Hirdetés

Szerezd vissza eltulajdonított eszközeidet!



|

Kezedbe adjuk azokat a szoftveres megoldásokat, amelyek segítségével nyomára akadhatsz eltűnt digitális eszközeidnek.

Hirdetés

Egy amerikai statisztika szerint rohamosan növekszik az elhagyott és eltulajdonított mobilkészülékek száma. Míg 2012-ben csak 1,2 milliárd okostelefont vesztettek el tulajdonosaik, 2013-ra ez a szám már 1,4 milliárdra emelkedett. A lopások esetében még ennél is nagyobb volt a növekedés; 2012-ben 1,6 milliárd telefont tulajdonítottak el, a rá következő évben már 3,1 milliárdot. Ugyan az említett adatok csak az okostelefon-tulajdonosok veszteségéről számolnak be, a hordozható számítógépek és táblagépek piacán is szembesülünk az említett problémával. Több fejlesztőcég is kínál úgynevezett szoftveres lopásgátló megoldásokat, amelyek különféle módszerekkel segítik a bajba jutott eszközök gazdáit az elvesztett vagy eltulajdonított tárgyak visszaszerzésében.
 

Hirdetés


Mobileszközök védelme

Az Apple készülékei például az iOS 7 óta nagyobb biztonságban vannak a beépített Find My iPhone funkciónak köszönhetően, amely idegen kezekben használhatatlanná teszi az eltulajdonított mobilokat. Hasonló funkciót vezetnek be 2015 derekán Androidra is, hogy csökkentsék az okostelefon-lopások számát. A felhasználóknak addig is be kell érniük az Android Device Managerrel: használatával távolról is megsemmisíthetjük telefonunkra mentett adatainkat. Windows Phone esetén beépített gyári ügynök áll rendelkezésünkre, így a funkció aktiválását követően a windowsphone.com oldalon, a jobb felső sarokban elhelyezett [Saját telefon] menün keresztül bejelentkezve megcsörgethetjük, térképen bemérhetjük, zárolhatjuk, és teljes adatmegsemmisítést végezhetünk csempés telefonunkon.
 

Where Is My Droid: ezer forintért hozzájuthatunk a hasznos funkciókban gazdag applikációhoz


A gyári megoldások mellett több külső lopásgátló szoftver közül is választhatunk. A népszerű Where is my Droiddal megcsörgethetjük telefonunkat, GPS-jel alapján bemérhetjük az eszköz helyzetét, és a kamera használatával képeket készíthetünk az eszköz környezetéről. Másik elterjedt hasonló tudású szoftver a webalapú konzollal rendelkező Prey, segítségével szabadon irányíthatjuk távolról telefonunkat. A Where is My Droid Pro 3,99 dollárba (kb. 1100 forint) a folyamatos nyomon követést kínáló Prey Pro pedig havi 5 dollárba (kb. 1400 forint) kerül. Mindkét applikációból elérhető csökkentett funkcionalitással érkező, ingyenes verzió is.


Nyomtatott magazinunk olvasóinak azonban nem érdemes külön fizetniük, hiszen szerencsére a vírusvédelmi szoftvereiről híres ESET is jelen van a lopásvédelemi szoftverek piacán, amelynek szoftvereit a PC World vásárlói ingyen aktiválhatják a Plus felületén keresztül. A Google Play áruházából letölthető Mobile Security & Antivirust vírusvédelem mellett lopásgátló funkcióval is ellátták, amit a bal oldalsó menüben tudunk bekapcsolni a [Lopásvédelem menüpont alatt]. Miután engedélyeztük az anti-theft képességet és beírtuk a szükséges adatokat, hozzá kell járulnunk az eltávolítás-védelem aktiválásához. Ez az opció megakadályozza, hogy az elhagyott vagy eltulajdonított készülékről letöröljék az ESET szoftverét. Ezt követően a program megjegyzi és megbízhatóként jelöli meg SIM-kártyánkat, hogy a Mobile Security & Antivirus egy esetleges lopás esetén fölismerje a kártyacserét és lezárja a készüléket.
 

