Hirdetés

Már az arcod nélkül is felismernek az algoritmusok



|

A Faceless Recognition System akkor is felismeri az embereket, ha azoknak nem látszik jól az arcuk.

Hirdetés

A magánéletünk szempontjából a jövő egyik komoly gondja, hogy egyre többen használják az arcfelismerést - a hatóságok mellett még akár a templomok is. A helyzet rosszabbodására lehet számítani. 

Hirdetés

Az, hogy egy képet elemezve fel lehet ismerni egy-egy személyt az arca alapján, már önmagában rémisztő és az átlagembert hátrányba hozó dolog, de immáron akkor is azonosítható egy-egy személy, ha az arca nem látszik jól vagy el van mosódva. 

Mindez a Faceless Recognition System nevű algoritmusnak köszönhető, amelyet Németországban, a Max Planck Intézetben fejlesztettek ki. Az ötlet az volt, hogy a nem tökéletes képek alapján is meg akarták oldani az emberek azonosítását. A rendszer egy neurális hálózatot készít fel mintaképekkel, amely aztán az emberek fején és testén is felismeri a hasonlóságokat. 

Az algoritmus meghökkentően pontos lett. Ha egy személyről lát egy rendes fotót, akkor 69,6 százalékban képes bárhogy azonosítani, ha 10 képet lát az illető arcáról, akkor az arány 91,5 százalékra emelkedik. A fekete kitakarások ezt 14,7 százalékra csökkentik, de még így is háromszor hatékonyabb a szoftver, mint az emberek. 

Hasonlóra képes egyébként a Facebook rendszere is (83 százalékos pontossággal), azonban az FRS az első, ami teljesen tanítható rendszer, és a teljes testet figyeli. 

Bár a készítők tisztában vannak az adatvédelmi problémákkal, az effajta fejlesztések elterjedése és kormányzati használata valószínűleg megállíthatatlan. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.