Hirdetés

Októberben érkezhet a GNOMEbuntu



|

Jön a felszabadító Ubuntu-alternatíva Unity-ellenzőknek.

Hirdetés

Sok Ubuntu rajongó csak szótlanul, morcos arccal mered a Unity felületre és várja vissza a jó öreg GNOME ablakozórendszerrel dolgozó operációs rendszerét. Nyilván hiába, a Canonical távlati, többplatformos céljai miatt nem fog visszatérni a sok szempontból kiforrott felülethez, sokan maguk buherálják azt vissza, de hamarosan lesz olyan alternatív Ubuntu alapú Linux, ami kapásból a kitaposott ösvényt járja.

 

A Muktware beszámolója szerint már októberre várható az új disztribúció, melynek neve egyelőre nem fix, mert a GNOMEbuntu munkanevet nem engedélyezné a GNOME-ot gondozó alapítvány igazgatósága. Folyik a brainstorming ezt illetően, jelenleg a GNObuntu és Gnubuntu nevek forognak a fórumon, mint lehetséges alternatívák. Most még a GNOMEbuntu.org oldalon érhető el csupán egy míves Coming Soon feliratot tartalmazó honlap, de még bármi lehetséges.

 

 

Ha a név nem is, az alkalmazásválaszték már valamennyire megvan. A Rhythmbox lesz az alapértelmezett zenelejátszó, az Epiphany-val böngészhetünk, az Evolution szolgál levelezőként és az Abiword-Gnumeric szolgál Office alternatívaként. Sem a Firefox, sem a LibreOffice nem lesz gyárilag telepítve (persze önszorgalomból bármikor felrakhatjuk).

 

Meghatározó visszalépés, hogy nem csak a Unity felület, de az Ubuntu One felhő szolgáltatás sem szerepel az alapértelmezett rendszerben, utóbbival 5 GB ingyenes tárterület járt, itt tarthattuk zenéinket és fájljainkat. Úgy tűnik tehát, hogy a hagyományos munkamódszerekhez és kezelőfelülethez kötődő felhasználók fellegvára lesz az új Linux, akárhogy is hívják majd. Akinek nem jönne majd be az ősszel induló retro-OS, az várhat egy kicsit még márciusig, ugyanis a GNOME 4 érkezésével párhuzamosan a GNOME OS Linux disztribúció is útjára indul majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.