Hirdetés

Q-Dir 4.2



|

Ha fájlkezelőt keresünk, akkor a legtöbben rávágják, hogy Total Commander. Pedig léteznek egyszerűbb és mást felfogás alapján működő alkalmazások is.

Hirdetés

A Total Commander még a hajdani Norton Commander sikerét lovagolta meg és máig tartja az első helyét a felhasználók között. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy komolyan megszorongatnák, de ha kicsit körbenézünk, van sok hasonló, egyszerűbb tudású fájlkezelő, amely ingyenesen elérhető. A most bemutatásra kerülő Q-Dir sem tör a babérokra, ellenben pár olyan hasznos megoldást találhatunk benne, amellyel gyorsabban kezelhetjük fájljainkat, és egyszerre több helyen is dolgozhatunk.

 

 

 

 

Ablakok, de nem Windows módra

 

A program előnye, hogy létezik belőle hordozható változat is, ezért bárhová magunkkal vihetjük akár egy USB-kulcson is. Első indításkor egyből négy fájlkezelőt is kapunk, hirtelen azt sem tudjuk, hol kezdjük a mappák nyitogatását. Szerencsére bekapcsolható egy könyvtárfa oldalsáv, amelyben navigálva máris gyorsabban megtalálhatjuk a kiindulási pontot. A négyablakos elrendezés előnye, hogy egyszerre több helyen lehetünk, ami egy összehasonlítás esetében kifejezetten hasznos lehet. De ha ez túl sok lenne, természetesen válthatunk hármas, kettes felosztásra, vagy szimpla ablakra is. A Total Commanderhez szokott felhasználóknak lehetnek még érdekesek az ablakonkénti eszköztárak, amelyek fent és lent találhatók; az alsó ikonsorban érhetők el a fontosabb fájlműveletek gombjai. A mappaszint-váltásra szintén az eszköztárakon leljük meg a szükséges gombokat, de a gyorstallózó segítségével bárhová elég hamar eljuthatunk.

 

 

Az aktuális panel tartalmát egyszerűen kinyomtathatjuk
 
 

Az ablakok tartalmának klónozása sajnos nem lehetséges egyszerűen; tehát ha például a kettes ablakban és a hármasban ugyanazt a tartalmat szeretnénk látni, ezt csak a könyvtárfa speciális gombjával tudtuk megoldani.

 

 

Csekélységek és apróságok

  
Olyan apróságokban segíti még a munkánkat a Q-Dir, mint például az ismertebb állományokba való betekintés. Ha egy általános formátumú képről vagy videóról van szó, külön ablak segítségével kapunk előnézetet, míg a ZIP állományoknál úgy tudunk belépni, mintha csak egy könyvtárban tallóznánk. A sűrűn látogatott helyeket egyedi kedvenclistába vehetjük fel, így bármikor visszatérhetünk a dokumentumainkhoz egy kattintással. Természetesen a fájlok könnyebb válogatására saját listát is készíthetünk vagy használhatjuk a panelekhez járó gyorsszűrőt. Egy érdekességet találhatunk még az egyik menüben: egyedileg megadhatjuk az idő- és méretformátumokat, ha a rendszer által használtak nem lennének megfelelőek. Végül pedig ne feledkezzünk meg a nyomtatásról sem, ugyanis az aktuális panel tartalmát egyszerűen papírra vethetjük. Sajnos az elrendezésen kívül más sablont nem kapunk, ezért valóban az kerül papírra, amit éppen látunk.

 

 
Egyedi hivatkozásokat rögzíthetünk a gyorsabb elérésekhez
 
 

A Q-Dir egyszerű és nincs telezsúfolva mindenféle extrával még, igaz napról napra, verzióról verzióra okosodik. Nem sok helyet foglal még egy pendrive-on sem, de azon mappazsonglőröknek jól jöhet, akiknek kevés lenne a két panel. Sokban épít a hagyományos Windows Intéző elemeire, de egyedi ötleteivel egy gyorsabban használható alkalmazást kapunk.

 

 

Adatok

  • Többféle elrendezés
  • Rugalmas nyomtatás
  • Előnézet képekhez és videókhoz
  • Kedvenc helyek elmentése
  • Egyedi dátum és méret beállítása
  • Fejlesztő: Nenad Hrg
  • Ár: ingyenes


Értékelés
Előny: gyorsan használható, négypaneles elrendezés
Hátrány: kevés szolgáltatás, paneltartalom klónozásának hiánya
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.