Hirdetés

Saját fájlcserélőt fejleszt a Microsoft



|

Hirdetés

A Microsoft oldalán tették közzé a technológiát ismertető dokumentumot, amelynek segítségével betekintést nyerhetünk a projekt részleteibe és némiképp céljaiba is.

A fejlesztők állítása szerint az "Avalanche" kódnevű technológia igen hatékony, és nagy sebességet tesz lehetővé, amely az újszerű megközelítésnek köszönhetően a szerveroldalon kódolt adatátvitel esetében 20-30 százalékkal, míg a kódolatlan adatátvitelnél akár 200-300 százalékkal is meghaladhatja a jelenlegi fájlcserélgető szoftverek által nyújtott sebességet.

Maga a technológia nagyban hasonlít a BitTorrentnél alkalmazott eljárására, nem véletlenül, hiszen ugyanazon cél érdekében jöttek létre: nagyméretű fájlokat megosztásának és gyors terjesztésének megvalósítása nagyszámú csatlakozó kliens között. Nagy vonalakban: mivel a feladat egyetlen szerver alkalmazásával reménytelen próbálkozás, a megosztani kívánt fájlokat apró részletekre bontják, és a hálózat tagjai ezen apró részleteket továbbítják egymás között. Ily módon minden letöltő egyben feltöltő is, és az apró darabokat összerakva végül megkapjuk a teljes fájlt.

Ennek a megközelítésnek számos előnye mellett egyetlen nagy hátránya van: a letöltés vége felé, amikor már csak igen kevés hiányzik a teljes fájl összerakásához, sokszor várnunk kell, míg megtaláljuk a hiányzó darabokat, mivel előfordulhat, hogy a hálózaton éppen ezekből az adattöredékekből van "hiány", és meglehetősen kevés számú kliens tudja rendelkezésünkre bocsátani ezeket az adattöredékeket.

A Microsoft szakemberei - állításuk szerint - áthidalták ezt a problémát, mégpedig oly módon, hogy egy cimkével látták el az apró fájltöredékeket - amely tartalmazza a fájlrész paramétereit - és lehetővé tették a letöltött darabkák lineáris kombinálását. Ily módon a hálózat kevésbé érzékeny a "peer"-ek megfogyatkozására, mivel minden egyes adattöredék ugyanolyan fontos, és a fájlok újrakódolásával nem kell várnunk a hiányzó darabokra.

A vállalat természetesen hangsúlyozza, hogy a technológia segítségével kizárólag legális anyagok terjesztésével illik foglalkoznunk, bár az nem világos, hogy milyen módon szűrnék ki az illegális másolatok csereberélését. Mindenesetre érdekes kezdeményezésről van szó, hiszen korábban - a többi vállalathoz hasonlóan - a szoftvercég sem tanúsított túl sok figyelmet a technológia felhasználása iránt, mi több, többször kifogásolta, hogy a fontosabb frissítések a népszerű fájlcserélgető hálózatokon is terjednek. A technológia részletei iránt érdeklődők a Microsoft oldalán tekinthetik meg a dokumentumot, amelynek elolvasásához Acrobat Reader szükségeltetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.