Hirdetés

IObit Protected Folder 1.0

|

Lokális állományainkat és mappáinkat rejthetjük el az alkalmazással, titkosítással ellátva azokat.

Hirdetés

A felmérések szerint leggyakrabban elhagyott vagy eltulajdonított eszközök miatt következik be adatszivárgás. Egy ilyen incidens komoly fejtörést tud okozni bármely vállalkozás számára, mivel egyre több irodai dolgozó viszi mindenhová a rengeteg érzékeny adattal rendelkező hordozható személyi számítógépét. Elég egy merevlemezen tárolt szerződéstervezet vagy üzleti terv, és ha bekövetkezik a baj, akkor már rögtön lehet rettegni. Ez a félelem nemcsak a cégekre, hanem a magánszemélyekre is igaz, hiszen szinte mindenki tárol olyan állományokat a gépén, amelyhez nem szeretné, ha idegen emberek hozzáférnének, legyenek azok családi fotók, személyes dokumentumok vagy magánlevelezés. Persze e problémakörrel is úgy vagyunk, hogy csak akkor érzékeljük a jelentőségét, ha már megtörtént a baj. A nagyobb károk elkerülése érdekében érdemes előre gondolkodni, és jelszavas védelemmel ellátni a bizalmas adatokat.

Bolondbiztos felület

Számos titkosítási megoldás létezik, elég csak a Windows céges változatában lévő BitLockerre vagy a TrueCrypt, GoldLock és CryptoForge programokra gondolni. Utóbbiakkal csak egy gond van: a mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználóknak kicsit nehézkes lehet a kezelésük. A probléma áthidalására az IObit elkészítette a saját titkosító alkalmazását, amelynek a használata pofonegyszerű. A Windows Intézőből vagy az Asztalról a felületére áthúzva, illetve a jobb klikkel előcsalható helyi menüben a Lock by Protected Folder utasítást kiadva jelszavas védelemmel láthatjuk el a lokális állományainkat és könyvtárainkat.

 

 Valójában a szoftver a Windows NTFS fájlrendszer EFS- (Encrypting File System) szimmetrikus kulccsal megvalósított titkosítását használja, amely a rendszer része – a Windows Intézőn belül egy objektumra (mappa, vagy fájl) kattintva érhetjük el a Tulajdonságok főoldalán a Speciális... gombot kiválasztva, majd a Tartalom titkosítása az adatvédelem érdekében opciót érvényesítve. A hagyományos eljárás kissé macerásnak tűnhet, ráadásul minden egyes elemnél meg kell adnunk a jelszót. Utóbbi magánfelhasználóknál vélhetően ugyanaz lesz a könnyű megjegyezhetőség miatt, így felmerül a központi kezelés kérdése. Az IObit e két szálra főzte fel szoftverét, amelynél csak húzogatni kell a titkosítandó objektumokat, a jelszó pedig minden esetben az lesz, amit a Protected Folder telepítésénél megadtunk. Egyébként nincs túl sok beállítási lehetőségünk: a legfontosabb talán az, hogy módosíthatjuk a védelem szintjét, amely alapértéken a legszigorúbbra van állítva, azaz az olvasási és írási hozzáférés mellett még az objektumot is elrejti.

Törjük fel!

Mint minden titkosításánál, ezen esetben is már előre azon gondolkodtunk, hogy miként fogjuk feltörni azt. Már előre dörzsöltük a tenyerünket egy USB-s Live Linux rendszer felhasználásának az ötletén, ám hiába. Kiderült ugyanis, hogy ennél jóval egyszerűbb a dolgunk: a teszt során igyekeztük folyamatosan hangsúlyozni, hogy lokális védelemről van szó, így egy pendrive-on zárolt mappát és egy Dropboxszal szinkronizált állományt könnyedén meg tudtunk nézni egy másik gépen. A Protected Folder ugyanis csak ott véd, amelyik rendszeren fut, máshol nem. Szerencsére lokálisan nehezen megkerülhető, mivel az eltávolítása során is jelszót kér, azaz csak egy hordozható számítógép helyi könyvtárait érdemes titkosítani vele, mást nem. E téren érdemes a titkosítandó mappákat a rendszer partícióján a Windows Dokumentumtárain kívül elhelyezni, mivel azok tartalma így egy újratelepítés során sem lesz elérhető.

A helyi titkosítás egyébként több tényező miatt is javallott. Mint említettük, így megvédhetjük adatainkat azon esetben, ha véletlenül lába kélne a gépünknek. Másrészt, ha több felhasználó használja a gépet, akkor a programmal elrejthetjük a bizalmas könyvtárakat/fájlokat (például a karácsonyi ajándékötletek táblázatát). Harmadrészt így a fontos dokumentumainkat megvédhetjük attól, hogy azokat más véletlenül letörölje, vagy felülírja. Negyedrészt pedig – ami rendkívül fontos – a védett mappákhoz a programok sem férhetnek hozzá jelszó nélkül, így a bennük tárolt tartalmakat távol tarthatjuk a képalkalmazásoktól és más kártevőktől. Összességében ezen okok miatt rendkívül hasznos szoftvertől beszélhetünk.

Adatok

- lokális fájlok és könyvtárak elrejtése, jelszavas védelme
- egyszerű, drag&drop kezelés
- beépül a Windows Intézőbe
- XP, Vista és Windows 7 támogatása
- 20 titkosításig ingyenes
- Fejlesztő: IObit
- Ár: 4300 forint
- Web: iobit.com
- Kompatibilitás: Windows

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.