Hirdetés

Rontókeddek: tragikus Windows-frissítések



|

Minden hónap második keddjén foltozza kedvenc operációs rendszerünket a Microsoft, néhány alkalommal azonban egyáltalán nem a tervek szerint alakult a frissítés.

Hirdetés

Tizenöt éve vezette be a Windows automatikus frissítését a PC-k biztonságának növelése érdekében a redmondi óriás. Ez a funkció valóban sokat segít abban, hogy a feledékeny vagy a számítógépükkel nem sokat törődő felhasználók operációs rendszere is mindig naprakész állapotban legyen, és ellenálljon a javítatlan sérülékenységek kihasználására szakosodott hackerek támadásainak. Azonban egy ilyen bonyolult szoftver frissítése nem egyszerű feladat.

Hirdetés


Gondoljunk csak bele: kiderül a fejlesztők számára, hogy valamelyik komponens nem működik megfelelően, és olyan javítást kell készíteniük, amely a legkülönfélébb konfigurációjú és szoftvereket futtató PC-k mindegyikén problémamentesen felváltja a hibás alkotóelemet. Az elmúlt másfél évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ez nem mindig sikerült, s volt néhány olyan eset, amikor a frissítés sokkal nagyobb galibát okozott, mint az általa javított hiba. Cikkünkben összegyűjtöttünk az automatikus frissítési korszak legsúlyosabb incidensei közül 13-at, és tippeket adunk arra, hogy miképpen óvhatjuk meg magunkat a javítókeddek esetleges kellemetlenségeitől, illetve ha már megtörtént a baj, hogyan mászhatunk ki belőle.


Lefagyasztott Windows 2000 (2004. április)

Ez a tavaszi frissítési hullám örökre emlékezetes marad a Windows 2000-et használók számára: az MS04-014 jelű folt, amelyet a Jet Database Engine nevű komponens hibájának kijavítására adtak ki, az operációs rendszert futtató számítógépek jelentős részét küldte tetszhalott állapotba. Az ide vonatkozó Tudásbázis cikk (KB841382) nem sok jóval kecsegtet: előfordulhat, hogy a biztonsági frissítés telepítése után „a Windows 2000 rendszert futtató számítógép működése leáll, a Windows rendszerbe nem lehet bejelentkezni, vagy a System folyamat közel 100%-osan megterheli a processzort”.


Javításból új biztonsági rés az IE-ben (2006. augusztus)

Az Internet Explorerhez készült, kritikus minősítésű, MS06-042 jelű, úgynevezett összesítő biztonsági frissítés amellett, hogy lefagyasztotta a böngészőt, még egy vadonatúj biztonsági réssel is gyengítette azt. A még ugyanebben a hónapban megjelent 923762-es Tudásbázis cikk a frissítés legújabb, javított változatának telepítését ajánlotta a probléma megoldására, amit szeptemberben a folt újra kiadása követett, így végre sikerült megszüntetni a hosszú webcímeknél fellépő, puffertúlcsordulást okozó hibát. Az ehhez megjelent Tudásbázis cikk (KB918899) az eredeti frissítéssel kapcsolatosan több mint tíz problémát sorol fel.

Windowsos rémálom: váratlan hibaüzenet az IE-frissítés telepítésekor


Sok grafikától összeomló IE (2007. december)

A szintén az Internet Explorerhez kiadott MS07-069 jelű összesítő frissítés megfeküdte a böngésző gyomrát. A Windows XP SP2 alatt futó 6-os változat több felhasználónál összeomlott, ha sok grafikát tartalmazó weboldalakat látogattak meg vele, míg a 7-es változat esetében előfordult, hogy egyes tűzfalak nem ismerték fel az Internet Explorert, és blokkolták hozzáférését az internethez. Két hétbe telt, mire megjelent a problémákat orvosló javítóprogram (lásd KB946627-es Tudásbázis cikk).


Nem működő Autorun-blokkolás (2009. március)

A tömeges Conflicker fertőzések megmutatták, hogy nem igazán jó ötlet az automatikus futtatás funkciót alapból engedélyezni. A Microsoft által első két alkalommal ajánlott kikapcsolási módszer nem működött, több hónapba telt, mire a KB967715-ös Tudásbázis cikkben megjelentek a valóban működő megoldások. Ezek meglehetősen bonyolultak, előfeltételük bizonyos korábbi frissítések telepítése, de szerencsére az automatikus futtatás funkciók letiltásához végül készítettek egy, a műveletet automatikusan elvégző Fix It javítóprogramot is (50471).


Lebénított Feladatütemező (2010. december)

Ki gondolta volna, hogy a Windows Feladatütemezőjében lévő hiba kijavítására szánt MS10-092 jelű, egyszerű kis folt hatalmas galibát okoz. Kezdte azzal, hogy az „A feladat programkódja sérült vagy módosították” üzenetet jelenítette meg, és a feladatot nem hajtotta végre, míg súlyosabb esetekben lefagyott a számítógép. A javítás eltávolítása nem segített a gondon, a KB2305420-as Tudásbázis cikk hosszan magyarázza, milyen manuális műveletekkel orvosolható az eredetileg nem létező probléma.


