Hirdetés

Minden idők 20 legrosszabb Windows funkciója



|

Vitathatatlanul a Windows a világ legtöbbet használt és egyben legirritálóbb szoftvere is. Íme azok a funkciók és szolgáltatások, amelyek miatt a legtöbbet szentségelünk!

Hirdetés

 


020drivespace.jpg

20. DriveSpace

Manapság, mikor már 25 ezer forint alatt is hozzájuthatunk fél terabájtos merevlemezhez, könnyű megfeledkezni azokról az időkről, mikor még minden egyes megabájt nagy kincs volt, és a lemeztömörítő alkalmazások szinte csodaszámba mentek. A Microsoft DoubleSpace a DOS 6.0-val debütált 1993-ban, majd jogi komplikációk miatt kapta később a DriveSpace nevet, ami rögtön szerves része is lett a Windows 95-nek. A DriveSpace-el tényleg több adat fért a lemezre, de a veszélye nem volt elhanyagolható: ha gond volt, az adatvisszaállító alkalmazások sokkal nehezebben boldogultak. A Windows XP volt az első, amelyből teljesen hiányzott a DriveSpace bármilyen formája - viszont addigra már úgy sem érdekelt senkit.

 

 

019moviemaker.jpg

19. Windows Movie Maker

A Windows Me-nel (mely egyébként kivívta a kétes dicsőséget jelentő második helyet a „Minden idők legrosszabb számítástechnikai termékei" toplistánkon) debütált a Windows Movie Maker 1.0, amely a szoftveróriás válasza volt az akkoriban újdonság Apple iMovie videoszerkesztőre. Enyhén szólva is fapadosra sikeredett, össz-vissz kétféle vágóeffekt volt benne és csak Microsoft saját, ASF formátumában volt hajlandó a videókat kimenteni. A 2.0-ás változat, ami az XP-vel érkezett, már több elismerést érdemel, bár nemigen lehetett az XP reklámban beharangozott trükköket elkövetni vele. A Vistában található 6.0-ás változatával kapcsolatban már csak egy kérdés maradt: hová tűnt a 3.0, a 4.0 és az 5.0???

 

 

018webtv.jpg

18. Web TV for Windows

A legtöbb új Windows változattal mindig érkezik egy túlreklámozott újítás, ami rendszerint rögtön az érdektelenség homályába vész. A Windows 98-ban feltűnt például a WebTVFor Windows, ami tunerkártyával együttműködve tévénézésre adott lehetőséget. Nagy kár, hogy interaktív funkcióit az igen rövid életű, Intel-találmány Intercast service-en keresztül szolgáltatta. Lassú és instabil program volt, ami állandóan összeakadt a Win98 képernyőkímélőjével, és akkor is kifagyott, ha rajta kívül nem futott más a rendszeren. Extra bónuszként akkora biztonsági rés tátongott benne, hogy azt kihasználva a hackerek át tudták venni a számítógép irányítását.

 

 

017shutdown.jpg

17. A számítógép kikapcsolása

Sokan azért ágálnak, mert a Windows lassan bootol be. Számunkra viszont sokkal idegesítőbb az, hogy milyen sokáig tart neki kikapcsolni - és milyen sokszor tűnik úgy, hogy feladja a próbálkozást, mielőtt tényleg kikapcsolna. A Microsoft szerint a Vistában a kikapcsolás már sokkal jobban működik, mi egyelőre tényleg igaznak tűnik. (Akit mélységekben érdekel a téma, az angol nyelven elolvashatja egy volt Microsoft programozó blogját, aki csak a Vista kikapcsolómenü projektjén dolgozott egy teljes évig, 23 társával egyetemben.)

 

 

016paint.jpg

16. Paint

A Paint a '85-ös Windows 1.0 óta az operációs rendszer kényszerű velejárója, bár sokat változott az eltelt évtizedek alatt. A Vistában már remek, fotókkal kapcsolatos alkalmazás van, amit immár a Windows Photo Galery névvel illetnek - úgy látszik a Microsoft nem tukmálja ránk tovább a Paint-et az új rendszerben (bár azért meg lehet benne találni).

