Hirdetés

Nem utálja már annyi ubuntus a Unity-t



|

A Popcon mérési projekt alapján az utolsó egy hónapban már vezetett a sokat szidott új kezelőfelület.

Hirdetés

A Popcon projekt szolgál az Ubuntu felhasználók körében az egyes komponensek, szoftver modulok elterjedtségének mérésére. A legutóbbi statisztikákhoz 2,3 millió gépről kapott a rendszer adatokat, ami talán az Ubuntu közösség nagyobb részét teszi ki, de bizonyos, hogy sokan eleve nem is tudnak a Popcon létezéséről, mivel az alapértelmezésben tiltva van.

 

 

Az ubuntuvibes.com beszámolója szerint egészen pontosan 2,381,625 gép csomag adatait kapták meg, Könnyen kiszűrhető az eredményekből, hogy ki melyik asztali környezetet használja (ritkán, de előfordul, hogy egy gépen többet is telepítenek, de ezt nem tudja elkülöníteni a Popcon).

 

 

 

A táblázatban a Total Users az elmúlt évek összesített eredményét adja, a trendek szempontjából lényegesebb az utolsó kolumna. Ebből kitűnik, hogy az új illetve rendszeres felhasználók nagyobb része használja ma már a Unity-t (31,94 %) és valamivel kevesebben (28,24 %) a Classic Gnome felületet. Ez jelentős eredmény, hiszen szinte lázadás tört ki a Unity debütálása után, a Gnome-hoz szokott felhasználók lehetőség szerint mellőzték az újdonságot. Jelenleg azonban ez az alapértelmezett, talán emiatt is kerülhetett lassan többségbe. A több platformos (PC, okostévé és okostelefon) irányba haladó Ubuntu számára létfontosságú egy olyan környezet, mely mindhárom platformon bevethető, így továbbra sem változik az álláspont és a Unity marad hivatalosan favorizált pozícióban. Ha nem tetszik, akkor azért visszatérhetünk Gnome-ra, vagy választhatjuk a KDE-s Kubuntu-t, esetleg a gyorsabb, XFCE rendszert alkalmazó Xubuntu disztribúciót, mindkettő az Ubuntu erős alapjaira építve kínál hagyományosabb kezelőfelületet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.