Prey Active Mode: segítségével folyamatos megfigyelés alatt tarthatjuk telefonunkat


A szoftvert távolról, SMS-en keresztül is tudjuk irányítani olyan parancsok segítségével, mint az [eset lock jelszó]. A parancsok aktiváláshoz szükséges jelszavunkat a varázslóban kell majd megadnunk. Utolsó lépésként regisztrálhatunk a my.eset.com-ra, vagy bejelentkezhetünk meglévő ESET-fiókunkkal, és a szolgáltatás webes felületén keresztül irányíthatjuk és követhetjük mobileszközünk mozgását és állapotát.


Lopásgátlók laptopokra

Mivel egy notebook általában sokkal több érzékeny adatot tartalmaz, mint kisebb társai, ezért egy lopás alkalmával olyan munkahelyi információkhoz juthatnak hozzá a tolvajok, amelyek értéke sokszor meghaladja az eltulajdonított eszköz piaci árát. A Ponemon Institute becslése szerint az USA-ban eltűnt laptopok hardver-, szoftver-, adat- és egyéb költségei, körülbelül kétszázhetven milliárd forintos kárt jelentenek a felhasználóknak minden évben. Hogy nagyobb eséllyel vegyük föl a harcot a tolvajok ellen, nézzük, milyen szoftvereket állíthatunk csatasorba laptopjaink védelmére.


Az Absolute Software rengeteg hardvergyártó céggel áll partneri kapcsolatban, ami lehetővé teszi, hogy az alaplapi lapkákra installálják a Lo Jack szoftverének egy kis darabkáját. A megoldásnak hála bárhogy is ügyeskedik a támadó, a Lo Jack mindig újratelepül, és folytatja az adatszolgáltatást az eltulajdonított eszközről. A szívós programcsomag ára évi 39 dollárnál (kb. 10 700 forint) kezdődik, de a kínálatban találunk olyan vásárlási lehetőséget is, amelynek keretében a cég garanciát vállal az eszközök visszaszerzésére.
 

ESET Smart Security: a webes kezelőfelületen egyszerűen követhetjük eltűnt eszközeinket


Az ESET számítógépekre szánt Smarty Security biztonsági csomagja vírusirtó mellett többek között személyi tűzfalat és levélszemét-szűrőt is tartalmaz. E három alkotóelem szoros integráltsága jobb teljesítményt nyújt, mint a külön telepített, kevésbé összehangolt megoldások. A fő részegységek mellett találjuk a beépített lopásgátló funkciót is, amit egy kattintással aktiválhatunk a programon belül. Az anti-theft képesség kihasználásához regisztrálnunk kell a my.eset.com webhelyen, vagy használhatjuk meglévő ESET felhasználónkat is, hogy összekapcsoljuk gépünket a vállalat webes szolgáltatásával, melyen keresztül lezárhatjuk és nyomon követhetjük hordozható eszközünket. A könnyen konfigurálható lopásgátló funkción kívül a Smart Security mellett szól az alacsony rendszerterhelés, a beépített SPAM-szűrő, tűzfal, díjnyertes antivírus program, a szülőifelügyelet-modul, és persze hogy a teljes verziós biztonsági programot a PC World vásárlói ingyen használhatják a mobilokhoz használható ESET Mobile Securityvel együtt.


Mentsük, ami menthető

Miután a tolvajok közvetlenül hozzáférnek a hardverekhez, a szoftveres lopásgátló megoldások többsége csődöt mond. Ilyen esetekben prioritást élvez személyes adataink biztonsága; ha eszközünk már sosem kerül elő, fontos, hogy a támadók legalább érzékeny adatainkhoz ne férjenek hozzá.

 

 

Androidnál gyártófüggő ugyan, de általában a beállítások menüben a [Háttértár] lehetőség alatt tudjuk titkosítani adatainkat. Ezt a megoldást csak újabb, erősebb telefonok és táblagépek tulajdonosainak ajánljuk, mert alsóbb kategóriás eszközökön érezhető lassulást okozhat ez a funkció. Merevlemezzel szerelt laptopokon használhatjuk a Windows beépített funkcióját vagy az ingyenes TrueCrypt 7.1 adattitkosító szoftvert, viszont az SSD-vel ellátott példányokat kizárólag bizonyos hardveres funkciók megléte esetén biztosíthatjuk adatainkat. Ebben az esetben szükségünk van egy alaplapra, amely támogatja a merevlemez-jelszavakat, illetve egy SSD-re, amit felvérteztek Full Drive Encryption technológiával.


(Nyitókép: Jeremy Jenum)


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.