Hirdetés

MS SkyDrive: adatok égen, földön, interneten



|

Új, öt gigabájtos online tárhellyel csalogatja Windows Live oldalaira a felhasználókat a Microsoft. Nézzük, mit is kínál a SkyDrive, miben más ez, mint a szokásos webes tárhelyek!

Hirdetés

A comScore a nemrég tetté közzé áprilisra vonatkozó jelentését, melyben közli, hogy a keresésben a Google elérte a 61,6 százalékos részesedést. Hogy miért írunk a PC Worldben üzleti hírekről? Nos, ez első olvasatra valóban nem tűnik túl érdekesnek, de rögtön azzá válik, ha hozzávesszük, hogy a Yahoo! 20,4 százaléka és a Microsoft 9,1 százaléka már együtt sem teszi ki a Google részesedésének a felét. Ideje a redmondiaknak is megmozdulni: a SkyDrive-val pedig - kimondatlanul ugyan - alternatívát kívánnak nyújtani a Google szolgáltatásaival szemben. Lássuk, hogyan!

 

Öt gigabájt puszira

A SkyDrive (skydrive.live.com) a Windows Live felhasználói számára már Magyarországról, magyar nyelven is elérhető. Ez lényegében egy ingyenes, 5 gigabájtos tárhelyet ad a felhasználóknak, ráadásul szerves részét képezi a Windows Live szolgáltatásnak - éppúgy, mint a Live Messenger és a Live Hotmail, vagy éppen a Live Spaces közösségi és blogoldal. A Microsoft sajtóközleményében azt írja, hogy a webes szolgáltatások és a kliensgépekre telepített szoftverek intelligens integrációjával kívánják elérni az ügyfelek legteljesebb „kiszolgálását". Ez más, mint a Google megközelítése, hiszen a keresőóriás elsősorban kliens nélküli alkalmazásokat kínál a Google-fiókhoz. Alapvetően nem kell külön alkalmazás a SkyDrive használatához - tárhelyét bárki igénybe veheti, akinek van Windows Live azonosítója -, ám a Windows Live Messenger program és szolgáltatás használói határozottan előnyben lesznek a tárhely kezelésekor.

 

skydrv_livereg_.jpg
Akinek még nincs (van ilyen?), készítsen saját Windows Live-fiókot!

 

Enyém, tied, kié?

Az egyesek szerint nem is létező Web 2.0 szempontjából természetesen az online tárolt adatok megosztása a legérdekesebb téma. Ennek három módozatát ismeri a SkyDrive, ezért három különböző - virtuális - területre osztja tárhelyünket. Az első a személyes terület: ez magától értetődően nem nyilvános, itt tárolhatjuk azokat az adatainkat, amelyekre bármikor szükségünk lehet. Ily módon ha bárhol a világon belépünk Windows Live-azonosítónkkal, rendelkezésünkre fognak állni fontos dokumentumaink, adataink.

 

skydrv_bejel_.jpg
E-mail cím, jelszó, és már bent is vagyunk

 

A második a megosztott terület: ide kerülnek azon állományaink, amelyeket bizonyos személyekkel meg szeretnénk osztani. Ez megkönnyíti a munkahelyi együttműködést, de barátainkkal, ismerőseinkkel is könnyen oszthatunk meg dokumentumokat, legyenek azok az osztálytalálkozón készült képek vagy éppen szégyellnivalóan rossz verseink. Eldönthetjük azt is, kinek mennyi hozzáférést engedélyezünk a mappához, lehet csak olvasói jogosultságot adni, de úgy is meghívhatunk valakit, hogy állományokat feltölteni, törölni is tudjon. A meghívott személyek mindegyike saját Windows Live-azonosítóját használja.

 

Az utolsó pedig a nyilvános terület, az itt található adatokhoz bárki hozzáférhet, akit arra sodornak az internet hullámai. Természetesen módosítani nem tudják a dokumentumokat. Amennyiben másoknak meg akarjuk mutatni anyagainkat, nem kell mást tennünk, mint elküldeni nekik egy hivatkozást, hiszen minden mappának és állománynak saját webcíme van. Ennek beállításáról később ejtünk szót.

 

Kezdő lépések

A SkyDrive kifejezetten felhasználóbarát: igyekszik a legfiatalabbaknak és a számítástechnika dzsungelében (egyelőre) kezdőknek is megfelelő felületet nyújtani. Rögtön a bejelentkező képernyő is azt sugallja, hogy a szokásos, szájbarágós Microsoft-segítséggel lesz dolgunk.

 

skydrv_1_.jpg
Tetszik érteni?

 

Saját oldalunkon gyönyörű, szép nagy ikonokkal ábrázolva láthatjuk mappáinkat - természetesen a regisztráció után még nincs semmink.

 

skydrv_2_.jpg
  Áttekinthető Windows-felület, nem csak zseniknek

 

Lássunk is hozzá adataink feltöltéséhez! Az Új mappa linkjére kattintva megnyílik az Új mappa létrehozás oldal, ahol megadhatjuk új könyvtárunk nevét, illetve kiválaszthatjuk, melyik megosztási formát akarjuk hozzárendelni.

