Hirdetés

Szoftverbemutató: Itt az Adobe Acrobat 9 Pro



|

Lehet-e még a PDF-készítés terén valami újat hozni? Az Adobe szerint igen, hiszen már „mindent” PDF-be pakolhatunk.

Hirdetés

Az Adobe Acrobat 9 roadshow budapesti állomásán Mirko Ledic, az Adobe regionális vezetője elmondta, hogy a programban nem kevesebb, mint 325 újdonság található. Természetesen ezek többsége kisebb-nagyobb finomítás, a korábbi funkciók javít(gat)ása, csinosítgatása, bővítése. Alaposabban szemügyre véve azonban a programot, számos fontos és érdekes újdonsággal találkozhatunk a megújult Adobe Acrobatban, valamint egynémely „bővítés és csinosítgatás" is igencsak látványosra sikeredett.

 

aa9_portfolio.png

 

Acrobat és PDF kéz a kézben

Az 1993 júniusában megjelent az Acrobat 1.0 legfontosabb, sőt, majdnem egyetlen célja az volt, hogy képernyőn is láthatóvá tegye, egyes esetekben pedig kiváltsa a PostScript állományokat. A Portable Document Format sokáig nem volt más, mint a papíralapú kiadványok - ahogy az a nevéből is kiderül - több platformon is megjelenő egységes elektronikus változata. (Ezt egyébként részben még mindig „nyögi" a PDF, hiszen a mai napig nem tud elszakadni a papírtól. Nem lehet benne végtelen hosszú vagy széles dokumentumokat készíteni, így többek között az Acrobat a weblapok átalakításakor is oldalakra töri az egyébként összefüggő anyagokat.) Az Adobe PDF-jét a felhasználók és a piaci szereplők egyaránt hamar megkedvelték, és viszonylag gyorsan kvázi-szabvánnyá vált, miközben számos ígéretes hasonló próbálkozás merült feledése (AnyView, Envoy, Folio, Replica stb.).

 

Az évek és a verziók során a PDF és az Acrobat hol kisebb, hol nagyobb lépésekben, de mindenképpen együtt haladt. Ez teljes mértékben érthető, hiszen az újabb és újabb szolgáltatások, lehetőségek, és az egyre javuló biztonság mind-mind megkövetelték nemcsak a program, de a mögötte lévő állományformátum változását is. Ez így volt egészen az Acrobat 8-ig, amivel egy időben „jelent meg" a PDF 1.7 szabvány. Ám ez a 15 éves sorozat most megszakadt, ugyanis az Acrobat 9-cel párhuzamosan nem jelent meg új PDF verzió, maradt a két éve debütált PDF 1.7. Ami, látva az Acrobat 9-es újdonságait, első pillantásra kissé meglepő, ugyanakkor alaposabban megvizsgálva ezeket a nóvumokat, már nem is annyira különös - leszámítva egy-két dolgot.

 

Flash és videók a PDF-ben

Kezdjük például az Adobe jelenleg két legnépszerűbb formátumának házasságával. Sokak számára az Acrobat 9 egyik, ha nem a leglátványosabb újdonsága lesz, hogy Flash mozikat, alkalmazásokat és videókat illeszthetünk PDF-dokumentumainkba. Pedig tulajdonképpen erre korábban is volt lehetőség, Flash elemeket az Acrobat 8 segítségével is beágyazhattunk (volna) a PDF-ekbe. Azonban ez az új verzióban egyrészt némiképp egyszerűbbé vált, másrészt - és nagy valószínűséggel sokak számára ez a fontosabb - az új Adobe Reader már egyedül is le tudja játszani a Flash tartalmakat, abban az esetben is, ha a felhasználó gépén egyébként nincsen telepítve a Flash lejátszó, ugyanis az Adobe Reader 9 tartalmazza ezt a modult is.

 

A videók beágyazása a PDF-be sem újdonság, az elmúlt években több olyan PDF-dokumentummal találkozhattunk, amelyben illusztrációként videó jelent meg. Ám az Acrobat 9 Extended változata (az az Acrobat 3D utódja) a mozgóképek beágyazását nem csak egyszerűbbé teszi, de képes szinte bármilyen videoanyagot átalakítani Flash videóvá, amit természetesen az Adobe Reader 9 minden további kiegészítő nélkül le tud játszani. A másik, videókkal kapcsolatos újdonság, hogy szükség esetén megjegyzéseinket frame-pontosan tudjuk az egyes videobetétekhez hozzáfűzni. Ezt korábban csak az Adobe Premiere CS3-ból tudtuk engedélyezni.