(A képen a Paintbrush néven futó változat)

 

 

015aero.jpg

15. Windows Aero

Átlátszó ablakkeretek, amelyek látni engedik, hogy mi van mögöttük! Az Aero felület az egyik legnagyobb újítás a Windowsban a Microsoft szerint, s valóban remekül néz ki működés közben. Az érte fizette „ár" viszont kicsit magasnak tűnik, ha megnézzük a támasztott hardverkövetelményeket. A legtöbb középkategóriás PC-nek igencsak fejtörést okoz ez az effekt, ráadásul a Vista néha magától úgy dönt, hogy kikapcsolja, anélkül, hogy erről bárkit értesítene.

 

 

014activedesktop.jpg

14. Active Desktop

Nem kétséges, hogy az Active Desktop jó ötlet, csak éppen egy évtizeddel megelőzte korát. Egyenesen a Windows Háttérképként jelenítette volna meg az internetes tartalmakat, ahol automatikusan frissítette volna magát. Ugyanaz az alapötlete, mint a jelenleg igen népszerű Yahoo Widget Engine-nek vagy az Apple dashboard-nak, sőt a Vista Gadgets-nek. De sajnos a lassú PC-k és még lassabb betárcsázós internet korában az Active Desktop csak arról lett híres, hogy csak még jobban belassítja szegény Windowst.

 

 

013windowsxpsearch.jpg

13. Kereső (Windows XP Search)

Hihetetlen, de a Windows-felhasználóknak majd negyed évszázadot kellett várniuk, hogy használható keresőhöz jussanak a Vistával.. Talán az XP keresője a legrosszabb mind közül, ami nem csak extra lassú, de a felülete annyira segítőkész próbál lenni, hogy ettől teljesen átláthatatlanná válik. Micsoda ötlet egy beszélő kutya segítségével keresni, amiről még a Microsoft saját oldalán is elismerik, hogy könnyű gyűlölni? Az amerikai PC World munkatársa, Stephen Manes még kampányba is kezdett, hogy kiirtsák a Vistából a túlbuzgó blökit - több száz egyetértő olvasó biztosította őt támogatásáról az erre a célra fenntartott killdoggie@pcworld.com e-mail címen.

 

 

012msn.jpg

12. The Microsoft Network

Sosem használták az MSN eredeti változatát, ami még a Win 95-el érkezett? Áldja mindenki a szerencséjét. Az internet hajnalán az MSN 1.0 megpróbált Windows 95 stílusban online szolgáltatásokat nyújtani: fórumozást például, ahol az egyes témák mint mappák érhetők el az operációs rendszerről. Az egész viszont nehézkesen kezelhető lett, kevés tartalommal és hihetetlenül lassú tempóval. Egyébként is, mire debütált, már idejét is múlt lett a koncepció - a Microsoft pedig teljesen újragondolta az MSN szolgáltatását.

 

 

011windowsexplorer.jpg

11. Intéző (Windows Explorer)

Biztosan sokan emlékeznek még a Win 95 File Manager-ére. Vannak, akik azóta is nosztalgiával gondolnak rá, hiszen még a Vistában lévő Explorerből is hiányoznak olyan funkciók, amik pedig már abban is benne voltak.

Amint az gyakran előfordul, egy külső szoftvercég megcsinálja azt, amit a Microsoft nem: a VCOM PowerDesk-je egy igen hasznos eszköz, s mutatja, hogy mivé kellett volna válni a File Managernek az évek során az Explorer helyett.


