Hirdetés

Pinnacle Studio 12 Ultimate



|

A videovágó legfrisebb verziója jóval túlmutat az egyszerű ráncfelvarráson; vonzó újdonságokat vezet be.

Hirdetés

Alapjaiban nem változott meg a kezelőfelület, a minimálisan megújult „bőr" egyetlen funkcionális újítása a nézőkép alatt elhelyezett hangerőszint-kijelző. Amellett, hogy az előző modell képességeit örökölte, nagyobb szabadságot és több lehetőséget kínál a program, kezelése pedig nem vált nehezebbé.

 

ps12_PinnacleMontage_.jpg

Az új Montage segítségével könnyen alkothatunk több képernyősíkból jeleneteket

 

Könnyen kezelhető látványosság

Egyértelműen a Pinnacle Montage az az újdonság, amely a legjobban kiterjeszti a program lehetőségeit az előző változatokéhoz képest. Más alkalmazások több szerkesztősávval, részletes vezérlést kínáló precíziós kezelőfelülettel próbálnak szabadságot adni a kreatív hobbistáknak, hogy bármilyen kompozíciót megvalósíthassanak a virtuális filmvásznon. E helyett a Pinnacle témákra alapozott, sablonra épülő megoldással teszi lehetővé több mozgóképsík párhuzamos futtatását. A sablonok magukban foglalják a hátteret, több videosíkot, a kamera és a síkok mozgását. Csak ki kell választanunk a tucatnyi kategória közül a kívánt sablont, és megadni, hogy mely jeleneteket vagy videoállományokat szeretnénk látni a síkokon. Természetesen a kompozíció leképezése három-négy sík esetén már nem lesz valós idejű, de úgyis rövid szakaszokról van szó. Egyetlen hátránya a Montage-nak, hogy nem használható együtt a SmartMovie-val, azaz az automatikus stílusra vágással.

 

Fény, felirat és stílus

Már az előző verzióban is nagy sikert aratott a proDAD VitaScene bedolgozója. Szó szerint ragyogó minőségű fény- és lágyító effektusok közül választhatunk ebben a modulban, fénysugarak, csillanás, ragyogás különféle hangolható változataiban. Rengeteg gyári sablon áll rendelkezésünkre olyan minőségben, mint amit a filmekben megszokhattunk.

 

ps12_BorisGraffiti_.jpg

Rengeteg előre gyártott címből választhatunk a Boris Graffiti révén, viszont a szerkesztőfelület „pilótavizsgás”

 

A Studio saját címfelirat-szerkesztőjét már talán túl jól is ismerhetjük, képességeit a külső Boris Graffiti modullal terjeszti ki a program. A félprofesszionális szintű bedolgozóban több száz gyári animált feliratból és grafikából választhatunk. Létrehozhatunk különféle felszínekkel dekorált 3D-s címeket is, mozgásokkal, véletlen pozicionálással, visszatükröződésekkel. Igaz, a sok lehetőség részletes beállításához bonyolult kezelőfelületre kell váltanunk.

 

Az esemény és a helyszín hangulatát erősíthetjük fel könnyedén a harmadik külső modul, a Magic Bullet Looks segítségével. Professzionális grafikai elemekkel, témákkal dobhatjuk fel a videót.

 

Erő és kis kényelmetlenség

A sok extra mellett van azért hiányosság is: míg az előző változatokban több DVD-sablonkategóriát is kínáltak, ezekből most csak egy kis bővítésen, cserén átesett alapkészlet áll rendelkezésünkre. Sikerült összefogni a három pluszmodul aktiválását az alapprograméval, ezért csak egy számsort kell beírnunk. Ugyanakkor minden kodeket (MP3, MPEG-2, DivX, AC3) kell aktiválni, és nem egyszerre, hanem akkor, amikor éppen először szeretnénk használni, ami kicsit kényelmetlen.

 

Belsőleg ugyanaz a motor működik a 10-es verzió óta, egy 2,8-3 gigahertzes Pentium 4-nek megfelelő teljesítményű vagy jobb központi egységgel a háttérben való renderelés nem probléma. HD-minőségű, MPEG-4 kódolású forrásanyagok esetén (ilyen az AVCHD is) persze már nem ússzuk meg ilyen olcsón, mindenképpen kétmagos processzor szükséges a követhető előnézethez. A háttérben való leképezés eddig csak a DV és az MPEG-2 formátumokba való mentések közül volt választható, most ez kiegészült egy másik, gyorsabb, zökkenőmentesebb előnézethez hangolt MPEG-2 opcióval. Ezt gyengébb masinákon érdemes alkalmazni a simább munka érdekében, persze csak akkor, ha nem gond, hogy a szerkesztés végén, a DVD-készítéskor elölről kezdi a kódolást a program, így jócskán várnunk kell majd.

 

Több pénz, nagyobb tudás

Továbbra is az alap, az erősebb Plus és a csúcskiszerelésű Ultimate kiadásokban érhető el a program. Valamennyi támogatja az előző változatokban közzétett lehetőségeket (például DVD-készítés, automatikus zenei aláfestés stb.), a jelen, 12-es változatban debütált Pinnacle Montage-t és a modern életvitellel tömegesen elterjedt mobil és netes technológiákat is. Exportálhatunk mobiltelefonos videókat (3GP) vagy Flash Videót, emellett támogatott a közvetlen feltöltés a YouTube és Yahoo! Video oldalakra.

 

ps12_YouTube_.jpg

Nem akadály a feltöltés YouTube-ra vagy a Yahoo! Video oldalakra

 

Ha a Plust választjuk, akkor dolgozhatunk nagy felbontásban, és lehetőségünk lesz Blu-ray albumok égetésére is, emellett használhatjuk a kulcspontokkal kombinált, precízebb szerkesztőt is.

 

A Studio Ultimate kiadása kézzelfogható ráadásként tartalmaz egy zöld leplet színkulcsolásra alkalmas felvételek készítéséhez. Professzionális minőségszintű bedolgozói sajnos nem érhetők el az olcsóbb Plusban, ahogy az alapváltozatban sem.

 

*

Apróbb hibái ellenére az eddigi legigényesebb effektuskészlettel és továbbra is jó kezelhetőséggel tüntet a program - ha nem is jelent kötelező váltást, sikerült további értéket adni a csomaghoz.

 

 

Adatok

  • Szerkesztés idővonal, forgatókönyv vagy lista nézetben
  • DVD- és Blu-ray készítés
  • Minden általánosan használt állományformátum támogatása (DivX, MPEG-2, MP3)
  • HD-videók támogatása MPEG-2, MPEG-4 vagy AVCHD formátumokban
  • Sony PSP, Apple iPod, DivX-lejátszók támogatása
  • 3GP video- és Flash-export
  • Közvetlen feltöltés a YouTube és Yahoo! Video oldalakra
  • Professzionális effektuscsomagok: proDAD VitaScene, Boris Graffiti és Magic Bullet Looks
  • Teljes magyarítás
  • Vista alatti működés
  • Ár: 19 920 Ft

 

 

Értékelés

Előny: profi effektusok, kiváló kezelhetőség, internetes és mobilvideó-támogatás

Hátrány: kevés DVD-sablon, macerás kodektelepítés, a Boris Graffiti részletes felülete nehezen kezelhető

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.