Váratlan kékhalál (2011. január)

A KB2454826-os jelű, teljesítmény- és működésbeli frissítésként beharangozott, nem biztonsági jellegű folt egyes esetekben kékhalált okozott. Azoknak, akik szembesültek ezzel a nem mindennapi élménnyel, a Microsoft a javítás eltávolítását javasolta. Egyébként a frissítés fő funkciója az akkoriban esedékes Internet Explorer 9 RC fogadásának előkészítése volt.


Balul sikerült Duqu foltozás (2012. május)

Az MS12-034 jelű, több elemből álló, kombinált biztonsági frissítés telepítése egyes felhasználóknál sikertelen volt, a 0x8007F0F4 hibakód jelent meg. Az idevonatkozó KB2686509-es Tudásbázis cikkben az érintettek azt a tanácsot kapták, hogy töröljenek egy billentyűzet-naplófájlt, amelyet sokan nem találtak. Azok sem jártak jobban, akik meglelték, mert a cikk hosszasan sorolja a naplófájllal kapcsolatos teendőket, amelyekkel a hiba megszüntethető. A problémát végül egy Fix It javítóprogram kiadásával orvosolta a Microsoft.

Autorun-mizéria: a funkció letiltását leíró Tudásbázis cikk egy részlete


Kékhalált okozó IE9 (2013. február)

Ismét egy nem biztonsági jellegű frissítés küldött padlóra egy rakás PC-t: a KB2670838 jelű, „Platformfrissítés a Windows 7 SP1 és Windows Server 2008 R2 SP1 rendszerhez” nevű folt maradandó károsodásokat okozott az Internet Explorer 9-ben. A böngésző jobb szélén egy fekete csík jelent meg, és ha valaki kíváncsiságból kattintott ezen, számítógépe váratlanul kékhalált halt. A megoldás a rosszul sikerült frissítés eltávolítása volt.


Újabb kékhalálok (2013. április)

Egy kernelmódú vezérlőprogram cseréjéhez készült az MS13-036/KB2823324 jelű javítás, amely sajnálatos módon furcsa figyelmeztetésekkel és számítógépük lefagyasztásával borzolta egyes felhasználók kedélyeit. A problémát valószínűleg egy Brazíliából származó, elterjedt Internet Explorer-bedolgozó és a Kaspersky Antivirus okozta. A Microsoft visszavonta a frissítést, és újat adott ki helyette: „Ez a biztonsági frissítés megszünteti a 2823324. számú biztonsági frissítésben megjelent problémát. A 2823324. számú biztonsági frissítést a 2840149. számú biztonsági frissítés váltotta fel.”


Hat hibás folt egy csomagban (2013. augusztus)

Röviddel a nyár végi frissítőcsomag kiadása után a Microsoft elismerte, hogy a foltok közül nem kevesebb, mint hat hibás, és négyet – amelyek az MS13-066-os jelű Active Directory Federation Services frissítéshez tartoztak – azonnal vissza is vont. Az automatikus frissítések történetében ez abszolút rekordnak számít, ekkor kapták a gyanútlan felhasználók egyszerre a legtöbb hibás frissítést.


Nem települő Windows 8.1 frissítés (2014. május)

Ahhoz, hogy a Windows 8.1-et használók új frissítéseket kaphassanak, a Microsoft által megszabott május 13-i határidőig telepíteniük kellett a KB2919355 jelű frissítést (más néven a Windows 8.1 Update 1-et). Egyes felhasználóknak azonban ez nem sikerült, ezért a szoftveróriás június elejéig kiterjesztette a határidőt. A sors iróniája, hogy a későbbi, 2014. augusztusi Windows 8.1 Update 2 (KB2975719) hibásnak bizonyult, egyes számítógépek képernyőjét elsötétítette, így a Microsoftnak újra ki kellett adnia.


Felhívás manuális eltávolításra (2014. augusztus)

Négy tavaly nyári javítófolt is kékhalállal ijesztgette a Windows 7, 8, 8.1 és RT változatokat futtató gépek egyes használóit. A Microsoft példás gyorsasággal, pár napon belül visszavonta őket, majd egy Tudásbázis cikkben arra kérte a felhasználókat, hogy manuálisan távolítsák el a szóban forgó frissítéseket, akkor is, ha nem tapasztalnak semmilyen problémát. Egyeseknél azonban bizonyos ritka esetekben az eltávolítást követően is gondok léptek fel.

Óvatos frissítés: telepíthetjük a foltokat, miután kiderült, nincs velük probléma


Megint egy rakás hibás folt (2014. december)

Nem volt éppen sikeres az évzárás a frissítési fronton: sajnálatos módon a tavaly decemberi javítások közel negyede bizonyult hibásnak. A Microsoft néhányat visszavont közülük, készített két Fix It javítóprogramot, kiadott egy új frissítést, amely megsemmisített egy hibás foltot, továbbá leírt egy sor manuális beavatkozást a problémák megoldására.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.