Hirdetés

Két idegesítő BIOS-gond megoldása

|

Vannak a végzetes és a borzalmasan idegesítő BIOS-hibák. Mutatunk kettőt az utóbbiból (és persze a megoldásukat is).

Hirdetés

A BIOS kényes jószág: ha tudjuk, mit kapcsolunk és miért, sokat javíthatunk gépünkön, legyen szó sebességről, zajszintről vagy akár szolgáltatásokról. A BIOS-ban vagy UEFI-ben az alapvető paramétereket szabhatjuk meg és ez operációs rendszertől függetlenül, mindig alapértelmezett lesz a gépen. Éppen ezért nagyon óvatosan is kell bánnunk ezzel a menüvel, mert ha valamit rosszul állítunk be, gépünk instabillá válik, fagyni kezd, a szolgáltatások nem működnek többé és a sebesség is drasztikusan zuhan. Igen ám, de mi van akkor, amikor mi semmit sem állítunk el, még a közelébe sem merészkedünk a BIOS/UEFI-nek, mégis váratlanul hibázni kezd gépünk? Eltűnnek szolgáltatások, instabillá válik egyébként tiszta és rendben tartott PC-nk és a sebesség sem a régi már. Megmutatunk két olyan esetet, amelyet magunk is kijavíthatunk otthon.

Hirdetés


Elfelejtett vezérlők

Konkrétan mi is belefutottunk a következő hibába egy viszonylag régebbi, de mind a mai napig használhatóan gyors és jól felszerelt gépnél. A delikvens egy ASRock AM2-es alaplap NVIDA chipkészlettel, amely az elmúlt 5-6 évben kifogástalanul végezte dolgát. A tulaj azzal hívott fel, hogy a gép továbbra is stabil és megbízható, jól használható, de bekapcsolásnál kétszer is meg kell nyomni az F1-et, mire elindul a Windows betöltése. Miután megkaptam szervizre a gépet, akkor láttam, hogy bizony nem a BIOS-ban turkált a tulaj, hanem két alaplapi vezérlő „hibásodott” meg. A LAN kártya és a Firewire vezérlőnél a BIOS egyszer csak úgy találta, hogy a MAC address hibás, így mindkettőt letiltotta. Első nekifutásra kerestem frissítést a BIOS-hoz, de ez nem segített, a hiba maradt. A letiltás sem jelent megoldást a problémára, sőt, a Firewire eddig is tiltva volt a BIOS-ban. Végül a megoldás az lett, hogy DOS környezetben újra kellett írni a MAC addresseket, vagyis fizikai címeket. Ehhez szerencsére az ASRock oldalán linkelve meg is találtam a megfelelő programokat, melyeket egy FreeDOS-os USB kulcsra másoltam. Ilyen kulcsot készíteni nem különösebben nehéz, a HP boot USB kulcs készítője hasznos program, de a Rufust még egyszerűbb használni és gyorsabb is.


Az újraírás előtt még a két MAC azonosítót is ki kellett deríteni, de sajnos a Windowsban hibásként megjelenő vezérlőkről ezt egyik program sem árulta el. A megoldás itt a matricák felkutatása volt. A Firewire címét egy sárga cetlire vésték a gyárban, majd ezt a flopi-csatlakozó alsó felére ragasztották. A LAN vezérlő MAC azonosítóját nem rejtették el ennyire: ezt a párhuzamos portra ragasztott matricáról olvastam le. Már csak DOS-ban kellett indítani a rendszert és a mellékelt két programmal újraírni az eredeti, gyári MAC azonosítókat. Azóta a gép tökéletesen fut.


Gyári alaphelyzet – mindig

Minden indításkor gombot nyomni idegesítő, de valljuk be, lehet vele együtt is élni, ha nagy a szükség. Ennél sokkal borzalmasabb, amikor a BIOS-beállítások minden egyes kikapcsoláskor teljesen elszállnak. Ilyenkor nem szabad automatikusan továbbugrani és indítani a Windowst, mert könnyedén előfordulhat az is, hogy a Windows hibázik, lefagy és többé nem is indul el normál üzemmódban. Ilyenkor minden egyes bekapcsolásnál be kell lépni a BIOS-ba és újra beállítani minden egyedi paramétert – kb. 3-5 perces folyamatra készülhetünk.


Na persze a hiba megoldása nem ez, mégis milyen tipp lenne az ilyen? A megoldás végtelenül egyszerű az esetek 99 százalékában: az alaplapon megtalálható gombelemet kell kicserélnünk. Ez egy sima, CR2032-es, 3 voltos elem, amelyet párszáz forintért beszerezhetünk (van ahol ennyiért akár 4-6 darabot is adnak rögtön). Általában egy alaplapi elem sok-sok évig kibírja csere nélkül, így ilyen hibával legtöbbször csak régi gépeknél találkozunk, de sajnos találkoztam én már olyan géppel, amely alig volt egy éves és máris elemet kellett cserélni benne. A cserét áramtalanított gépnél végezzük el: pattintsuk ki a régi gombelemet és helyezzük be az újat. Be is kapcsolhatjuk a gépet, amelynél állítsuk be a BIOS paramétereit, majd mentsünk, és ismét kapcsoljuk ki. Amennyiben hosszabb, pár perces, teljes áramtalanítás után bekapcsolva is előjön a hiba, zárlat lehet valahol – ilyenkor nézzük meg, hogy a CMOS kisütő jumper vagy kapcsoló megfelelő állásban van-e. Ha ezzel nincsen gond, érdemes egy szervizt felkeresni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.