Hirdetés

Linux másként - Elementary OS

|

Az Ubuntu alapjaira felhúzott disztribúció első pillantásra kellemetlenül Mac OS X-klónnak tűnhet, azonban sokkal többről van szó egy arcátlan koppintásnál.

Hirdetés

Töretlenül fejlődnek a Linux rendszermagra épülő operációs rendszerek, ennek köszönhetően a platform mára kiváló hardveres támogatással rendelkezik, szinte az összes alkalmazás elérhető rá, amire egy otthoni számítógépen szükség lehet, az eltérő elgondolás mentén felépített és szabadon választható grafikus kezelőfelületei pedig a habot jelentik a tortán. Természetesen komplett asztali környezeteket ritkán kezdenek el kalapálni a közösség egy húron pendülő és elégedetlen tagjai, hiszen elképesztő mennyiségű munkáról van szó, csak a legeltökéltebbek vágnak bele ilyen projektbe. Az egyik legfiatalabb grafikus felületet Pantheonnak hívják, a jelenlegi egyetlen ezt használó disztribúció pedig a fejlesztőitől származó Elementary OS. A szoftvert vizsgálva első pillantásra is nyilvánvaló, hogy az ihletet a Mac OS X adta, azonban az almás termék kinézetének szimpla másolása helyett inkább az egyszerűségre és eleganciára törekvő alapvető filozófiát csenték el az illetékesek.

Hirdetés

Egyszerűen funkcionális

Az Elementary OS grafikus felülete letisztult. A képernyő tetején található csík bal szélén a telepített alkalmazások ikonjait felsoroló menü gombja található, középen az idő és dátum tekinthető meg, míg a jobb szélen az értesítési terület kapott helyet. Az „Alkalmazások” gombra kattintva a felhasználót egy rácsos elrendezésű menü fogadja, melynek egyes lapjain maximum 12 program ikonja jelenhet meg. A programok felsorolása klasszikus tematikus kategóriákba szervezve is kérhető, a két nézet közti váltáshoz a felület egy feltűnően erre a célra kitalált gombját kell segítségül hívni. Szerencsére az Alkalmazások menü jól használható keresőmezővel is rendelkezik, ahonnan rögtön parancssori utasítások is kiadhatók. A gyakran használt programok gyors elindítására, továbbá a már futó alkalmazások megjelenítésére a készítők egy dokkot illesztettek a kijelző aljára, ez a futó folyamatokat kék színű jelzéssel különbözteti meg a szimpla ikonoktól. A dokk automatikusan elrejtőzik, amikor maximalizáljuk az éppen használt program ablakát. Az egyszerre több programot használók számára a Pantheon hatékony környezet: az ablakokat a képernyő szélére húzással 50 százalék szélesre lehet „snappelni”, a futó alkalmazásokat megjelenítő felület a [WIN] + W kombinációval hívható elő, míg [WIN] + S kombinációval bármikor létre lehet hozni egy új asztalt, váltani lehet köztük, illetve a meglévő ablakok húzogathatók az asztalok közt.

Nem mindig naprakész alapok

Ahogy említettük, az Elementary OS alapját az Ubuntu Linux disztribúció adja, ebből is a hosszan támogatott LTS-változat. A cikk írásakor ez a nemrég kiadott Ubuntu 14.04 helyett a 12.04-es verziót jelentette, azaz az alapértelmezett tárolókban található egyes alkalmazások nem feltétlenül a legfrissebbek, például a GIMP képszerkesztőből az egyablakos működési módot még nem támogató 2.6-os telepíthető. Szerencsére az efféle problémákkal könnyen meg lehet birkózni, csupán arra kell rákeresni a Google-ben, hogy az Ubuntu 12.04-re miként lehet telepíteni a kívánt alkalmazás legújabb kiadását. Az Elementary az alapértelmezett szoftverkínálat tekintetében is eltér az alap Ubuntutól: a böngésző Midori névre hallgat, a levelező a Geary, irodai programcsomag pedig alapjáraton nincs installálva. Ezt a hiányosságot az Ubuntuból örökölt Szoftverközponttal lehet a legegyszerűbben orvosolni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.