 

010harry.jpg

10. Windows 95 USB

Manapság nehéz lenne elképzelni az életet USB nélkül. 1997-ben viszont azt volt nehéz elképzelni, hogy valaha együtt lehet majd élni vele. Az USB szabvány a Win95-ig nyúlik vissza, amikor is az OSR2.1 nevű patch lehetővé tette a használatát. A korai USB-s eszközök hol működtek, hol nem, ráadásul gyakran omlasztották össze az egész PC-t. A Win 98-ban már volt „gyárilag beépített" USB-támogatás, ami viszont jellemzően olyan nagyszerűen sikeredett, hogy Bill Gates egyik, a CNN által élőben közvetített előadása közben ki is fagyott az operációs rendszer, mikor egy szkennert csatlakoztatott a gépéhez.

 

 

009windowsgenuineadvantage.jpg

9. Eredeti Windows, Valódi Előny program (Windows Genuine Advantage)

Ki kételkedne abban, hogy a Microsoft elhivatottan harcol a szoftverkalózkodás ellen? De az Eredeti Windows, Valódi Előny program, mely minden, Microsoft.com-ról letölteni szándékozott frissítés és program előtt megvizsgálja a Windows eredetiségét, igencsak befűtött a felhasználóknak. Az első változata arról híresült el, hogy előszeretettel nézte a legális Windows változatokat lopottnak vagy feltörtnek. Hab a tortán, hogy a Microsoft oldalán az eredetiség ellenőrzése nem is működik csak Internet Explorert használva, így nyugodtan elfelejthetjük az alternatív böngészőnket, ha a szolgáltatást ki szeretnénk használni.

 

 

008endtask.jpg

8. Feladat befejezése (End Task)

Egy program nem válaszol... Az ember lenyomja a és máris előugrik a Feladatkezelő, ahol jóhiszeműen a „Program befejezése" opciót választjuk. Semmi sem történik. Az ember megpróbálja még egyszer, majd még egyszer, és még egyszer, míg végül tényleg lelövi a kívánt programot. Ekkor már csak az értesítési ablakok halmától kell megszabadulnunk, amiket sorra feldob a Windows, hogy szeretnénk e értesíteni a Microsoftot a kilépésre késztetett program elégtelen működéséről. Remek. Miért megy egy ilyen egyszerű dolog ennyire nehezen még mindig, 2007-ben? Főleg mivel a Mac OS X ugyanezen funkciója, a Force Quit tökéletesen működik...


 

 

007uac.jpg

7. User Access Control

Senki sem szállhat vitába azzal, hogy a User Acces Controll mögött remek elképzelés bújik meg: ha a gépünk valami veszélyes dolgot szeretne csinálni vagy futtatni, arról értesüljön a felhasználó és neki kelljen jóváhagyni a műveletet. A gyakorlatban azonban mindez nehézkes, kezdve az elsötétülő figyelmeztető képernyőktől a gyakran szinte kódolt párbeszéd-ablakokig, ráadásul a dialógusablak gyakran akadályozza a munkát a nem különösebben veszélyes munkák miatti riasztásokkal. Talán egy nap javítanak majd rajta, mert a jelenlegi változat annyira idegesítő, hogy az ember inkább teljesen kikapcsolja, vállalva ezzel az esetleges veszélyeket.

 

 

006windowsupdate.jpg

6. Windows Update

Sok kritika éri a Windows XP frissítési módszerét, de a „népszerűségi" listát kétségtelenül az a „szolgáltatás" vezeti, amikor a frissítés elvégzése után a rendszer minden áron rá akar venni arra, hogy újraindítsuk a számítógépet. Ha erre nem adunk neki engedélyt, tízpercenként mindezt kezdi elölről, míg be nem adjuk végre a derekunkat. (Ha nem foglalkozunk vele, egyszerűen magától újraindul, mikor pár percre elhagyjuk a gépet, mit sem törődve azzal, hogy el nem mentett munka kellős közepében vagyunk esetleg).

Igazán kerülhetne egy olyan gomb a felugró ablakba, hogy „Majd újraindítom, ha készenállok rá és nincs más dolgom" - s a Vista-verzióban sincs ilyesmi, bár ott legalább négy órára kitolhatjuk a következő nyaggatás időpontját.

