Hirdetés

Firefox 10 - kozmetika, vagy mérföldkő?



|

Ma már letölthető a Firefox 10 böngésző. Megérkezett az első vállalati változat is.

Hirdetés

Amióta a Mozilla áttért a gyors főverziószám váltásra, azóta hat hetente léphetünk előre egyet az új webszabványok támogatottságát illetően. Ugyanakkor rövidebb lett az újdonságok listája a Firefox kiadások alatt és a vállalatoknak gyakrabban kell követniük a böngészőt, ami konkrétan többletköltségeket és hibalehetőségeket generálhat. Sok vállalat már az áttérést fontolgatta, mikor a Firefox januárban bejelentette, hogy minden évben kiemel egy főverziót, melyet ESR (Extended Support Release) státuszba helyez, azaz egy éven át élvez majd teljes támogatást. Párhuzamosan futnak tovább tehát a hathetes cikllusok, de az ESR kiadásra is megjelennek a főbb biztonsági frissítések és konkrét verzió váltásra csak évente kerül majd sor, akár automatikusan. Az első ilyen ESR státuszú Mozilla böngésző a mai napon már letölthető Firefox 10 lett.

 

 

Csak minimális igazítás esett a kezelőfelületen, alapbeállítások mellett az előre gomb csak akkor jelenik meg, ha már egyszer visszaléptünk, így van hova előre menni (ez a vonás csak Windows alatt él).

 

Jelentős belső fejlesztések kaptak viszont helyet a 10-es kiadásban. A JavaScript nyelvet 3D-s képességekkel kiegészítő WebGL motor már képes élsimításra is, az új CSS inspector pedig fejlesztők számára lehet hasznos. Egy új API is helyet kapott a motorban, ami lehetővé teszi teljesképernyős webalkalmazások építését és támogatja a CSS3 3D tarnszformációkat, azaz 3D effektusokba burkolhatunk bármely HTML elemet. Javítottak a Firefox Sync telepítési folyamatán és statisztikákat kapunk az adott HTML5 videóról a jobb egérgombos Show Statistics menüponttal. Továbbfejlesztették a DOM inspectort és a CSS beállítások szerkesztését is.

 

A 10-es szám valami nagy előrelépést sejtet, de igazából egy maroknyi újdonság húzódik meg a háttérben, melyekből leginkább a fejlesztő lelkületű felhasználók profitálhatnak. Nagyon komoly jelentőséggel bír azonban, hogy ez a kiadás az ESR programban jelenik meg, így bár itt is bajlódhatunk a kiegészítőkkel, de legalább tudhatjuk, hogy ezt egy évben csak egyszer kell megtennünk. A böngésző a szokásos getfirefox.com oldalról tölthető le és hamarosan frissítésként is jelentkezik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.