 

Dokumentumok vágólapról, webről és papírból

Az „Acrobat-technológia" egyik furcsasága és velejárója volt, hogy közel másfél évtizeden keresztül az Acrobatból hiányzott a dokumentumokkal foglalkozó programokban szinte kötelező Fájl -› Új (File -› New) parancs. Ha nem is ez, de legalább valami hasonló (File -› Create PDF -› From Blank Page) megjelent az Acrobat 8-ban is. Az Acrobat 9-et kiegészítették azzal a lehetőséggel, hogy nemcsak üres lappal kezdhetünk új dokumentumot, hanem a Vágólap tartalmát is használhatjuk, mint leendő PDF állományunk alapját.

 

aa9_web_select.png

Az Internet Explorerben néhány kattintással kiválaszthatjuk, hogy az oldal mely részeit akarjuk PDF-be menteni

 

A honlapok és weboldalak PDF-esítése már régóta nem probléma az Acrobatnak, a program régebbi verzióit használók nap mint nap találkozhatnak a PDFWriter Convert gombjával az Internet Explorerben. E mellett a gomb mellett azonban megjelent egy új, Select feliratú is, amelyre kattintva kiválaszthatjuk azokat az oldalelemeket (jellemzően ‹div›-eket), amelyeket szeretnénk viszontlátni a PDF-dokumentumban. Az Adobe ígérete (és bemutatói) szerint a kijelölt elemek között akár Flash animációk, Flash programok, és egyéb aktív elemek is lehetnek, azonban a próbák során ezek egy része vagy meg sem jelent a PDF-ben, vagy nem igazán úgy működtek, mint a honlapon.

 

aa9_clearscan.png

A ClearScan-technológia használatával papíralapú dokumentumainkat akár tizedakkora helyen tárolhatjuk


Sokak számára az Acrobat 9 egyik legvonzóbb újdonsága minden bizonnyal a program továbbfejlesztett optikai karakterfelismerő (OCR) képessége lesz. A szoftver számos kényelmi szolgáltatást nyújt a papíralapú dokumentumok digitalizálására, archiválására. PDF állományokat akár közvetlenül a szkennerből beolvasott oldalakból is létrehozhatunk, ráadásul megadhatjuk azt is - ez főként a lapadagolóval rendelkező lapolvasóknál javasolt -, hogy a program az egyes oldalakon már beolvasáskor próbálja meg felismerni a szövegeket. Miután nagy valószínűséggel számítógépünkön nem találhatóak meg azok a betűtípusok, amelyekkel korábbi, jellemzően sokéves anyagaink készültek (arról nem is beszélve, hogy a betűtípusok felismerése külön komoly fejlesztést és háttéradatbázist igényelne), ezért ún. kétrétegű dokumentumok jönnek létre. Ezek látható rétege az eredeti dokumentum bitképes - vagy a ClearScan technológiát választva annak vektorizált - változata, míg egy, a háttérben, láthatatlanul meghúzódó réteg tartalmazza a felismert szövegeket, amelyekre ugyanúgy kereshetünk, mintha dokumentumunk „hagyományos elektronikus" kiadványként készült volna. Tesztjeink alapján elmondhatjuk, hogy jó minőségű nyersanyagok esetén, jelentős részben, köszönhetően még a nemzetközi angol verzióba is beépített magyar szótárnak, az új Acrobat 95-98 százalékos pontossággal ismeri fel még magyar ékezeteket tartalmazó szövegeket is.

 

aa9_compare.png

Két PDF állomány összehasonlítását követően megtudhatjuk, mi változott dokumentumainkban

 

Részben ide kapcsolódik az Acrobat 9 egy másik fontos újdonsága, a dokumentumok összehasonlítása. Ez az új funkció megkeresi a megadott két PDF-dokumentum általunk megjelölt oldalain található eltéréseket. A megadott oldalak számától és összetettségétől függően 1-2 perces, de akár jóval tovább tartó művelet végén kapunk egy részletes összesítést arról, hogy mi változott meg az adott anyagban. A program nemcsak azt találja és mutatja meg, hogy hol töröltek, szúrtak be vagy helyeztek át szövegeket, hanem észreveszi a formázásbeli eltéréseket, sőt azt is, ha egy-egy kép tartalma vagy mérete megváltozott. A változásokat gyakorlatilag különféle megjegyzésekként fűzi hozzá a dokumentumhoz, így az egyes eltérések között nagyon egyszerűen navigálhatunk a Comments panel eszközeivel.

 

Csomagokból portfóliók

Az Acrobat 9 újdonságlistája szinte minden adobe-os tájékoztatóban a PDF Portfoliókkal kezdődik. Pedig ha nagyon szigorúan nézzük (és kissé leegyszerűsítjük), akkor a PDF Portfoliók nem mások, mint az Acrobat 8-ban megjelent, majd az új verzióban átalakult PDF-csomagok. Ahogyan azt az Acrobat 8 bemutatásakor is elmondtuk, a PDF-csomagok, illetve most már PDF-portfóliók valamilyen szempont(ok) szerint összeválogatott és egy állományba összezárt PDF és egyéb fájlok (dokumentumok, táblázatok, bemutatók, képek, videók stb.). A portfóliót külön biztonsági beállításokkal láthatjuk el (akár 256 bit hosszú kulcsokkal is), de természetesen az egyes elemei megőrzik korábbi saját beállításaikat is.

