Hirdetés

SAS-sal a jegesmedvék nyomában



|

A SAS szoftverével és az eszkimók nyomkövető technikáival követik a jegesmedvék lábnyomait.

Hirdetés

A projekt első fázisában a Wildtrack beazonosítja a megfigyelésbe bevont egyedeket az észak-kanadai Nunavut területen a tél folyamán. Az azonosítás az állatok lábnyoma alapjántörténik - a szervezetnek ebben az inuit eszkimók nyújtanak segítséget, akik körében ősi művészet" a medvék nyomainak felkutatása. Következő lépésben a Wildtrack tagjai a megfigyelők által készített digitális fotókat a SAS JMP szoftverével vizsgálják. Valamennyi képhez jeleket rendelnek az egyedek anatómiai jellemzőinek megfelelően, majd ezek alapján a szoftver algoritmusokat készít. A JMP elemzi az adatokat, és beazonosítja az egyes állatokat az összegyűjtött lábnyomokat tartalmazó adatbázis alapján.

 

A jegesmedve-populációk csökkenését számos környezetvédő szervezet a globális felmelegedés egyik jelének tartja. Véleményüket arra alapozzák, hogy a sarki jégtömeg olvadása következtében az állatoknak hosszabb távot kell úszniuk az élelem megszerzéséért, ami éhhalálhoz és fulladáshoz vezethet. A környezetvédelmi szervezetek nyomásának engedve az Egyesült Államok belügyminisztériuma 2006 decemberében veszélyeztetett fajnak nyilvánította a jegesmedvéket. A Wildtrack arra számít, hogy a lábnyomelemző projekthez hasonló környezetvédelmi kutatások eredményei ösztönözhetik a széndioxid-kibocsátás csökkentését, valamint jó irányba terelik az Egyesült Államok törvényhozását.

 

icebear.jpg

 

A Wildtrack projektje egy speciális alkalmazási területe a SAS szoftverének, melyet általában az üzleti életben használnak a termelési és eladási adatok képi megjelenítésére. A JMP szoftverrel interaktív, mozgó képekkel illusztrált „adat-mozi" hozható létre, melynek segítségével a korábbi statikus ábráknál és táblázatoknál szemléletesebb módon ábrázolhatók az adatok. Ez nagyban segíti a megértést, a mintaelemzést, a rejtett összefüggések feltárását, s ezáltal az új ötletek születését is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.