Hirdetés

Az Opera 10 újdonságai



|

Az Opera legújabb böngészőjében számos érdekes és hasznos újdonságot találunk.

Hirdetés

A norvég Opera cég azonos nevű böngészőjéről sokan a Windows 7 böngészőbotránya kapcsán hallottak először, pedig tulajdonképpen az egyik legrégebbi, és egyik – sokak szerint pedig a – legjobb böngészőszoftverről van szó, amelynek legelső verzióját 1995-ös Word Wide Web konferencián mutatták be készítői, és aminek első publikus verziója több mint tizenhárom éve jelent meg. Azonban a skandináv cég vezetői elkövették azt a hibát, hogy a programjukat fizetőssé tették. A felhasználók túlnyomó többsége ugyanis vagy maradt a Windowshoz járó Internet Explorernél, vagy letöltötte az ingyenes Netscape Navigatort. Az Opera bő öt évvel később ugyan ingyen letölthető lett, de ekkor még a felhasználóknak el kellett viselniük a folyamatosan megjelenő hirdetéseket, és csak 2005. szeptemberében, a 8.5-ös verziószám elérésekor lett valóban ingyenes program – de ez már késő volt, ugyanis addigra megjelent a Firefox. Jelenleg az Opera Európában még felfér a dobogóra 7,2%-os táborával, azonban világviszonylatban be kell érnie az 5. helyezéssel és 2,8%-os használattal. (Hazánkban 4,6 százalékos értéke a 3. helyhez elég, de kérdéses, mikor dolgozza le a Google Chrome 0,7 százalékos hátrányát.)

 

 

opera10.jpg

Széles képernyők esetén érdemes oldalra helyezni a böngészőfüleket


 

Az Opera érezhetően gyorsabb lett elődjénél, azonban a Firefox 3.5, de főként a Chrome 2 és főként a Chrome 3 csúnyán „körbefutja”. Ezt jelentős részben – de szinte kizárólag a kisebb sávszélességen böngészőknek (például még mindig modemet használóknak vagy Wi-Fi-zőknek) – kompenzálja az Opera Mininél már bevált Opera Turbo szolgáltatás, amelynek a bekapcsolását követően a böngésző az Opera szerverén keresztül, tömörített formában tölti le az oldalakat, így tartalomtól függően akár 20–80 százalékos gyorsulást is elérhetünk.

 

Hasonlóan fontos, hogy az Opera 10 – egy-két kisebb hibától eltekintve – kiválóan támogatja az aktuális szabványokat, így többek között 100/100-as eredménnyel teljesíti az Acid3-as tesztet. (Az, hogy a még el nem fogadott ajánlások támogatását nem vagy csak részben építették be, szerintünk egyáltalán nem hiba.) Ennek ellenére bőven találkozhatunk olyan oldalakkal – még hivatalos honlapokkal is –, amelyek hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg az Operában.

 


opera10_speeddial.jpg

Egy kattintással vagy gombnyomással betölthetjük kedvenc oldalainkat


 

Mint minden böngészőprogramhoz, így az Operához is jelennek meg időről időre biztonsági frissítések, azonban eddig ezeket „kézzel” kellett letöltenünk és telepítenünk. Mostantól ezt is rábízhatjuk a programra, de természetesen az óvatosak beállíthatják, hogy csak értesítse őket a szoftver a frissítésekről, de azok telepítése már ne legyen automatikus.

 

Az Operában 2000 óta találhatók meg a párhuzamosan meglátogatott oldalak kis fülei, amelyeknek mostantól érdemes kicsit több helyet biztosítani a képernyő valamelyik szélén (igen, akár oldalt is), ugyanis akkor nemcsak az oldal nevét, hanem annak előnézeti képét is láthatjuk – hasonlóan a [Ctrl]+[Tab]-os oldalváltáshoz. A divatossá lett Gyorshívó (Speed Dial) oldalt végre személyre szabhatjuk, és akár 25 honlapot is gyorsan elérhetővé tehetünk, ám ezek közül továbbra is csak az első kilencet érhetjük el [Ctrl]+[szám] billentyűkombinációval is.

 


opera10_widgets.jpg

Érdekes módon az Opera kiegészítői nem olyan népszerűek, mint a Firefox beépülői


 

Az Operában nemcsak a teljes felhasználói felület és a súgó tud magyarul, de – némi noszogatást követően – a beépített helyesírás-ellenőrző is, így könnyebben észrevesszük és kijavíthatjuk webes felületen írt leveleinkben, fórumhozzászólásainkban és más hasonló helyeken az elgépelt szavakat.

 

Néhány dolgot eleinte furcsának találnak az Operával ismerkedő felhasználók, de mindenképpen érdemes kipróbálni a programot, mert számos olyan szolgáltatás található benne, ami sokkal kényelmesebbé teszi a mindennapos böngészéseket.

 

 

Adatok

  • Weboldalak megjelenítése
  • Az oldalak gyorsabb letöltése Opera Turbóval
  • Böngészőfüleken előnézeti kép
  • Testre szabható gyorshívó
  • Beépített magyar helyesírás-ellenőrző
  • Levelező, hírolvasó és IRC-kliens
  • Letöltéskezelő és BiTorrent-kliens
  • Automatikus frissítés
  • Automatikus összeomlás-jelentés
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: Opera Software ASA
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: szabványokat követő HTML-motor, turbó-töltő mobil böngészéshez

Hátrány: kevés elérhető bővítmény

Teljesítmény: 4,0

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 5,0

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.