Hirdetés

Just Manager: kiváló fájlkezelő a semmiből



|

A Total Commander funkcionalitásának nagyjával már rendelkezik az ingyenes, akár 16 panellel is használható szoftver.

Hirdetés

A fájlkezelő programok piaca határozottan nem nevezhető villantós fejlesztéseket felvonultató közegnek, hiszen az operációs rendszerek mindig is rendelkeztek alapvető állományműveletek elvégzésére a többség számára elégséges szoftverrel, az utóbbi lassan két évtizedben pedig a Norton Commander típusúnál jobb alternatívát maximum szűk rétegek számára sikerült kitalálni.


Az igények szinte tökéletes állandósága miatt meglehetősen nagy számba megy egy új résztvevő piacra lépése, különösen akkor, ha a szoftver „0.1 Build 45” névre hallgató verziója nem hogy stabil, de majdnem Total Commander szintű funkcionalitással rendelkezik. A Just Manager névre hallgató alkalmazás fejlesztése a változtatási jegyzéke alapján még 2009-ben kezdődött, ám csak tavaly szeptember közepén vált elérhetővé a széles publikum számára.


A teljesen hordozható (portable) szoftver a vélhetően legtöbb Olvasónk által ismert Total Commandertől markánsan tulajdonképpen csak annyiban különbözik, hogy nem támogatja a pluginek használatát, ám ezen túl valójában csak apróbb funkcionalitásbeli eltérések fedezhetőek fel a programok közt. A teljesen elhanyagolható sallangok mellett kiemelendő, hogy nincs benne CRC-ellenőrzési lehetőség, továbbá egyáltalán nem rendelkezik integrált tömörítési funkcionalitásokkal – összességében semmi olyan, ami a többség számára előnytelen választássá tehetné.


A pozitívumait szerencsére már hosszan lehet sorolni: a Just Manager remekül testre szabható, egyetlen ablakban akár 16 darab (!) panel is használható, mindegyik panelhez végtelen mennyiségű fül nyitható, rendelkezik egy rendszerhelyeket és kedvenc mappákat mutató speciális oldalhasábbal, akad benne FTP-kliens, kezeli a hálózati meghajtókat, képes könyvtárak tartalmát összehasonlítani, kiválóan paraméterezhető a keresője.


Az apróbb hasznos funkciói közül kiemelendő, hogy egyes állományokhoz aránylag komplex szabályrendszer alapján színkódokat lehet rendelni, például legyenek sárgák azon ODT és DOC kiterjesztésű dokumentumok, amelyek múlt hét szerda és péntek közt lettek utoljára megnyitva, de nem írásvédettek. Hasznos apróság, hogy az aktív panelen gyorskeresést végrehajtva egy beviteli mezőben megjelenik az addig begépelt karaktersorozat, ráadásul a mellette lévő szűrő mezőt kipipálva eltűnnek azon állományok, amelyek nem felelnek meg a kritériumnak. Viszont helyettesítő karaktereket (*, ?, stb.) az általunk kipróbált verzió gyorskeresőjében még nem lehetett használni.


A 32/64 bites verziókban egyaránt elérhető, magyar nyelven is használható, feltelepítve olyan 1,3 megabájt helyet foglaló szoftver a Total Commandertől eltérően – vagy a FreeCommanderhez hasonlóan – a fájlműveletek elvégzésére a Windows saját programozási felületeit (API-jait) használja, ám ez feltehetően keveseknél jelent kizáró tényezőt. Összességében a teljesen ingyenes Just Manager a nem túl biztató verziószáma ellenére egy meglepően kiforrott és funkciódús alkalmazás, amely kipróbálására mindenképp megéri rászánni néhány percet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.