Hirdetés

Képlopás és illusztráció ingyen: FastStone Capture

|

A képernyő tartalom képként vágólapra másolására a Windows is képes, de ezzel ki is merül a tudása. Nehezebb esetek kényelmes rögzítésére és magyarázó illusztrációk készítésére szerencsére létezik ingyenes és profi megoldás. A FastStone Capture használatát érdemes elsajátítani.

Hirdetés

Az egyik leggazdagabb funkciókészletet képernyőtartalom rögzítésében, feldolgozásában a FastStone Capture kínálja. Sokáig ingyenes volt magánjellegű felhasználása, ám az 5.4-es változattal shareware, azaz időkorláttal kipróbálható lett. Éppen ezért mi az ingyenes változaton mutatjuk be a program működését, mely megtalálható weboldalunk letöltései között (katt ide), ugyanitt a gyártó linkjére kattintva elérhető a legújabb, ám már nem ingyenes változat.

 

Viszlát, öreg PrtScr


Ősidők óta a PtScr gomb szolgál valamilyen szinten a képernyőtartalom mentésére, régebben nyomtatására. A Windows nagyon okosan a teljes képernyőképet a vágólapra másolj kép objektum formájában, ezt aztán bármely szereksztőalkalmazásba beilleszthetjük. Nem mindent tudunk azonban így megcsinálni, például nem mindig kerülnek bele a képbe a felugró, lebegő ablakok, illetve jóval nehézkesebben tudjuk megoldani a dolgokat. A FastStone Capture előnye, hogy átveszi az ős-képernyőmentő billentyű funkcióit és kényelmesen használható képlopó- és szerkesztő felülettel egészíti ki azt.

 

 

settings_.jpg

 

 


pipetta_.jpg
A program indításakor beül a Tálcára és onnan várakozik billentyűparancsainkra. Alapértelmezésbe a PrtScr az egész képernyőt tárolja, a az aktuális ablakot, az pedig az ablakot a hozzá tartozó objektumokkal együtt veszi le. Vannak még kombinációk négyszöges és szabad kézzel körberajzolt területek mentésére is, a gyorsbillentyűk a beállításokban megváltoztathatók. Nagyon hasznos hogy többoldalas dokumentumoknál a program automatikusan végiggörgeti a területet és egy darabban veszi le a képet. Képernyőnagyító és szín pipetta funkciót is kínál a program, utóbbi RGB komponensenként, valamint decimális és hexadecimális kódban is visszaadja a kinagyított képernyőterület egy pontjának színét.

 

 

 

faststonecapture.png


Nem csak gyorsbillentyűkkel, hanem az automatikusan megjelenő úszó eszköztárról is kezdeményezhetjük a képlopást, természetesen ilyenkor maga az eszköztár nem fog látszani a képen. Célnak kiválaszthatjuk a program saját képszerkesztőjét, a vágólapot, megadott nevű vagy automatikusan elnevezett állományt, de akár az alapértelmezett e-mail klienst vagy a nyomtatót is. Utóbbi esetben vízszintes vagy függőleges irányban több lapra tördeltethetjük egy nagy dokumentum, tipikusan egy weboldal képét. Rengeteg hasznos extra áll rendelkezésre. Automatikusan vízjeleztethetjük a képeket saját logóval, megadva a grafika áttetszőségét. A vízjel mellett minden képhez automatikusan készíttethetünk egyenes, vagy tépett hatású szegélyt (edge), valamint árnyékot. (Ezek a funkciók manuálisan is elérhetők az alább ismertetett FastStone Editor eszköztárán.)

 

 

watermark_.jpg

 

 

FastStone Editor sok meglepetéssel


Kiváló illusztrációs lehetőségekkel bír az Editor, melyben alapértelmezés szerint megnyílik az éppen elkészült kép. Lényegesen gyorsabban boldogulhatunk segítségével, mintha egy általános kép- és fotószerkesztőt, vagy akár vektorgrafikus programot használnánk erre a célra. Az „ellopott" képek alapértelmezésben a FastStone Editorban nyílnak meg. Itt az eszköztár ikonjaira bökve lehetőségünk van olyan alapvető lépésekre mint a terület kijelölése (Rectangle), kijelölt terület körülvágása (Crop), másolása/beillesztése (Copy/Paste), oldalarányos átméretezése (Resize). A következő oldalon a magyarázószövegek, keretek, kiemelések használatából adunk részletes ízelítőt. Ezzel kapcsolatban egyik leglényegesebb tanácsunk: az illusztrációs mestermű elkészülte után ne mulasszuk el a mentést, mert az Editor egyetlen szó nélkül az enyészetnek adja át a képet már az Esc billentyű leütésére, mindenféle figyelmeztető kérdés nélkül.

 

Teljes weboldal ellopása terület-kiemeléssel és magyarázatokkal

 

weblap1.png


Indítsuk el a FastStone Capture programot, mely apró úszóablakként jelenik meg. Böngészőnkben navigáljunk el a kívánt weboldalra, majd nyomjuk le a FastStone úszóablakában a Capture Scrolling Windows gombot.

 

 

 

 

weblap2.png

A kurzor mutató kézzé alakul, amivel ki kell jelölnünk a kívánt ablakterületet. Bökjünk a böngészőben a weboldal egy pontjára, erre a program végig görgeti az oldalt és elkészíti teljes magasságú képét.

 

 

 

 

weblap3_.jpg


A felső ikonsoron az alapműveletek mellett olyan extrákat találunk, mint az árnyékolt szél készítése (Edge), vagy a fejlécfelirat (Caption). Az illusztrációs eszközöket a rajzoló (Draw) nyomógomb hívj elő, kattintsunk erre.

 

 

 

 

weblap4_.jpg


A FastStone Editor bal oldali ikonsorában a sárga rostirónnal végezhetünk szövegkiemelést. Alul megadhatók a szín, áttetszőség és árnyék opciók, a kiemelendő területeket egérhúzással jelölhetjük ki és szerkeszthetjük.

 

 

 

 

weblap5_.jpg

A Text ikonnal szöveges terület készíthető. Alul a keret színét, kitöltését, vastagságát és sarkok lekerekítését állíthatjuk be. Kérhetünk áttetszőséget és árnyékot is. Külön úszómenüben a szövegstílus hangolható.

 

 

 

 

weblap6_.jpg

A magyarázat irányának jelölésére célszerű a nyíl (Straight line) ikont használni. Egérrel vonjunk egyenest a kerettől a mutatandó pontig. Alul a szín (color), vastagság (width) és nyílfej (arrow) képezik főbb opciókat.

 Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.