Hirdetés

Készíts saját Netflixet!



|

Pillanatok alatt óriásira duzzadt film-, zene- és képgyűjteményed? A Plex egy multiplatform szolgáltatás, amely segít elegánsan rendet vágni a fájltengerben. Megmutatjuk, hogyan üzemeld be.

Hirdetés

Filmek, házi videók, képek és zenék - hihetetlen sebességgel gyarapszik digitális könyvtárunk, amelyben napról napra nehezebb eligazodni. A helyzetet tovább rontja, hogy mindezeket bárhol és bármikor minden eszközünkkel szeretnénk elérni, ráadásul katalogizálva, elegáns felületen és azonnal. Szerencsére van erre megoldás, mégpedig olyan, amely nem igényel pilótavizsgát, felhasználóbarát, és roppant hatékony. Segítünk felépíteni saját digitális Plex-könyvtáradat, amely valóra váltja a fenti kívánalmakat.

Hirdetés

Elegáns médiagyűjtő

Egy átlagos felhasználó manapság egyszerre több rendszert, eszközt is használ, amelyekben előállít és fogyaszt is tartalmat. Például PC-n képet szerkeszt, filmet néz, mobilon fotózik és zenét hallgat. A lényeg, hogy az eszközök és ökoszisztémák közötti átjárhatóságot meg kell teremteni, hogy minden tartalom elérhető legyen mindenütt. Ehhez nem elég egy katalogizáló szoftver, muszáj gondoskodni a megfelelő kiszolgálórészről is, amely fogadja és feldolgozza az új tartalmakat, hogy ezekhez távolról is hozzáférjünk privát streaming szolgáltatás formájában. Számtalan gyártó nekifutott már ennek a nehéz feladatnak, de az egyik legjobb mind közül a Plex ökoszisztémája.

A Plex rendszere két részből áll. A szerver kezeli a tartalmat, amit a kliensapplikációval elérhet a felhasználó. A szerver képességei alapvetően meghatározzák a szolgáltatásokat, a kliens platformkompatibilitása pedig a rugalmasságot, vagyis hogy a felhasználó milyen eszközön és miképp érheti el saját tartalmait.

A többéves fejlesztésnek köszönhetően a Plex egészen egyszerűen telepíthető, és rengeteg extra szolgáltatást kínál, ráadásul kezelőfelülete teljes mértékben magyar nyelvű.

A kiszolgáló ugyanúgy lehet egy hagyományos számítógép, mint NAS, vagyis hálózati fájltároló. Ez utóbbi hatalmas előnyt jelent, ugyanis sokkal egyszerűbben megoldható a fájlok, mappák elérése, magától értetődik a 7/24-es működés és a távoli elérés is. A fejlett NAS-eszközök esetében, mint amilyen a Qnap vagy a Synology modelljei, már belépőszinten is megkapod a teljes Plex-kompatibilitást, vagyis az applikációs áruházban ott találod a Plex szervert is.

Privát Netflix

A Plex szolgáltatás alapverziója teljesen ingyenes, legyen szó bármilyen platformról. A kiszolgálóprogram letöltését követően egy Plex-fiókot kell létrehoznod, majd a beállítási varázslóban meg kell adnod a különböző típusú médiafájlokat tartalmazó mappákat. Ez lehet film, sorozat, zene, kép stb. Az általad birtokolt tartalmak katalogizálásán és streamelésén felül a Plex ma már fizetős csomagot is kínál, amely extra funkciókat és több ezer filmet, zenét, egyebet ad saját könyvtáradhoz. Ez egyelőre nem veheti fel a versenyt a piac nagy szereplőivel (HBO, Netflix, Amazon, Spotify), cserébe előnyös árazású, és kiválóan integrálódik a Plex rendszerébe. Ingyenes filmek is elérhetők, de azért senki se számítson A kategóriás címekre. A Plex-szerver telepítését követően, az első elindításkor a szoftver a kijelölt mappákban felismeri és katalogizálja a fájlokat.

A filmekhez egy központi adatbázisból letölti a borítóképet, némi leírást, a stáblistát és így tovább. Mindez elegánsan jelenik meg a részletekbe menően testre szabható kezelőfelületen.

A Plex kliensszoftverének telepítése még ennél is egyszerűbb folyamat. Mindössze az általad használt rendszer appáruházából vagy a Plex weboldaláról kell beszerezned a megfelelő szoftvert, és belépned a fiókodba. Plex-katalógusodat böngészőből is elérheted a világ bármely pontjáról. Ehhez az otthon üzemeltetett Plex-kiszolgálód webcímét kell begépelned, amely folyamat magától értetődő, ha ez egy NAS, de egy normál PC-n is megoldható. Ettől fogva máris eléred a teljes katalógusodat, kereshetsz benne, és elindíthatod bármilyen fájl streamelését. Sajnos Androidon és iOS-en a teljes streaminghez egy fizetős Plex Pass-előfizetésre is szükséged lesz, vagy egyszeri vásárlással 1385 forintért beszerezheted ezt a funkciót.

Rengeteg kellemes meglepetésre számíthatsz használat közben, így például stáblistára, a filmjeidhez rendelt ajánlásokra, kliensfüggő transzkódolásra. Eszközökön átívelő lejátszáskövetést is kapsz, hogy mindig onnan folytathasd a filmet, sorozatot, zenét, ahol abbahagytad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.