 

aa9_security.png

Dokumentumainkat, rajzainkat és egyéb PDF-esített anyagainkat 256 bites titkosító kulcsokkal védhetjük

 

Külsőleg a portfólió elsősorban kinézetében tér el a korábbi csomagoktól. A portfóliókészítőben négy különböző kinézet, elrendezés közül választhatunk, amelyeket természetesen személyre szabhatunk. A „dossziénak" létrehozhatunk egy egyedi borítót, amin akár Flash animáció is fogadhatja az olvasót, egy szintén egyedi fejlécet, amelyen a cím és az emblémánk mellett például különféle elérési lehetőségeket is megadhatunk.

 

Természetesen a portfóliók az Acrobat Readerben is megnyithatóak, böngészhetőek.

 

aa9_portfolio_reader.png

Az Adobe Readerben kis alkalmazásokként működnek a portfóliók

 

Online együttműködés

Ahogyan azt korábban is említettük, sok minden egyszerűbb lett az új és némiképp felgyorsult Acrobat 9-ben. Ám mindezek közül is kiemelkedik az elektronikus kérdőívek készítése - és főképpen terítése. A Word-, Excel- vagy akár szkennelt dokumentumokban a szintén megújult LiveCycle Designer automatikusan, és egész jó pontossággal felismeri a különböző beviteli mezőket, amiket azután természetesen tovább szerkeszthetünk, formázhatunk, finomíthatunk.

 

aa9_forms_start.png

A megújult LiveCycle Designerben sokkal egyszerűbbé vált a - nem túl összetett - kérdőívek létrehozása


Az igazi érdekességek e téren - és a PDF-dokumentumok szélesebb körű véleményeztetésében - azonban nem(csak) közvetlenül a számítógépünkön, hanem az interneten, egész pontosan az Acrobat.com oldalon történnek.


aa9_acrobat_com.png

Az Acrobat.com oldal segítségével megoszthatjuk dokumentumainkat vagy menedzselhetjük kérdőíveinket

 

Az ingyenes regisztrációt követően itt ugyanis egy 5 gigabájtos tárhelyet kapunk, ahova - némi korlátozással - feltölthetjük, és ahol megoszthatjuk dokumentumainkat, és természetesen így kérdőíveinket is. (A korlátozás azt jelenti, hogy egy dokumentum legfeljebb 200 megabájtos lehet, és nem tölthetünk fel zenéket, videókat, tömörített vagy futtatható állományokat.) A feltöltés és megosztás történhet egy böngészőprogramból, de természetesen magából az Acrobat 9-ből is. Utóbbi esetben nemcsak az állományok kiszolgálóra való másolása történik meg, hanem egy lépésben azonnali értesítést küldhetünk az érintetteknek a dokumentum vagy a kérdőív pontos helyéről. Ezt követően az Acroat Trackerben folyamatosan nyomon követhetjük, hogy kik nézték meg a dokumentumot, töltötték ki a kérdőívet. Sőt, nemcsak letölthetjük a már kitöltött kérdőíveket (egy kérdőív maximum 500 címzettnek küldhető el), de azok adatait azonnal összesíthetjük, elemezhetjük, vagy elmenthetjük CSV vagy XML formátumba.

 

 

Adatok

  • PDF-dokumentumok, -csomagok és -portfóliók létrehozása, szerkesztése
  • PDF-dokumentumok egyesítése, megjegyzésekkel ellátása, katalogizálása
  • Flash mozik és videók beágyazása PDF-dokumentumokba
  • Papíralapú dokumentumok digitalizálása - karakterfelismeréssel és vektorizálással
  • PDF állományok ellenőrzése, optimalizálása, engedélyek és védelmének beállítása
  • PDF- és HTML-kérdőívek készítése, terítése, összegyűjtése és kiértékelése
  • PDF állományok konvertálása Word, HTML, XML, TIFF stb. formátumokba
  • Online megbeszélések, -bemutatók és videokonferenciák lebonyolítása (Adobe Acrobat Connect)
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: Trans-Europe Kft.
  • Ár: 202 800 Ft

 

 

Értékelés

Előny: gyorsabb programindulás, PDF-portfóliók, tovább javított OCR, Flash mozik beágyazása

Hátrány: nagyon drága, több mint 1 GB helyet foglal el, kötelező aktiválás, a Word-export még mindig használhatatlan

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 3,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.