Hirdetés

Ingyen Photoshop a weben!



|

Nem kell drága szoftvert vennünk képeink szerkesztéséhez és megosztásához. Ezek a műveletek ingyen elvégezhetők a webes Photoshoppal.

Hirdetés

Egyértelmű, hogy a jövő a webes alkalmazásoké, az olyan programoké, amelyeket nem kell telepíteni, nem foglalnak el helyet a merevlemezen, valamint minden felhasználónál a legfrissebb változat fut belőlük automatikusan. Bizonyos feladatokra már most is léteznek kiválóan használható webes programok, elég a Google szövegszerkesztőjére, táblázatkezelőjére vagy levelezőjére gondolni. Más jellegű alkalmazásokat azonban jóval nehezebb „webesíteni", grafikai vagy videomunkáknál jóval nagyobb állományokat kell kezelni, és a sebességnek bizony gátat szabhat a sávszélesség. Éppen ezért voltunk kíváncsiak, amikor kiderült, hogy az Adobe, a méltán híres Photoshop képkezelő és manipuláló szoftver készítője webes alkalmazást fejleszt, amely online képszerkesztésre használható.

 

Kicsit csalóka ugyan a keresztségben Photoshop Express nevet kapott webes alkalmazás elnevezése, hiszen tudása természetesen lényegesen elmarad híres névrokonáétól: elsősorban a hobbifotósok igényeit igyekszik kielégíteni alapszintű képmanipuláló és katalogizáló képességeivel.

Az Adobe Photoshop Express szolgáltatása a www.photoshop.com/express címen érhető el, ahol lehetőségünk van tesztüzemben kipróbálni az alkalmazás képességeit (Test Drive gomb), de természetesen érdemes saját fiókot létrehozni, hiszen ilyenkor fotóink megosztása is lehetővé válik, valamint két gigabájt tárhelyet is kapunk ajándékba képeink elhelyezésére.

 

 

pse_1_k.jpg
Ingyenes regisztráció szükséges a Photoshop Express használatához

 

 

Új fiók létrehozásakor csak néhány adatunkat kell megadnunk. Kiválaszthatunk egy speciális azonosítót, amelynek segítségével a Photoshop oldalán oszthatjuk meg képeinket, a photoshop.com domén alatt. Amennyiben készen vagyunk, belépés előtt még ellenőriznünk kell postafiókunkat, és rá kell kattintanunk az Adobe-tól kapott levélben található hivatkozásra, hogy megerősítsük e-mail címünket. Ha ezt elvégeztük (erre 24 óra áll a rendelkezésünkre), már be tudunk lépni, és elkezdhetjük használni az alkalmazást.

 

Egy üdvözlő ablak fogad minket, amelyből elérhetjük a fotóinkat tartalmazó albumokat, megoszthatunk felvételeket (ezeket hívja a program galériának), valamint böngészhetjük mások képeit is. Természetesen először fel kell töltenünk képeinket: ezt az üdvözlő képernyőn található Upload Photos gombbal tehetjük meg, de az albumoknál is elérhető ez a funkció.

 

 

pse_2_k.jpg

A képek feltöltése eltart egy darabig, de tökéletesen nyomon követhető, hogy hol tart a folyamat


Képek feltöltésénél egy hagyományos windowsos állományablak fogad minket, amelyben egyszerre akár több kép is kijelölhető. A képek kijelölése után azokat képkönyvtárunkba, egy megadott új albumba vagy egy már meglévőbe tölthetjük fel. Ennek sebessége nyilván függ internetelérésünk sebességétől, de folyamatosan nyomon követhetjük, hogy hol tart a folyamat, melyik képpel végeztünk már, és mely képek vannak még hátra. Amennyiben végeztünk a képek feltöltögetésével, végre kipróbálhatjuk a program katalogizálási és képszerkesztési képességeit.

 

 

pse_3_k.jpg

A képkönyvtárban könnyedén áttekinthető az összes felvételünk


 

Mint már említettük, a program alapvetően albumalapú, a hagyományos képgyűjtemény-karbantartó alkalmazáshoz hasonlóan működik. A gyűjteményünkben található fotókat könnyedén mozgathatjuk az albumok között, értékelhetjük őket egy egytől ötig terjedő skálán, valamint megjegyzésekkel is elláthatjuk őket. Megosztásuk történhet a Photoshop weboldalon keresztül, de a program támogatja a Flickr, a Facebook, a Photobucket és a Picasa szolgáltatásokat és közösségi webhelyeket is: közvetlenül a Photoshop Expressből tölthetünk fel képeket ezekre a weboldalakra. A képkönyvtárból lehetőségünk van a felvételek jobbra-balra történő elforgatására is, valamint a szerkesztőt is elindíthatjuk, amelynek segítségével módosíthatjuk fotóinkat.

 

A szerkesztőfelület nagyon egyszerű és áttekinthető. Legnagyobb részét a szerkesztendő felvétel szabadon kicsinyíthető és nagyítható képe foglalja el, bal oldalon pedig a szerkesztőparancsok találhatók meg, három kategóriába rendezve. Bármelyik funkciót választjuk is ki, a képen azonnal látjuk a hatását, hogy milyen lenne a végeredmény, ha végrehajtjuk az adott parancsot. Ez nagyszerűen működik, és lényegesen leegyszerűsíti és felgyorsítja a képszerkesztést.

 

 

pse_4_k.jpg

Képszerkesztésnél előnézeti kép mutatja a művelet hatását annak véglegesítése előtt


 

Az első kategóriába kerültek az alapszintű műveletek, a másodikba a képjavítás, a harmadikba pedig a különböző hatásokat végrehajtó funkciók. Az alapszintűek közé tartozik a a képforgatás és kivágás, az automatikus korrekció, a sötétítés és világosítás, a vörösszem-eltávolítás, a retusálás és a szaturáció, azaz a színtelítettség megváltoztatása. A képjavító funkciók segítségével módosíthatjuk a fehéregyensúlyt, élesíthetünk, elmoshatjuk a kép egyes részeit, és megváltoztathatjuk a fényviszonyokat. A hatások között pedig találhatunk színkiemelést, színhőmérséklet-változtatást, készíthetünk fekete-fehér vagy más duoton képet, ceruzarajzot varázsolhatunk felvételeinkből, illetve torzíthatjuk is őket. A szerkesztést a már említett valós idejű előnézeti kép mellett a többlépcsős visszavonás is segíti.

 

 

pse_5_k.jpg

A megosztott galériák bárki számára hozzáférhetők


 

Alapszintű képszerkesztésre, képkatalogizálásra és megosztásra tökéletesen alkalmas a a Photoshop Express. Nem is a széleskörű funkciók okán igazán izgalmas (hiszen egy átlagos, „hagyományos" képkezelő is jóval többet tud nála), hanem azért, mert jól mutatja, hogy mennyi lehetőség van a webes alkalmazásokban, hiszen sebessége elfogadható, és tényleg teljes egészében böngészőnk ablakában fut.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.