Hirdetés

Scribus 1.3.3.13



|

Profi tördelőprogram ingyen? Igen, ez a szabadforrású Scribus, csak egy kicsit szokni kell.

Hirdetés

A kiadványszerkesztők speciális alkalmazások, amelyekben sokkal szabadabban dolgozhatunk az adott szöveggel, mint egy szövegszerkesztőben, ám mégis szigorúbb szabályok szerint állíthatjuk elő a kiadandó dokumentációt. A Word is alkalmas alapkiadványok elkészítésére, de ha komolyabb anyagok terjesztésére van szükségünk, akkor mindenképpen egy DTP- (azaz Desktop Publishing, szabadon fordítva: kiadványszerkesztő) programot kell használnunk. Mivel ezekkel főként cégek dolgoznak, akik napi szinten tördeltetnek és jelentetnek meg papíralapú információkat, ezért szinte nem is létezik ingyenes megoldás. Szerencsére csak szinte, hiszen a Scribus a legjobb példa arra, hogy létezik ilyen szoftver a piacon, ráadásul ha a GIMP-pel és az OpenOffice.org csomaggal társítjuk, akkor egy komplett, ám ingyenes „kiadói” összeállítást használhatunk.

 

 

scribus_.jpg

 

 

Csak óvatosan!

Egy kiadványkészítő némileg komplikáltabbnak tűnhet, mint egy hagyományos szövegszerkesztő, ezért ne a megszokott mozdulatokkal fussunk neki! Megnyitáskor a kezdőket segíti a magyar nyelvű felület, valamint az egyszerű eszköztár. Ha az üres lap elrémisztene minket, vagy csak ismerkedni szeretnénk egy dokumentum és a program felépítésével, akkor sablonból is megnyithatunk egy új projektet. Ilyenkor szembesülhetünk először a különböző lehetőségekkel és variációkkal, amire a program képes, legyen az brosúra, újság vagy prezentáció. A mintának a hagyományos Lorem ipsum kezdetű vakszöveget kapjuk meg, amelyet természetesen tetszés szerint törölhetünk és átírhatunk. A szöveg szerkesztésében nagy segítség, hogy a magyar elválasztást is támogatja a program, ráadásul automatikusan is módosíthatja a szöveget. A pontos szerkesztés elengedhetetlen, ezért bekapcsolhatjuk a szükséges rácsvonalakat, valamint a karakterméretek, mértékegységek is kedvünk szerint állítgathatók. A segédeszközök között is találunk jó pár hasznos kiegészítőt, mint a betűtallózót, valamint a vonalkód-készítőt, amely sokféle típust támogat. A szövegbe importálhatók vektorgrafikus és pixelgrafikus képek, a képek körülötti szöveg pedig a formától függően tetszés szerint alakítható.

 

 

scribus_fonts.png

A betűtípusokat kipróbálhatjuk egy mintaablakban

 


A profik kelléktára

Ha már alaposan körbenéztünk, akkor a legelső kérdés többnyire az, hogy mit képes kezelni és miként képes menteni a Scribus? Az OpenOffice.org szövegformátumán túl az ismertebb nyomdai formátumokból, tehát az EPS, a PostScript, vagy a (nem védett és megfelelően formázott) PDF állományokból importálhatunk. Ezekbe a formátumokba exportálhatunk is a későbbiekben, viszont az EPS- és PS-típusok kezeléséhez telepítenünk kell a GhostScript kiegészítőt. Ha már dolgozunk a szövegen, mindenképpen tekintsük át a beállításokat, ahol megadhatjuk a kiadvány és a nyomda szabványait. A tipográfiai paraméterekben módosíthatjuk az előre beállított értékeket, a színkezelésnél bekapcsolhatjuk a képekhez szükséges profilokat, valamint a PDF-exportáló speciális opcióit. Egy kattintással hozhatunk létre tartalomjegyzéket akár a kiadvány elejére, akár a végére. Ha pedig elkészültünk a szerkesztéssel, egy ellenőrzőn is átfuttathatjuk a kész nyomtatványt, mielőtt elküldenénk kiadásra. A felbukkanó hibák javítása után már valószínűleg a program kezelését is elsajátítottuk.

 

 

scribus_settings.png

A beállítások között pontosan megadhatjuk a kiadványunk tulajdonságait

 

A Scribus több platformra is elkészült, így ha Linux vagy Macintosh rendszeren szeretnénk folytatni a munkánkat, ez is megoldható. Másik előnye még, hogy létezik hordozható változata (külön fejlesztésként), tehát akár egy USB-kulcson is magunkkal vihetjük. Ezek ismeretében és az ingyenessége miatt is csak ajánlani tudjuk akár otthoni, akár irodai munkákra.

 


Adatok

  • SVG-, HTML-, ODT-, EPS-, PS- és PDF-importálás
  • EPS-, PS- és PDF-kimenet
  • CMYK-színtér használata
  • Nyomdai követelményeknek megfelelő beállítások
  • Vektor- és pixelgrafikus képek használata
  • Windows, Linux és Mac OS változat
  • Magyar nyelvű felület és elválasztás
  • Vista alatti működés
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: komplett DTP-alkalmazás magyar nyelvű beépülőkkel

Hátrány: nem lehet közvetlenül importálni az ismertebb szövegszerkesztő formátumokból

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.