Hirdetés

Ashampoo Photo Commander 9



|

A program kilencedik verziója elődjeihez hasonlóan rengeteg funkcióval rendelkezik, de éppen emiatt kis tanulás szükséges kezelésének elsajátításához.

Hirdetés

A májusi PC World DVD-mellékletén az XYplorer fájlkezelője mellett elhelyeztük az Ashampoo univerzális képkezelőjét, amely számos funkcióval rendelkezik.

A varázsló fogad minket a program első indításakor, amely végigvezet pár alapbeállításon. Itt egyrészt megadhatjuk, hogy mely fájltípusokat „rántsa magához” az alkalmazás. Itt véleményünk szerint nem érdemes a MIND lehetőséget kiválasztani, mert az a képfájlokon kívül az összes hang és videoállományt is hozzárendeli a programhoz, ezek lejátszására pedig léteznek sokkal jobb alkalmazások is.

 



Szintén itt kell beállítani a használt nyelvet, valamint választhatunk a három különféle felületelrendezés közül. Attól függően, hogy elsősorban mire használjuk a programot, választhatunk a Kezelés/Szervezés, a Fotószerkesztés és a Filmszalag kinézet közül. Döntésünk természetesen nem végleges, a „Konfiguráció-Üdvözlet varázsló indítása” menüponttal ismét előhívhatjuk ezt az ablakot.

A következő programindításkor egy újabb varázsló fogad minket, amelyben az elvégzendő feladatot választhatjuk ki és ez is megváltoztatja a program kinézetét. Arra azonban hamar rájöhetünk, hogy bárhogy is nézzen ki a program, a felület három egymástól jól elkülöníthető részt mindig tartalmaz: a mappastruktúrát, az előnézeti képeket tartalmazó területet és a kiválasztott képet (illetve esetleg annak meta-adatait is) nagyban.

A mappastruktúra segítségével gyorsan tallózhatunk a különböző meghajtókon található könyvtárak között. Ha ezek közül egyre ráállunk, akkor azonnal megjelennek az abban található képek miniatűrjei. Amennyiben ezek valamelyikére kattintunk, nagyban is megtekinthetjük a szerkesztőfelületen és azonnal műveleteket is végezhetünk vele.

Ezen műveletek a felső menüsor alatt található két eszköztár segítségével érhetők el, melyek közül a felsővel tudjuk kiválasztani a kategóriát, amelynek megnyomására az alatta elérhető funkciók megváltoznak. Elég végigkattintani az öt gombot (vagy végignézni a menüket), hogy megállapíthassuk, a fejlesztők iszonyatos mennyiségű funkciót pakoltak bele az alkalmazásba. Éppen ezért meg sem kíséreljük, hogy mindet bemutassuk – meghagyjuk a felfedezés örömét az olvasónak.

Webes album pár kattintással

Érdemes kiemelni, hogy rengeteg képességet elérhetünk a varázslókon keresztül is, ezekhez látogassunk el a Varázslók menübe. Itt többek között csoportos fájlműveleteket és konvertálásokat végezhetünk, készíthetünk webes fotóalbumot, naptárat, kereshetünk képduplikátumokat gyűjteményünkben (akár tartalom alapján is), valamint JPG-optimalizálást is végezhetünk. Persze számtalan olyan funkció van, amelyet nem ezeken a varázslókon, hanem a korábban említett eszköztárakon keresztül tudunk elérni vagy a menük mélyen turkálva.

 



A program hátránya – ahogy elődjéé is -, hogy a funkciók kicsit ötletszerűen vannak szétdobálva az eszköztárak és a menüpontok között, így elsőre talán nehéz lesz megtalálni egy bizonyosat. Az sem segíti a keresgélést, hogy néhány név nem tökéletesen lett magyarítva, így például a semmitmondó Gyors rögzítés pont alatt találhatunk meg olyan, a képkezeléshez fontos funkciókat, mint például a színcsatornák megváltoztatása, a különféle grafikai szűrők vagy az átméretezés. Ez persze semmit sem von le a program képességeinek értékéből, talán csak egy kicsit megnehezíti a kezdeti ismerkedést.

Adatok

- képek megjelenítése és albumokba szervezése
– naptár nézet
- képszerkesztő és retusáló funkciók
- lemezírás és nyomtatás
- fotóalbum, naptár és diavetítés készítése
- csoportos átnevezés és feldolgozás
- képduplikátumok keresése
- Termék: Ashampoo Photo Commander 9
- Fejlesztő: Ashampoo
- Ár: A PC World olvasóinak ingyenes
- Web: ashampoo.com/hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.