Hirdetés

Spóroljunk! Windows 7 energiagazdálkodási ötletek



|

A Windows 7 megjelenésének elsősorban a notebook-tulajdonosok fognak örülni: az új rendszer e téren is megújult, az új képességekből pedig sokat lehet majd profitálni.

Hirdetés

Ez a profit hosszú percekben mérhető, alacsonyabb fogyasztású vagy nagy akkumulátorral ellátott gépeknél pedig fél-egy óra pluszt is élvezhetünk a korábbi operációs rendszerhez képest. A Vista megjelenésekor rögtön felmerült a kérdés, hogy az Aero látványvilág sokat el fog-e venni a gép akkumulátoros üzemidejéből, ami többé-kevésbé így is történt, bár a különbség nem volt drámai. Ezzel szemben a Windows 7 már az alapbeállítások mellett is jobb teljesítményt nyújt, amit apróbb finomhangolásokkal tovább javíthatunk.

20091125-energiatakarekossag-01.jpg


Mielőtt a fogyasztás problémakörét túlságosan kihegyeznénk a hordozható gépekre, nem árt tudnunk, hogy a Windows 7 fejlesztésénél nemcsak az üzemidő meghosszabbítására koncentráltak, hanem a túlzott energiafogyasztás (nevezzük pazarlásnak) visszafogására is. Utóbbi egy sokgépes irodában lehet fontos, az eredménye pedig leginkább a villanyszámlán fog megmutatkozni. A csökkentett fogyasztás érdekében számos módosítás történt az új operációs rendszer kódjában. Elsősorban nem a felhasználó által beállítható funkciókról van szó, hanem a Windows kerneloptimalizálásáról. A hetes Windows emiatt ritkábban nyúl saját érdekében a merevlemezhez, kevesebbet adminisztrálja magát, így a különféle hardverelemek (köztük elsősorban a processzor) több időt tölthetnek energiatakarékos üzemmódban.

Használjunk agresszív beállításokat!

Érdemes egy pillantást vetni az Eszközkezelőre és minden hardverelem beállításait egyesével megvizsgálni, és az energiagazdálkodás fülön (ha az adott eszköznél ilyen létezik) ellenőrizni, hogy „A gép kikapcsolhatja-e az eszközt, hogy energiát takarítson meg” opció engedélyezve van-e. Még többet spórolhatunk, ha a vezeték nélküli hálózati adapter beállításainak speciális fülét tüzetesebben átvizsgáljuk és további energia megtakarítását lehetővé tevő opciók után kutatunk.

A hordozható gépek tulajdonosainak különösen ajánlott, hogy agresszív beállításokat használjanak. Mindez azt jelenti, hogy a képernyő és a merevlemez a lehető legrövidebb ideig működjön, mert ezek azok az alkatrészek, amelyek a legtöbbet fogyasztják, gyakran többet is, mint a processzor.

20091125-energiatakarekossag-02.jpg


A Windows 7 nagyon sokat fejlődött az energiagazdálkodás terén, de egy-két kényelmi funkciót kifelejtettek a készítők, amit az aprócska, pár dollárért regisztrálható Power Plan Assistant for Windows 7 programmal pótolhatunk. Ha csak pár percre hagyjuk magára a gépet, a Power Plan óra melletti ikonjával kikapcsolhatjuk – pontosabban alvó üzemmódba tehetjük a kijelzőt. A Power Plan beprogramozható arra is, hogy az energiasémák közt magától váltson akkumulátorunk töltöttségétől, illetve a vezetékes üzemmódra/ról csatlakozástól függően.


20091125-jelentes-energiatakarekossag-03.jpg
Tippek a PowerCFG-től


A Windows 7 egyik újítása az energiagazdálkodási beállításokat elvégző apró parancssori programnak, a PowerCFG-nek az új, diagnosztikai funkciója. A cmd.exe-t rendszergazdaként indítva adjuk ki a megjelenő konzolablakban a powercfg –energy [Enter] parancsot, és várjunk 60 másodpercig, amíg a szoftver elemzi a rendszert és a háttérben futó folyamatokat. Fontos, hogy ez idő alatt semmilyen módon ne avatkozzunk be, különben fals értékeket kapunk!


A vizsgálat eredményét az energy-report.html fájlban fogjuk megtalálni az aktuális könyvtárban, esetünkben a Windows/System32 mappán belül.

A program nemcsak javaslatokat tesz az energiagazdálkodás javítására a különböző beállítási tippekkel, hanem analizálja a futó programokat is, egyébiránt az akkumulátorunk pontos típusát és kapacitását is megjeleníti, továbbá informál bennünket a legutolsó feltöltés során elért kapacitásról is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.