Hirdetés

Kiaknázatlan ingyenségek – IrfanView



|

Sokan használjuk az ingyenes IrfanView képnézegetőt, kevesen tudjuk azonban, hogy mi mindenre alkalmas még a képállományok szimpla megjelenítése mellett, sok fizetős program is elbújhat mellette.

Hirdetés

Alkalmi videolejátszóvá léptethetjük elő a programot, ha telepítjük mellé a szintén ingyenes beépülőcsomagot (IrfanView PlugIns). A néhány megabájtos telepítőkészlet révén újabb ritka képformátumok ismeretével gazdagodik a program és képes lejátszani videókat is, még a QuickTime és RealAudio formátumokkal is elboldogul. Flash lejátszásra és veszteségmentes JPEG műveletekre is képessé válik, sőt – ha a Nero Burning ROM megtalálható gépünkön – még Video CD-k égetésére is képes lesz. A képinformációs dialógusban pedig ott találjuk majd az IPTC és a technikailag kimerítő EXIF információkat is.


Sokszor okozhat gondot, hogy a képeket egy másik formátumba kell átalakítani, hogy valamely alkalmazás azokkal dolgozni tudjon. Csak ezért abszolút felesleges egy PhotoShopot megvásárolni és feltelepíteni, rendelkezésünkre áll a Batch Conversion funkció. A forráslistához szabadon bármilyen formátumú képet hozzáadhatunk, számos cél képformátumból választhatunk. Egyéb csoportos műveletek is előírhatók, mint például átméretezés, vágás, színmélység váltás, tükrözések, fényerő- kontraszt- és gamma korrekció.


Néha a legegyszerűbb dolgok okozzák a legnagyobb fejtörést, például egy árva oldal fénymásolása egy fotószerkesztővel kínosan nehézkes és pepecselős feladat. Az IrfanView kínál egy igencsak puritán, de működő fénymásoló modult is Copy Shop néven. Csak a lapolvasót kell kiválasztanunk, megadni a célnyomtatót, esetleg átállítani a felbontást és készen is vagyunk.





Gyakran előfordul, hogy a vaku miatt emberek helyett terminátorok népesítik be fotóinkat. Ha nincs más, a program saját vörös szem eltávolító modulja is megteszi. Ügyelnünk kell a kijelölt terület határaira, mert esetenként a művelet nemcsak a vaku által vörösre festett szembogáron, hanem a szemkörnyék bőrfelületein is nyomot hagy. A kijelölés sajnos csak négyszög alakú lehet, ami megnehezíti a munkát, de végszükség esetén még egy ilyen kissé faragatlan eszköz is kapóra jöhet.

Még képalbumok vagy diavetítések is készíthetők a programmal: a Thumbnails üzemmódban kiválasztott képeket egy HTML albumba szervezhetjük segítségével. Nagyon gyorsan végez a munkával, elkészíti a bélyegképeket is, igaz a megjelenésbe nem szólhatunk bele túlságosan, csak új HTML sablonok készítésével.



Kezdők számára nem mellékes, hogy az IrfanView rajongók elkészítették a program honosítását is, igaz ennek telepítés nem automatikus, de – mivel csak néhány állományt kell a megfelelő helyre másolni – felhasználói szintű ismeretekkel megoldható. Novemberi lapszámunk Mesterfogások rovatában részletesen olvashatnak a leghasznosabb IrfanView extrák használatáról.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.