Hirdetés

CorelDRAW Graphics Suite X6



|

Menetrendszerűen megérkezett a Corel új grafikus alkalmazás csomagja. Megmutatjuk a legfontosabb újdonságokat!

Hirdetés

Miként azt már több mint tíz éve megszokhattuk, a Corel kétévente jelentkezik népszerű grafikus csomagjának legújabb verziójával, így szinte menetrendszerűnek mondhatjuk a CorelDRAW X6-os mostani megjelenését is.

 

 

Szintén már-már hagyományosnak mondható az is, hogy a csomag „összetevőiben” némi változás történt. Az X6-ban sajnos már nem találjuk meg az ügyes kis Flash-animáció-készítőt, a SWiSH miniMax 2-t, ugyanakkor a regisztrációt követően e-mailben kapunk egy linket, amelyről letölthetjük a Corel Website Creator X6 telepítőprogramját. Valószínűleg a felhasználóknak csak kis részét érinti, hogy frissült a csomag „makrófelelőse”, a Visual Basic for Applications is, ám sajnos a szinte már törzstagoknak nevezhető Bitstream Font Navigator és Barcode Wizard maradt a régi. Már csak azért is sajnos, mert előbbi ugyan fő feladatára, a betűkészletek menedzselésére tökéletesen alkalmas, de arra már nem, hogy ellenőrizni tudjuk vele az egyes fontok extra képességeit, míg utóbbiból fájón hiányzik többek között a QR-kódok készítésének lehetősége.

Többmagos processzorok előnyben

A DVD-t böngészve egy kissé kellemetlen és egy nagyon kellemes meglepetés ér(het) minket. A kellemetlen, hogy immáron PDF formátumban sem kapjuk meg az ún. clipart könyvet. Ugyanakkor több mint jó hírnek mondható, hogy a DVD-n két telepítőkészletet is találunk: egy 32 és egy 64 bitest. Ráadásul a CorelDRAW X6 és a Corel PHOTO-PAINT X6 kódjait többmagos processzorokhoz is optimalizálták, aminek kellemes hatása főként összetettebb grafikák, kiadványok és/vagy nagyobb felbontású képek szerkesztésekor érezhető.

A CorelDRAW X6 újdonságainak jelentős része a gyorsabb, hatékonyabb, kényelemesebb munkavégzést segíti. Például a már említett Corel CONNECT-ben nemcsak a telepített clipart képek és fotók (akár a korábbi verziókhoz tartozók) között, valamint a Fotolia és iStockphoto gyűjteményekben tudunk keresni, hanem bármely internetes oldal képeit egyszerűen begyűjthetjük, ha a keresőmezőbe az adott oldal címét beírjuk. Persze hasonlóan az importált stockfotókhoz, ezeknél is külön figyelmeztetést kapunk, hogy nekünk kell biztosítanunk a betöltött kép jogtisztaságát. De a dokkolónak ennél sokkal fontosabb újdonsága, hogy immáron egyszerre több tálcát is használatba vehetünk a különböző helyekről összegyűjtött vektor- és pixelgrafikus képek tárolására.

 



Szinte teljesen újjávarázsolták a korábban eléggé nehézkesen használható Object Properties dokkolót is. Itt – ellentétben a korábbival – egy egybefüggő listában találjuk meg az elemek valamennyi változtatható tulajdonságát, ám lehetőségünk van ezeket csoportonként elrejteni vagy megjeleníteni, sőt egy kapcsoló segítségével azt is beállíthatjuk, hogy mindig csak egy csoport legyen nyitva, a többi automatikusan záródjon be.

Tipográfiai ínyencségek

A dokkoló egyik leglátványosabb újdonsága, hogy szöveges rajzelemek esetében – köszönhetően a teljesen megújult „szövegmotornak” – lehetőségünk nyílik a szokásos beállításokon túl az OpenType betűtípusokban elérhető különböző tipográfiai funkciók ki- és bekapcsolására, kiválasztására is. Így többek között választhatunk az adott fontban megtalálható betű- és számváltozatokból, kérhetjük az egyes betűkapcsolatok ligatúrákra cserélését stb. Jelentős mértékben javíthatja egy-egy (többoldalas) kiadvány összképét, ha a paragrafus szövegeket az ún. alapvonal-rácshoz igazítjuk, aminek természetesen megadhatjuk a sűrűségét és a kezdőpontját, míg főként a többoldalas kiadványok készítését egyszerűsítik le a páros és páratlan oldalakhoz rendelhető mesterrétegek, az előre definiálható kép- és szövegkeretek, valamint a „natív oldalszámozás” a hozzá kapcsolódó beállítási lehetőségekkel.

