Hirdetés

Próbáld ki a 2015-ös szoftvereket!



|

Funkciókban sokszor a stabil verziók előtt járnak, és segítségükkel akár spórolhatunk is a virtuális kasszáknál.

Hirdetés

Akik szeretik hétvégéjüket rendszerük tuningolásával tölteni, azoknak kihagyhatatlan lehetőség és szórakozás a béta szoftverek levadászása, illetve tesztelése. Amellett, hogy új funkciókat kaphatunk a stabil verzióhoz képest, még spórolhatunk is egy-egy szoftver beszerzésével. Azonban mielőtt fejest ugranánk a jövő szoftvereinek világába, érdemes leszögezni: az előzetes tesztverziók nincsenek végfelhasználóknak szánt állapotban, ezért is kapták meg a béta plecsnit.


Hirdetés


Használatuk közben jelentkezhetnek problémák az elenyészőtől a súlyosig (például adatvesztés). Ezért mindenkinek ajánljuk, hogy használatuk előtt – ha ezt még nem tették volna meg – készítsenek biztonsági mentést rendszerükről. Amennyiben ez megvan, kezdődhet a móka; nézzük, honnan és milyen béta-szoftvereket érdemes letölteni idén novemberben.


Egyben egyszerűbb

Több módszerrel is vadászhatunk béta-szoftverekre, de a legegyszerűbb, ha kinézünk magunknak egy gyűjtőoldalt, ahol pár kattintással válogathatunk a tesztelni való érdekességekből, kategóriákra bontva. Ilyen oldal például a Betabound, amely az Android applikációktól kezdve egészen a steames videojátékokig kínál letöltési lehetőségeket. Az oldalon könnyű eligazodni, a lap elején találhatók az úgynevezett featured béta-applikációk (nagy valószínűséggel ezek támogatás révén kerültek az oldal elejére), lejjebb görgetve találjuk a találatokat időrendben, a legfrissebbtől kezdve a legrégebbi bejegyzésig. A bal fölső sarokba került a főmenü, ahol kategóriákra bontva böngészhetjük a cégek posztjait.

Lusták előnyben: a Betabound oldalán egyszerűen válogathatunk az érdekes béta-szoftverek között


A bejegyzések szélén lévő színes dobozban egyértelműen látszik, milyen platformon érhető el a felajánlás, és személyes avagy üzleti felhasználásra szánják-e a programot. A bejegyzések további négy kategóriába esnek: [Beta Test Now] – ahol cécó nélkül letölthetjük és használhatjuk a programokat; ezek általában freemium programok, ahol a hirdetők marketingcsatornaként használják a Betaboundot, hogy a lehető legtöbb felhasználót gyűjtsék be. Jóval többször találkozunk majd az [Apply to Beta Test] lehetőséggel, ahol a szolgáltató bizonyos feltételekhez kötötte a regisztrációt, ilyen opcióval találkozunk például a közismert szlovák cég, az ESET esetében is.


A harmadik típus a [Pre-Order to Beta Test] lehetőség, amivel főleg olyan projekteknél fogunk találkozni, mint a Humble Bundle-ről ismert Cosmochoria vagy a Kickstarteren indult Cavern Kings (a Cosmochoria esetében a béta előfizetői 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a játékot). Az utolsó és egyben legunalmasabb kategória a [Get Notified of Beta], itt megadhatjuk elérhetőségünket, hogy a jövőben elérhető béta-tesztről tudjanak nekünk értesítést küldeni.


Aki keres, az talál

Természetesen a gyűjtőoldalak mellett még rengeteg lehetőségünk van béta-szoftverek letöltésére; itt van például a Microsoft új Windows verziójának bétája, amely letölthető a PC World lemezmellékletén keresztül. Másik érdekes szoftver a Google Chrome, amit sokan használnak, de kevesen ismerik a publikusan letölthető béta-verzió elérhetőségét. A keresőóriás folyamatosan adja ki népszerű böngészőjének tesztelésre kínált verzióit, melyeket bárki letölthet az internetről, amennyiben nem akarja kivárni a piaci megjelenést. Ha kiszemeltünk egy szoftvert, aminek a jövőben szeretnénk kipróbálni a béta-verzióját, keressünk rá Google-ön a gyártó közösségimédia-oldalaira, iratkozzunk fel Twitter-, Facebook-, Google+- felületeikre, és levelezési listájukra, hogy első kézből értesüljünk a céghez kapcsolódó béta-lehetőségekről.

