Hirdetés

Képlopás és illusztráció ingyen: FastStone Capture



|

A képernyő tartalom képként vágólapra másolására a Windows is képes, de ezzel ki is merül a tudása. Nehezebb esetek kényelmes rögzítésére és magyarázó illusztrációk készítésére szerencsére létezik ingyenes és profi megoldás. A FastStone Capture használatát érdemes elsajátítani.

Hirdetés

Az egyik leggazdagabb funkciókészletet képernyőtartalom rögzítésében, feldolgozásában a FastStone Capture kínálja. Sokáig ingyenes volt magánjellegű felhasználása, ám az 5.4-es változattal shareware, azaz időkorláttal kipróbálható lett. Éppen ezért mi az ingyenes változaton mutatjuk be a program működését, mely megtalálható weboldalunk letöltései között (katt ide), ugyanitt a gyártó linkjére kattintva elérhető a legújabb, ám már nem ingyenes változat.

 

Viszlát, öreg PrtScr


Ősidők óta a PtScr gomb szolgál valamilyen szinten a képernyőtartalom mentésére, régebben nyomtatására. A Windows nagyon okosan a teljes képernyőképet a vágólapra másolj kép objektum formájában, ezt aztán bármely szereksztőalkalmazásba beilleszthetjük. Nem mindent tudunk azonban így megcsinálni, például nem mindig kerülnek bele a képbe a felugró, lebegő ablakok, illetve jóval nehézkesebben tudjuk megoldani a dolgokat. A FastStone Capture előnye, hogy átveszi az ős-képernyőmentő billentyű funkcióit és kényelmesen használható képlopó- és szerkesztő felülettel egészíti ki azt.

 

 

settings_.jpg

 

 


pipetta_.jpg
A program indításakor beül a Tálcára és onnan várakozik billentyűparancsainkra. Alapértelmezésbe a PrtScr az egész képernyőt tárolja, a az aktuális ablakot, az pedig az ablakot a hozzá tartozó objektumokkal együtt veszi le. Vannak még kombinációk négyszöges és szabad kézzel körberajzolt területek mentésére is, a gyorsbillentyűk a beállításokban megváltoztathatók. Nagyon hasznos hogy többoldalas dokumentumoknál a program automatikusan végiggörgeti a területet és egy darabban veszi le a képet. Képernyőnagyító és szín pipetta funkciót is kínál a program, utóbbi RGB komponensenként, valamint decimális és hexadecimális kódban is visszaadja a kinagyított képernyőterület egy pontjának színét.

 

 

 

faststonecapture.png


Nem csak gyorsbillentyűkkel, hanem az automatikusan megjelenő úszó eszköztárról is kezdeményezhetjük a képlopást, természetesen ilyenkor maga az eszköztár nem fog látszani a képen. Célnak kiválaszthatjuk a program saját képszerkesztőjét, a vágólapot, megadott nevű vagy automatikusan elnevezett állományt, de akár az alapértelmezett e-mail klienst vagy a nyomtatót is. Utóbbi esetben vízszintes vagy függőleges irányban több lapra tördeltethetjük egy nagy dokumentum, tipikusan egy weboldal képét. Rengeteg hasznos extra áll rendelkezésre. Automatikusan vízjeleztethetjük a képeket saját logóval, megadva a grafika áttetszőségét. A vízjel mellett minden képhez automatikusan készíttethetünk egyenes, vagy tépett hatású szegélyt (edge), valamint árnyékot. (Ezek a funkciók manuálisan is elérhetők az alább ismertetett FastStone Editor eszköztárán.)

 

 

watermark_.jpg

 

 

FastStone Editor sok meglepetéssel


Kiváló illusztrációs lehetőségekkel bír az Editor, melyben alapértelmezés szerint megnyílik az éppen elkészült kép. Lényegesen gyorsabban boldogulhatunk segítségével, mintha egy általános kép- és fotószerkesztőt, vagy akár vektorgrafikus programot használnánk erre a célra. Az „ellopott" képek alapértelmezésben a FastStone Editorban nyílnak meg. Itt az eszköztár ikonjaira bökve lehetőségünk van olyan alapvető lépésekre mint a terület kijelölése (Rectangle), kijelölt terület körülvágása (Crop), másolása/beillesztése (Copy/Paste), oldalarányos átméretezése (Resize). A következő oldalon a magyarázószövegek, keretek, kiemelések használatából adunk részletes ízelítőt. Ezzel kapcsolatban egyik leglényegesebb tanácsunk: az illusztrációs mestermű elkészülte után ne mulasszuk el a mentést, mert az Editor egyetlen szó nélkül az enyészetnek adja át a képet már az Esc billentyű leütésére, mindenféle figyelmeztető kérdés nélkül.

 

Teljes weboldal ellopása terület-kiemeléssel és magyarázatokkal

 

weblap1.png


Indítsuk el a FastStone Capture programot, mely apró úszóablakként jelenik meg. Böngészőnkben navigáljunk el a kívánt weboldalra, majd nyomjuk le a FastStone úszóablakában a Capture Scrolling Windows gombot.

 

 

 

 

weblap2.png

A kurzor mutató kézzé alakul, amivel ki kell jelölnünk a kívánt ablakterületet. Bökjünk a böngészőben a weboldal egy pontjára, erre a program végig görgeti az oldalt és elkészíti teljes magasságú képét.

 

 

 

 

weblap3_.jpg


A felső ikonsoron az alapműveletek mellett olyan extrákat találunk, mint az árnyékolt szél készítése (Edge), vagy a fejlécfelirat (Caption). Az illusztrációs eszközöket a rajzoló (Draw) nyomógomb hívj elő, kattintsunk erre.

 

 

 

 

weblap4_.jpg


A FastStone Editor bal oldali ikonsorában a sárga rostirónnal végezhetünk szövegkiemelést. Alul megadhatók a szín, áttetszőség és árnyék opciók, a kiemelendő területeket egérhúzással jelölhetjük ki és szerkeszthetjük.

 

 

 

 

weblap5_.jpg

A Text ikonnal szöveges terület készíthető. Alul a keret színét, kitöltését, vastagságát és sarkok lekerekítését állíthatjuk be. Kérhetünk áttetszőséget és árnyékot is. Külön úszómenüben a szövegstílus hangolható.

 

 

 

 

weblap6_.jpg

A magyarázat irányának jelölésére célszerű a nyíl (Straight line) ikont használni. Egérrel vonjunk egyenest a kerettől a mutatandó pontig. Alul a szín (color), vastagság (width) és nyílfej (arrow) képezik főbb opciókat.

 



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.