 

skydrv_8_.jpg
  Legyen e mappa csak az enyém!

 

Amennyiben a Kiválasztott személyek lehetőségével élünk, Windows Live-ismerőseink (ha ez nem egészen nyilvánvaló egyből: MSN-partnereink) listájából kényelmesen, kis pipákat rakva hívhatjuk meg azokat, akikkel együtt kívánunk dolgozni.

 

skydrv_345_.jpg
  Három lehetőségünk van megadni a megosztás szintjét

 

A feltöltés szintén pofonegyszerű; böngészve kiválasztjuk a megfelelő állományt, és feltöltjük a SkyDrive-ra. Érdekesség, hogy a szolgáltatás egy kis játékkal kedveskedik a felhasználónak az elhúzódó feltöltés közben - igaz, hogy ezzel a csúcsjátékkal csak Forrest Gump tudna 12 másodpercnél többet foglalkozni.


skydrv_feltolt1_.jpg
Kiválasztjuk, feltöltjük

 

 

skydrv_feltolt2_.jpg
Elvan a felhasználó, ha játszik

 

Természetesen, ha létrehoztunk egy mappát, a tulajdonságait nem véstük kőbe, így ne aggódjunk túl sokat amiatt, hogy esetleg bizalmas információkat teszünk közzé: a mappa tulajdonságait pillanatnyi igényeinknek megfelelően bármikor módosíthatjuk, a nyilvánosakat elrejthetjük, a sajátokat megnyithatjuk, illetve fordítva. 

 

skydrv_9_.jpg
  A Csakazenyém ne is legyen csak az enyém!

 

Finomhangolás

Érdemes a beállításokra is szánni pár szót, hiszen ez adja meg minden alkalmazás savát-borsát mintegy elvi síkon, ugye. Tárhelyünket némileg saját képünkre alakíthatjuk át a Beállítások -> Tárhelybeállítás menüpont alatt. Címet, jelmondatot adhatunk meg magunknak - mint azt az MSN-nél megszokhattuk -, megadhatjuk időzónánkat és hírcsatorna-beállításunkat, illetve saját webcímünket - bizonyos keretek között - meg is tudjuk választani.

 

skydrv_beallit1_.jpg
  Tárhelyünket saját ízlésünknek, hangulatunknak megfelelően tudjuk beállítani

 

„Saját" cím megadásához a tárhely főoldalán a Webcím választása opciót kell megkeresnünk, majd egyszerűen kitöltenünk a http:// után található dobozt. Ha például a „pcworld" webcímet foglaljuk le, a teljes URL a http://pcworld.spaces.live.com/ lesz, ez lesz az itt található mappák, állományok címének eleje.

 

skydrv_nevvalaszt_.jpg
Saját webcím létrehozásához sincs szükség webmesterre

 

Ugyancsak fontos az engedélyek kérdése, mivel azt nemcsak egyes dokumentumokra tudjuk megadni, hanem az egész tárhelyre, a profilra és a kapcsolatfelvételre vonatkozólag is. Az engedélyezés a már megismert háromszintű modell alapján történik, azaz bármely internetezőnek, személyek csoportjainak, egyéneknek vagy csak saját magunknak adhatunk engedélyt. A regisztráció után az engedélyek automatikusan úgy vannak beállítva, hogy mások megtekinthessék tárhelyünket, profilunkat és kapcsolattartási adatainkat. Ezért ha első alkalommal használjuk a SkyDrive-ot, mindenképpen időzzünk el itt egy kicsit, döntsük el, hogy mennyire akarunk nyilvánosak lenni.

 

A Bárki az interneten, illetve a Csak saját magam opciók teljesen egyértelműek, viszont a Kiválasztott személyeknél érdemes megállni egy szóra. Kiválaszthatjuk a Messenger-partnereket, a Live Spaces rendszerbeli barátokat, illetve az összes partnert is. Természetesen a csoportokon belül is lehet szelektálni az egyszerű, kipipálós módszerrel.

 

skydrv_beallit2_.jpg
  Ki kopog kicsiny tárhelyem ajtaján?

 

Aki a Live rendszert nem csupán tárolásra akarja használni, az mindenképpen nézze meg a kapcsolattartási beállításokat is. Ez a szolgáltatás a Spaces rendszerbeli kéréseket kezeli, vagyis azt, hogy valaki barátnak vagy Messenger-partnernek jelöl, tárhelyünket akarja megtekinteni, illetve az üzenetküldési jogosultságokat is itt tudjuk megadni. Akit nem szeretünk, ne küldözgessen nekünk üzeneteket, nem igaz?

 

*

Valóban roppant egyszerű a SkyDrive használata: akinek nincs Google-fiókja, vagy éppen elégedetlen vele, regisztráljon bátran, és vegye használatba a Microsoft, sőt mostantól a saját 5 gigabájtját!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.