha mégis ingyenes, megnövelt tudású alternatívát keresünk, akkor a Mozilla alapítvány Thunderbird levelezőjét tudjuk ajánlani, amely a testvéréhez, a Firefoxhoz hasonlóan „alapból" is teljes értékű, de tudása kiegészítőkkel tovább bővíthető. Felülete teljes egészében magyar, helyesírás-ellenőrzővel egyetemben, a biztonságról beépített tanítható spamszűrő és adathalászat elleni védelem gondoskodik. A levelek rendezését fejlett címkézés segíti, ráadásul ha gyakran keresünk egy megadott tárgyra vagy feladóra, akkor kereséseinket mappaként is elmenthetjük. Nemcsak levelezésre, hanem hírcsoportok és hírfolyamok olvasására is használható, egyetlen hátránya talán az, hogy nem kínál gyors módszert levelezésünk és beállításaink gyors mentésére és visszatöltésére.

 

 

thunderbird_web.png
 

 

Klasszikus levelezőprogram-kinézetet kínál a Thunderbird

 

 

 

Irodai csomag

 

Nagyon könnyű helyzetben vagyunk, amikor ingyenes irodai programcsomagot kell ajánlani, hiszen az OpenOffice 3 tökéletes választás erre a feladatra. Tudása az irodai feladatokat teljes mértékben lefedi, tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, rajzolóprogramot és adatbázis-kezelőt. Hatalmas előnye, hogy tökéletesen tud magyarul, kiváló beépített helyesírás-ellenőrzőt tartalmaz, ráadásul probléma nélkül olvassa Microsoft Office által készített állományokat is (beleértve a 2007-es verzió XML-alapú formátumát).

Szövegszerkesztője mindent tud, amely egy ilyen alkalmazástól elvárható, támogatja a többhasábos szerkesztést, brosúrakészítést, használhatunk kereszthivatkozásokat, ráadásul készít tartalomjegyzéket és tárgymutatót is. Munkánkat rengeteg sablon, tündér (a „varázsló" openoffice-os megfelelője) és automatikus szöveg-kiegészítés segíti. A táblázatkezelő természetesen képes két- és háromdimenziós diagramok készítésére is.

A csomag tökéletes az otthoni és kisirodai feladatok megoldására, hátránya, hogy néhány ritkán használt MS Office függvényt és formázást nem ismer meg.

 

 

openoffice_web.png
 

 

 Az OpenOffice teljes körű irodai programcsomag, magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzővel

 

 

Tesztprogramok

Néha fontos lehet (főleg használt alkatrészek vásárlása esetén), hogy gyorsan és pontosan meg tudjuk állapítani, hogy milyen komponensek találhatóak meg egy számítógépben. Ehhez kiváló választás lehet a CPU-Z és GPU-Z páros, amely annak ellenére, hogy nevük nagyon hasonló, különböző fejlesztők műve. Ez nem látszik rajtuk, ugyanis felületük nagyon hasonló, ráadásul egyiküket sem kell telepíteni, közvetlenül futtathatók. A CPU-Z értelemszerűen a gépünk processzoráról árul el részletes információkat, pontos típusa mellett többek között a tokozásának fajtáját, az általa felvett feszültséget és a támogatott speciális utasításkészleteket is megtudhatjuk. Mindezek mellett a memóriamodulok mérete és időzítése is elérhető a segítségével.

A GPU-Z hasonlóan működik, csak a videokártya tulajdonságainak listázására képes. A megjelenített részletes információk mellett a kártyán lévő szenzorok adatainak kiolvasására is használható, sőt ez utóbbiakat akár naplózni is tudja.

 

cpuzgpuz_web.png
 

 

 A CPU-Z segítségével mindent megtudhatunk a processzorunkról

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.