Hirdetés

Nagy üzlet az adataid túszul ejtése

|

A zombihálózatok és egyéb csalások mellett ismét egyre népszerűbb a hackerek körében a végfelhasználók adatainak túszul ejtése. Az újfajta támadások még agresszívebbek és ügyesebbek.

Hirdetés

Könnyen kiszámolható egy adattároló költsége: csak rápillantunk a szaküzlet árlistájára és máris tudjuk, hogy USB kulcsot, külső HDD-t, SSD-t vagy HDD-t veszünk-e pénzünkből, ami megfelel a célnak és a forint/Gigabyte mutatója is előnyös. Ez utóbbi kiválóan használható arra, hogy eldöntsük például HDD vásárlás előtt, hogy a 2, vagy a 3, esetleg a 4 TByte-osat érdemesebb-e megvásárolni. Az is jó hír, hogy egyes tárolókra 5 vagy akár 10 év garanciát kapunk, azonban ez csak a hardver. Amit ezen tárolunk, az sok esetben pótolhatatlan. Családi fotók, videók, fontos dokumentumok, játékmentések stb. Ha ezek elvesznek, azt senki nem pótolja nekünk, örökre búcsút inthetünk adatainknak. A helyzet még súlyosabb, ha nem hardverhiba vagy figyelmetlenség, hanem támadás miatt veszítjük el adatainkat.

Hirdetés


Zsaroló adatrablók

Nem érdemes megtámadni egy-egy végfelhasználó gépét, mert hihetetlenül fontos és a feketepiacon értékesíthető információ úgysem lesz rajta. Hogy mégis támadják a hackerek, annak az az oka, hogy az itt tárolt adatok a felhasználók számára értékesek. Márpedig betörni nem különösebben nehéz, a felhasználó pedig jó eséllyel fizetni fog, hogy visszakapja pótolhatatlan személyes adatait.


A legújabb fenyegetés a Petya nevet kapta, és egy kicsit még agresszívabb, mint elődei. A régebbi adatrabló szoftverek csak képfájlokat, rendszert stb. titkosítottak és ejtettek túszul, azonban a Petya a teljes merevlemezt titkosítja. A pórul járt felhasználónak ilyenkor az egyedi kulcsért kell fizetnie, sokszor többszáz Eurót is. A Petya emailekben terjed, ami egy Dropbox tárhelyre mutat látszólag. Az egyik link a levélben egy rejtett futtatható fájl, ami letölt egy trójait. Ennek az a feladata, hogy az antivírusokat elvakítsa, amíg aktiválódik a Petya. A Petya innentől a Master Boot Recordot írja felül, amitől a Windows el is hasal kékhalállal. Újraindításnál ötletes módon egy lemezellenőrzést végez a Windows, ám eközben a háttérben a Petya a teljes fájlleírótáblát titkosítja.


A következő kép már egy figyelmeztető oldal, ami megmutatja, hogyan kapcsolódjon a felhasználó TOR-on keresztül egy weboldalhoz, ahol be kell fizetnie kb. 430 USA Dollárt. A fizetésre 7 napja van a felhasználónak, utána az ár duplázódik.


Védelem a katasztrófa előtt

Ha már megtörtént a baj, nem lehet mit tenni, formattálás vagy fizetés következik - sajnos még nem hatástalanították a Petyát a vírusirtó cégek. Lehet azonban tenni az ellen, hogy minket is megtaláljon egy ilyen adatlopás. Először is ismeretlen embertől, de még baráttól érkező üzenetben, levélben található linkre ne kattintsunk. A böngészőt is érdemes bevédeni, például a NoScripttel, ami blokkol minden olyan szkriptet, amit nem engedélyeztünk manuálisan.


Ez az első védelmi vonal, de itt még ne álljunk meg. A pótolhatatlan, személyes fájlokat, képeket, dokumentumokat, videókat mindenképpen mentsük több helyen is. Használjunk külső tárolót és/vagy hálózati fájltárolót, illetve érdemes offsite mentést is készíteni olykor. Ha más lehetőségünk nincsen, egyik családtagukhoz vigyünk át egy titkosított külső HDD-t, amire 1-2 havonta frissítve mentsük el fontos adatainkat. Mindezek mellett még titkosított felhőszolgáltatást is használhatunk, így még akkor sem lesz katasztrófa, ha mégis megtalál egy zsaroló támadás - egyszerűen formázzuk a tárolót, újratelepítjük rendszerünket és visszatöltjük fájljainkat a mentésből. Még mindig jobb egy kis bosszúság, mint a véglegesen elvesztett családi fotógyűjtemény, vagy több százezer forint kifizetése.


Te miként véded fontos adataidat?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.