Hirdetés

Probléma a rendszerleíró adatbázisban



|

Hirdetés

A StillSecure nevű biztonsági cég egy olyan windowsos problémáról számolt be, amely biztonsági kockázatot rejt. A cég szerint ugyanis a rendszerleíró adatbázisban található, speciálisan szerkesztett, és túl hosszúra méretezett bejegyzések révén a kártékony programok elrejthetők egyes biztonsági szoftverek elől. A különböző antivírus és antispyware alkalmazások ellenőrzik a rendszerleíró adatbázist a rendszer átvizsgálása során, de a StillSecure által felfedezett probléma a hatékonyságukat csökkentheti. Mitchell Ashley, a StillSecure egyik munkatársa elmondta, hogy a sebezhetőség felhasználásával több biztonsági szoftver elől is sikerült elrejteniük különböző kártékony programokat.

A SANS is megvizsgálta a problémát, és elérhetővé tett egy olyan listát, amely azon szoftvereket tartalmazza, amelyek működését lehet befolyásolni a hosszú bejegyzések révén. Ezen alkalmazások közé tartozik például az AdAware, a Microsoft Windows AntiSpyware, a HijackThis, a Norton SystemWorks 2003 Pro, a Microsoft Windows Registry Editor és a WinDoctor is.


A Microsoft már vizsgálja a rendszerleíró adatbázis kapcsán felmerült problémát. A cég azonban hangsúlyozta, hogy a sebezhetőség távolról biztosan nem használható ki, ezért annak kockázata csekélyebb. A cég a hibát nem is biztonsági sérülékenységnek tekinti, hanem egy olyan funkciónak, amely visszaélésekre ad lehetőséget. A rendszerleíró adatbázis problémáját a Secunia biztonsági cég és a SANS sem tartja kritikus veszélyességűnek.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a közeljövőben számos biztonsági szoftverhez jelenhetnek meg olyan frissítések, amelyek a rendszerleíró adatbázis vizsgálatát és kezelését hatékonyabbá teszik majd.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.