 



Természetesen a CorelDRAW X6 nemcsak a kiadványszerkesztőknek, hanem a grafikusoknak is kínál jó pár érdekes újdonságot. Ilyen például a négy új módosító eszköz (a maszatoló, a csavaró, a vonzó és a taszító), amelyek - ellentétben a korábbi hasonló eszközökkel - egyidejűleg több kijelölt rajzelemet is képesek alakítani. De nagy valószínűség szerint a felhasználók körében kimondottan népszerűek lesznek a megújult stílus- és színstílus-dokkolók, amelyekben sokkal kényelemesebben és áttekinthetőbben tudjuk kezelni a különböző rajzelem- és színstílusokat.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!


Újdonságok, amelyek érdemes odafigyelni:



A szinte teljesen átalakult Object Properties dokkolóban meg tudjuk változtatni a kijelölt elem gyakorlatilag valamennyi tulajdonságát a körvonal vastagságától és színétől a kitöltés típusán és színén-színein át egészen az online beállításokig. A szövegeknek pedig itt lehet a legegyszerűbben beállítani a különböző fontspecifikus paramétereit.



Az új színharmónia-tervezővel egyszerű „húzd-és-ejtsd” módon hozhatunk létre ún. színstílus-csoportokat. Az ezekben a csoportokban található egyes színstílusoknak – a hagyományos elemcsoportokhoz hasonlóan – akár egyidejűleg is tudjuk változtatni a színárnyalatait, a világosságukat vagy éppen a telítettségüket.



A teljesen újratervezett szövegmotor lehetővé teszi, hogy a CorelDRAW-ban is (ki)használhassuk az professzionális OpenType fontokban elérhető olyan tipográfiai funkciókat mint a ligatúrák, az alternatív betű- és számváltozatok, a törtszámok vagy kiskapitális betűk – ráadásul mindezeket akár a szerkesztőterületen megjelenő előnézeti képen is kiválaszthatjuk.



Korábban csak olyan mesterrétegeket hozhattunk létre, amelyek minden oldalra hatással voltak. A CorelDRAW X6-ban olyan mesterrétegekkel is dolgozhatunk, amelyek tartalma csak a páros vagy csak a páratlan oldalakon fog megjelenni. Ezen kívül végre megjelent az oldalszámozás funkció is, nem kell makrókat használnunk ezek kezeléséhez.



A Corel PHOTO-PAINT X6 megörökölte a Paint Shop Pro tartalomfüggő méretezőjét. A Smart Carver ablakában külön ki tudjuk jelölni a megóvandó és a törlendő területeket, majd a hat méretváltoztató gomb valamelyikének megnyomásával vagy az új méret megadásával indíthatjuk a fotó átalakítását.



A regisztrációt követően ingyenesen letölthetjük a Corel Website Creator X6-ot. Ezzel a programmal nemcsak különálló oldalakat hozhatunk létre, hanem komplett honlapokat is. Az oldalak tervezésében és elkészítésében több tucat sabloncsomag és ún. honlapstílus segíti a felhasználók munkáját.

Adatok:

- vektoros illusztrációk, publikációk készítése (CorelDRAW X6)
- bitképek létrehozása, szerkesztése, RAW formátumú képek feldolgozása (Corel PHOTO-PAINT X6)
- bitképek vektorossá alakítása (Corel PowerTRACE X6)
- vektoros- és pixelgrafikus képek, betűkészletek böngészése, katalogizálása (Corel CONNECT)
- álló és mozgó képernyőmentések készítése (Corel CAPTURE X6)
- honlapok szerkesztése (Corel Website Creator X6)
- betűkészletek és betűcsomagok kezelése (Bitstream Font Navigator)
- 10 ezer clipart kép, 1000 nagy felbontású fotó, 1000 fontkészlet, 350 professzionális sablon, 2000 járműsablon, 800 keret és kitöltőminta
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 215 519 Ft (upgrade 110 236 Ft)
- Web: corel.com/coreldraw

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.