Hirdetés

Emsisoft Anti-Malware 6

|

Ritkán tudunk a PC World olvasóinak egy teljes verziós, egy évig használható végpontvédelmi megoldást biztosítani, a mostani számunk azonban szerencsére kivételt jelent, hiszen az osztrák Emsisoft nemrég megjelent Anti-Malware szoftverét adjuk e hónapban ajándékba.

Hirdetés

Habár a gyártó hazánkban egyelőre nem igazán ismert, ez nem jelenti azt, hogy kispályás megoldással lenne dolgunk. Az iparágilag elfogadott AV-Comparatives víruslabor februári mérése alapján (PDF) az Emsisoft és az Ikarus egyesített vírusvédelmén alapuló motorja on-demand (azaz a felhasználó által kiadott) keresés során 98,4 százalékos hatékonysággal csípi el a rosszindulatú folyamatokat. A férgeknél, a hátsó ajtót nyitó alkalmazásoknál 99 százalék feletti a hatékonysága.

 

 Persze eddig csak az on-demand keresésről beszéltünk, amelynél a szoftver a több mint 4 milliós definíciós adatbázisa alapján próbálja meg fülön csípni a rosszfiúkat. Ezen mintát a proaktív védelem során is alkalmazza az Anti-Malware – viszonylag szolid memóriahasználat mellett –, amellyel párhuzamosan modern megoldásként a felhasználóktól érkező kollektív intelligenciát is használja, viselkedés alapján is moderálja a futó folyamatokat, valamint böngészés során is védelmet nyújt.

Kezdőknek és haladóknak

A program kezelőfelülete az előző verzióhoz képest letisztultabb, átlátható és szerencsére magyarul is képes megszólalni. Előnye, hogy a mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkezők is könnyen elsajátíthatják a kezelését, emellett a részletes beállításokat kedvelő, haladó felhasználók is megtalálhatják a számításukat. A főképernyőn – ahol vizsgálatot indíthatunk, frissíthetjük a programot és annak vírusdefiníciós adatbázisát, illetve segítséget kérhetünk – túllépve átnézhetjük a rendszerünket, a karantént, a naplót, konfigurálhatjuk az állandó védelmet és az egyéb beállítási lehetőségeket is. Az állandó védelemnél például programonként szabályokat állíthatunk be, konfigurálhatjuk a viselkedésalapú folyamatfigyelést, a szörfölési és a fájlvédelemet, szabályokat importálhatunk, exportálhatunk, illetve szabályozhatjuk a riasztások gyakoriságát, azon belül azt is, hogy mennyire hagyatkozunk a közösségi intelligenciára. Ráadásul a beállításoknál ezen elemeknél jogosultságkezelésre is lehetőségünk van, azaz konfigurálhatjuk, hogy a gyermekünk ne tudja kikapcsolni a védelem fontos összetevőit.

 

 

 A hab a tortán a Hijackfree nevű komponens (elindításához gépeljük be a Start menübe Vista és Windows 7 alatt a Hijackfree kulcsszavat), amelyért cserébe az Emsisoft 20 dollárt kér el. Véleményünk szerint teljesen jogosan, mivel az Anti-Malware mellé járó segédszoftverrel egy olyan feladatkezelőhöz jutunk, amellyel teljes mértékben beleláthatunk, hogy pontosan mi történik a rendszerünkben.

Túl lelkes

Természetesen nem állítjuk, hogy az Emsisoft Anti-Malware 6 lenne a legjobb vírusirtó, annál is inkább, mert pár oldallal később kiderül, hogy mely termékek számítanak jelenleg e területen az éllovasoknak. Az viszont kétségtelen, hogy a szoftver az ott tárgyalt mezőnyben is megállná a helyét, gyanúnk szerint körülbelül az Avast! és a McAfee lennének közvetlen riválisok. Az Anti-Malware esetén ugyanis két kritikus pontot kell megemlíteni: az alkalmazás alapbeállításon nem túl meggyőző akkor, amikor viselkedés alapján füleli le a kártevőket. Annyit jelez, hogy probléma van, de talán a kis adatbázis miatt arról már nem szól, hogy az adott folyamat mennyire veszedelmes, illetve hogy mi a javasolt teendő. Ez azért is gond, mert az Emsisoft megoldása meglehetősen aktív, a neten szörfölve például meglehetősen sok esetben a legkisebb apróság miatt is riaszt (például egy hirdetési rendszer jelenléténél), így a felhasználók többsége egy idő után automatikusan a folyamat engedélyezése mellett dönthet. A fals riasztások száma egyébként az Anti-Malware kapcsán majd' mindig téma, mivel túlbuzgósága miatt a szoftver sok esetben tévesen hozza a frászt a felhasználójára. Ettől függetlenül nyugodt szívvel ajánljuk a programot azoknak, akik egy olyan megbízható végpontvédelemre vágynak, amelyet nem kell havonta megújítani, azoknak pedig főként, akik jelenleg nem rendelkeznek aktív védelemmel.

Adatok:

- védelem a vírusok, férgek, trójaiak és más kártevők ellen
- viselkedésalapú védelem
- közösségi intelligencia
- szörfölési védelem
- HiJackFree folyamatfigyelő
- parancssori kereső
- XP, Vista és Windows 7 támogatása
- Kompatibilitás Windows
- Fejlesztő: Emsi Software GmbH
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: emsisoft.com

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.