Hirdetés

Netflix: a HEVC hatékonyabb a VP9-nél



|

Egyelőre még nincs döntés arról, hogy melyikre áll át a jövőben a szolgáltatás.

Hirdetés

A január eleje óta hazánkban is elérhető Netflix jelenleg H.264 videokodekkel streameli a kínálatában elérhető tartalmakat. Ez jelenleg egy kielégítő megoldásnak mondható, hiszen az okoseszközök és számítógépek grafikus processzorai is támogatják a hardveres dekódolását, megfelelő képminőséget kínál, elfogadható sávszélességigény mellett.


Hirdetés


Ettől függetlenül a H.264 egy elavult megoldás, az 1080p felbontás feletti videostreameléskor már nehezen megbocsájtható mennyiségű sávszélességet visz el. A Netflix természetesen régóta kutat már az utódja után, nemrég pedig egy óriási tesztben megpróbálta kideríteni, hogy azonos felbontás és érzékelhető képminőség milyen hatékonyságbeli különbségek vannak a jelenleg használt x264 (H.264), továbbá a lehetséges utódnak számító x265 (HEVC) és libvpx (Google VP9) kodekek között.



Ennek kiderítéséhez a Netflix munkatársai összesen 5000 darab 12 másodperces klipet kódoltak be az összes formátumba, ezek a szolgáltatás kínálatában található 500 filmből és sorozatepizódból lettek kiragadva. Meglepő módon 4K-s teszteket egyelőre nem végeztek (bár a forrásklipekben akadt eredetileg Ultra HD felbontású anyag is), helyette 360p / 720p / 1080p felbontásokat használtak.


A Netflix mérései szerint nagy átlagban a HEVC kodek olyan 20 százalékkal eredményezett kisebb fájlméretet a VP9-nél, bár a hatékonyság a körülményektől függően klipenként változott. A mérések alapján a formátumháború technikai győztese a HEVC, azonban a videostreamelőn való bevezetése jelentős licencköltséggel járna, így egyelőre nem esett ki a pikszisből a VP9.


(Forrás: ExtremeTech, Streaming Media)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.