 

 

005messenger.jpg

5. Messenger Service

Miután az ember elolvassa a Microsoft tudásbázisában található cikkét erről a szolgáltatásról (amelynek semmi köze a Windows Messenger azonnali üzenetküldő programhoz), nem csoda, ha végigfut a hátán a hideg. „Ha hirdetések jelennek meg a számítógépén Messenger Service feliratú ablakban, az azt jelentheti, hogy az ön rendszere nem biztonságos... A Messenger Service eredetileg arra lett kitalálva, hogy a rendszergazdák a belső hálózaton keresztül üzenjenek a Windows felhasználóknak. Azonban néhány hirdető arra kezdte használni ezt a szolgáltatást, hogy információkat küldjenek az interneten keresztül, ami viszont alkalmas arra, hogy kártékony kódokat juttassanak be a számítógépbe." Az XP SP2 kiirtotta ezt a funkciót , a Vistában pedig már benne sincs. Szép munka volt, Frank!

 

 

004notfications.jpg

4. Rendszer értesítések (Notifications)

Éppen most telepített egy programot! A hálózati kábel nincs bedugva! Az asztalon rég nem használt ikonok vannak! A Windows időről-időre olyan dolgokról értesít bennünket, amiről úgy gondolja, hogy tudnunk kell - ami azt jelenti, hogy szépen repkednek fel a szövegbuborékok a Tálca értesítési területéről. Az ilyen üzenetek igen nagy százaléka viszont fájdalmasan magától értetődő, lényegtelen vagy éppen közel sem pontos. Arra viszont remekül megfelel, hogy teljesen feleslegesen vonja el az ember figyelmét, napjában többször is.

 

 

003ie6.jpg

3. Internet Explorer 6

A '90-es évek közepén a Microsoft még élethalál harcot vívott a Netscape-pel böngészőfronton, majd a 2001-es Internet Explorer 6-al úgy tűnt maga részéről befejezettnek tekintete a küzdelmet. Öt hosszú évig az IE alig változott valamit, annak ellenére, hogy az olyan böngészők, mint a Firefox vagy az Opera megmutatták: számos út létezik, amerre fejleszteni lehet egy böngészőt. Mindezek alatt hackerek tucatjainak lett mindennapi szórakozása, hogy újabb és újabb biztonsági réseket fedjenek fel az IE 6-ban, nekünk, felhasználóknak meg megmaradt a böngésző gyakori frissítgetésének élvezete. A 7-es Explorer végül 2006-ban jött ki, de nem lett volna szebb az élet, ha erre két vagy három évvel korábban kerül sor?

 

 

002registry.jpg

2. Rendszerleíró adatbázis (Registry)

Vajon miért tett a Microsoft az összes, a Windows konfigurálásához szükséges létfontosságú adatot egy helyre? Hogy egyetlen fájl hibája esetén összeomoljon az egész rendszer? Készíthetünk biztonsági mentést a Registry-ről. Futtathatunk Registry-t tisztító alkalmazásokat. Nagyon-nagyon vigyázva még editálhatjuk is. Csak azt nem tudjuk megakadályozni, hogy a veszély megmaradjon: a Registry egymaga térdre kényszerítheti az egész Windows-t.

 

 

001activexcontrols.jpg

1. ActiveX vezérlő

Éveken át az ActiveX (aminek eredete egészen a Windows 3.0-val érkezett „Object Linking and Embedding" technológiáig nyúlik vissza) nem volt más, mint főként veszedelmes funkció. Ha olyan internetes oldalara látogattunk, mely ActiveX alkalmazásokat szeretett volna futtatni a gépünkön, kitettük magunkat a támadás veszélyének, ha engedélyeztük ezt neki. Az pedig öngól a Microsoft részéről, hogy az ActiveX csak Internet Exploreren keresztül futtatható - e miatt is lettek annyira népszerűk az alternatív böngészők. Az ActiveX vezérlő máig létező technológia, de néhány - főleg a Windows Update-hez és az Eredeti Windows, Valódi Előny programhoz kapcsolódó - kivételtől eltekintve nem vagyunk rászorítva a használatára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.