Linuxosok EU-s vizsgálatot kérnek redmond ellen



|

Egy spanyol szervezet szerint elfogadhatatlan a cég Secure Boot politikája.

Néhány héttel az 561 millió eurós bírsággal végződött böngészőválasztós botrány lezárása után az Európai Unió újabb vizsgálatot indíthat a Microsoft ellen, ugyanis a vállalat minden Windows 8-cal szállított márkás számítógép esetén megköveteli a gyártóktól az UEFI Secure Boot bekapcsolását.


A megoldás lényege, hogy bootolás során a számítógép kizárólag olyan operációs rendszert hajlandó elindítani, amely hitelesítő kulcsa megtalálható az alaplap firmware-ében, ezzel növelve a felhasználók biztonságát. A funkció gyári beállítások mellett lehetetlenné teszi például a Linux érintett számítógépen való elindítását, noha az alaplapok gyártói manuálisan kikapcsolhatóvá tehetik – és mellesleg teszik is – a Secure Bootot.


A spanyol Hispalinux szervezet állítása szerint ettől függetlenül sokan attól tartanak, hogy a gyártók nem fognak a jövőben élni a lehetőséggel, a Linux számítógépekről való száműzése pedig versenyellenes volna. A Microsoft egyébként hajlandó lenne adni egy általa hitelesített kulcsot a linuxos közösségnek, amelyet a kernelbe beépítve megoldódna a probléma, ám ezt Linus Torvalds részben a redmondiaktól való függőség kialakulása miatt „hülye” ötletnek tartja, így disztribúciótól független, univerzális megoldás egy jó darabig biztosan nem lesz a helyzetre.


Az Európai Unió versenyfelügyeletei szerve egyébiránt tisztában van a Secure Boot funkcionalitással, ám az előzetes puhatolózást végző biztos nem tartotta problémásnak, mivel ki lehet kapcsolni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.