Hirdetés

Munkával jár majd megvédeni a Windows XP-t

|

Szerencsére a biztonsági cégek nem hagyják cserben a vásárlókat.

Hirdetés

A Windows XP-t használó rendszeres Olvasóink többsége jó eséllyel tisztában van vele, hogy 2014. április 8-án a Microsoft befejezi a 2001-ben kiadott platformjának terméktámogatását. Onnantól kezdve csak az ingyenes Security Essentials kártevőblokkolóhoz érkeznek majd frissítések, az operációs rendszerben és komponenseiben felfedezett sebezhetőségek nem lesznek már kijavítva. A nagyvállalati felhasználóknak ettől függetlenül lehetőségük lesz patcheket kérni, ám ezek borsos árát nekik kell majd állniuk.

Hirdetés


Sajnos a Windows XP biztonsági szempontból világéletében egy ementáli sajtra emlékeztető szerkezet volt, ez pedig a legutolsó patchek kiadása után sem fog változni, sőt. A helyzet az eddiginél is rosszabbá fog válni, ugyanis a jelenleg támogatott Windows rendszerek kódbázisának egy része még az XP-s időkben készült, így az újabb rendszerekhez kiadott patchek módosításainak átvizsgálása után a bűnözők rájöhetnek a befoltozott sérülékenységek lényegére, utána pedig csak meg kell vizsgálniuk, hogy a talált hibák érintik-e a régi rendszert.


A terméktámogatás befejezése után a Windows XP a megszokott módon továbbra is működni fog, azonban életveszély lesz vele az internetre merészkedni, így minden érintettnek javasoljuk egy alternatív rendszerre való átállást, legyen az lehetőségektől és igényektől függően Windows 7/8, Mac OS X vagy Linux.


Akiknek valamiért nincs lehetőségük azonnal váltani egy modern rendszerre, azoknak rendkívül elővigyázatosnak kell lenniük. Az egyik legfontosabb szabály, hogy lehetőség szerint kerülni kell a sokat támadott windowsos programok használatát: le kell cserélni alternatív megoldásokra például az Internet Explorer böngészőt, Outlook Express levelezőt és Adobe Reader PDF-olvasót.


Ha nincs rá hatalmas szükség, akkor el kell távolítani az Oracle Java futtatói környezetet, plusz nagy figyelmet szükséges fordítani az Adobe Flash beépülő frissességére is. Google Chrome használata esetén utóbbival nincs külön munka, hiszen magában a böngészőben található a plugin, új verzió elérhetővé válásakor azonnal frissülni fog. Ezen felül a Chrome kizárólagos használata esetén mindenképp érdemes uninstallálni a korábban feltelepített egyéb Flash beépülő(ke)t is.

 


Végül az egyik legfontosabb, hogy a Windows XP-n mindenképp javasolt lesz az ingyenes vírusirtókat fizetős, beépített tűzfallal is rendelkező biztonsági csomagokra cserélni, lévén ezek szélesebb körű védelmet nyújtanak a kártevők és egyéb online támadások ellen. Szerencsére a kérdéses szoftvereket készítő vállalatok többsége még jó ideig támogatni fogja a Windows XP-t, hiszen ez számukra továbbra is üzlet: az AV-Test értesülései szerint egyes vállalatok felhasználóinak még bő fele a nyugdíjba küldendő platformot használja.


A linkelt oldalon található egy folyamatosan frissülő lista, amelyben megtekinthető a vírusirtók Windows XP-s támogatási ideje, végszóként kimazsoláztuk belőle a hazánkban valószínűleg legtöbbet használt megoldások otthoni verzióinak életciklusát.


- Avast: még legalább 2 évig támogatott marad
- AVG: még legalább 2 évig támogatott marad
- Avira: a támogatás 2015. április 8-án fog megszűnni
- BitDefender: a támogatás 2016 januárjában fog megszűnni
- Comodo: még legalább 2 évig támogatott marad
- ESET: legalább 2016 áprilisáig lesz támogatás
- F-Secure: még legalább 2 évig támogatott marad
- G DATA: legalább 2016 áprilisáig lesz támogatás
- Kaspersky: legalább 2018-ig lesz támogatás
- McAffe: még legalább 2 évig támogatott marad
- Microsoft Security Essentials: a támogatás 2015. július 14-én fog megszűnni
- Panda: még legalább 2 évig támogatott marad
- Sophos: a támogatás 2015. szeptember 30-án fog megszűnni
- Symantec / Norton: még nem tudni mi leszedni
- Trend Micro: a támogatás 2017. január 30-án fog megszűnni
- Vipre: legalább 2015 áprilisáig lesz támogatás
- Webroot: legalább 2019 áprilisáig lesz támogatás
- ZoneAlarm: még legalább 2 évig támogatott marad


(Forrás: AV-Test | Illusztráció: Pastor Seth)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.