A béta-játékok világa: a Steamen jó pár indie projektet találunk, amelyek megvásárlása esetén kedvezményeket is kaphatunk


Az érem másik oldala

A béta-szoftverek installálásakor hatalmas motiváló faktor, hogy a stabil verziónál még nem látott új funkciókat kapunk. De hamar kedvét szegheti az embernek, ha a szoftver rakoncátlankodni kezd, hibaüzeneteket dobál – vagy még azt se –, és folyamatosan cserbenhagyja használóját. Ne felejtsük el, ugyan a béta állapotú programok sokszor nagyobb hibák nélkül elkocognak a rendszerünkön, de a név mindent elárul: itt nem végleges fázisú programokról van szó, könnyen előfordulhat adatvesztés vagy egyéb probléma. Éppen ezért, ha a körülmények engedik, azt ajánljuk, hogy a stabil verzió mellé telepítsük a bétát. Ilyenkor nem kell félni, ha falba ütközünk a béta használata során, csak elindítjuk a régi, stabil verziót, és az élet megy tovább.


A következmények tudatában és egy biztonsági mentéssel a tarsolyunkban azonban nincs mitől félnünk. A szoftverek béta-verziói kellemes időtöltést nyújtanak a kalandot kedvelő felhasználóknak, akik szabadon tesztelhetik kedvenc programjaik jövőbeni funkcióit, és olykor spórolhatnak is a kikapcsolódás mellett. Az már csak hab a tortán, hogy a proaktív felhasználók visszajelzéseikkel segíthetik a fejlesztőket, ezzel közvetlenül hozzájárulva kedvenc programjaik javításához.


Kipróbálható béta-szoftverek


Google Chrome
A keresőóriás böngészője gyors tempóban fejlődik, de akinek a Chrome stabil verziójához érkező frissítések nem elégítik ki az igényeit, azoknak itt a populáris szoftver béta-verziója, amely tartalmazza az összes kísérleti funkciót, és minden egyebet, mi szem-szájnak ingere.


Cosmochoria
Az elragadó grafikus világgal és akciódús játékmenettel büszkélkedő Cosmochoria jó választás, ha egy exkluzív béta-játékra fáj a fogunk. Amennyiben szeretnénk visszaugrani a régi vágású akciójátékok világába, és megmenteni a galaxist egy meztelen űrhajós személyében, akkor ezt a Steamen most 10 euróért megtehetjük.


Wikipedia (Android)
Androidos telefonod van? Szereted böngészni a Wikipédiát? A világ egyik legkedveltebb oldala mögött álló nonprofit szervezet elérhetővé tette az online, közösség által karbantartott enciklopédia Androidra szánt béta-verzióját. A felhasználók a böngészés mellett segíthetnek is a fejlesztőknek, hogy még kifinomultabb legyen a végleges verzió.


ESET Rootkit Detector
Csatlakozz az ESET béta-programjához, és megkapod a legújabb béta-fejlesztéseket! Ezzel az ígérettel készteti merészebb felhasználóit a szlovák IT-biztonsággal foglalkozó vállalat, hogy regisztráljanak béta-programjába. A felületre feliratkozók megkapják a cég legújabb szoftvereinek tesztverzióját, és cserébe vállalják a felvetődő hibák, illetve problémák bejelentését. Amennyiben csatlakozunk, többek között a cég legújabb rootkitdetektorát tudjuk letölteni és tesztelni.


Firefox (Android)
A Firefox nemcsak asztali környezetben, de Androidon is az egyik legkedveltebb böngésző. A Wikipédiához hasonlóan a Mozilla is letöltésre buzdítja bátrabb felhasználóit, és segítséget kér a böngésző tökéletesítésében. Amennyiben Firefox-rajongók vagyunk, és szeretnénk segíteni a projektet, miközben megkapjuk a legújabb fejlesztéseket is, a tűzfarkas béta-verziójának letöltése mondhatni kötelező.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.