Hirdetés

Tartsd meg a fájljaidat magadnak!

|

Kínos és fájó elhagyni egy USB kulcsot a buszon, de az sem kellemes, amikor a védelem nélküli notebookunkat lopják el. Az adatok innentől bárkinél landolhatnak - ha nem hallgatsz ránk.

Hirdetés

Elveszteni egy adathordozót nagyon kínos eset: nem csupán a hardver miatti anyagi kár fáj, sokszor az elvesztett adatok sokkal rosszabbul érintenek. Egyrészt ezeket az adatokat már nem tudjuk visszaszerezni, másrészt - és ez sokszor komolyabb gondot okoz - nem tudjuk, kinél kötnek ki fájljaink. Notebooknál még szomorúbb a helyzet, mert a levédetlen Windowst nem olyan nehéz feltörni és máris megkapja a tolvaj a jelszavainkat, belépőkódjainkat - egyszerűen mindent. Éppen ezért védekezzünk, még mielőtt beüt a katasztrófa.

Hirdetés


Titkosítás

A titkosítás ma már nem NASA-technológia és még csak különleges hardver sem szükséges hozzá. Többféle módja is van annak, hogy eleve biztonságossá tegyük mobil adathordozóinkat - ezek közül mutatunk most háromfélét.


Titkosított USB tároló

A legegyszerűbb, ha eleve olyan tárolót, például USB kulcsot vásárolunk, amely titkosítással érkezik. Egy ilyen eszközt a géphez csatlakoztatva először egy 10-15 MB-os tárolót kapunk, amely csupán egy keretprogramot tartalmaz. Ezt futtatva a program elkéri jelszavunkat, majd innen nyílik meg a titkosított tárrész. Ezt a legtöbb szoftver ma már azonosítás után bekapcsolja a rendszerbe akár új meghajtóként, akár a keretprogram meghajtójának helyére. A titkosítás mértéke szerint vannak olcsóbb, egyszerűbb kulcsok, de drágábban már katonai bizonyítvánnyal ellátott, speciális tárolókat is kapunk, melyek sok esetben a fizikai behatások ellen is védettek.


Titkosító szoftver

Ha már van egy gyors, USB 3.0-s kulcsunk vagy nagyobb tárterületű HDD-nk, nem kell lecserélnünk titkosítottra, elég, ha megfelelő szoftvert vásárolunk hozzá. Ilyen például az ENC EncryptStick. A fő PC-nkre telepíteni kell, de utána már hordozhatóként működik a keretprogram, amely a mobil tárhelyünket titkosítja. A program mindenféle normál hozzáférést letilt a tárolónkhoz, ezért a keretprogramot kell használni, ahol már hagyományos módon böngészhetünk, törölhetünk, másolhatunk stb. Jó tulajdonsága a pár ezer forintos szoftvernek, hogy fájlszintű titkosítást használ, nem szükséges minden fájlunkat titkosítani.


Ingyenes megoldás

A Truecryptről már mindenki leállt, ugye? Helyette itt a Veracrypt, amely a Truecryptre épül, de javították benne a biztonsági hibákat és fejlesztik is lelkesen. A gond csupán az, hogy érdemes telepíteni, illetve olyan gépen lehet használni, ahol adminisztrátori jogaink vannak. Amennyiben ez nem adott, a hordozható, telepítés nélküli példányt sem tudjuk futtatni. Ha erre szavazunk, a telepítésnél a kicsomagolást válasszuk, ne a telepítést.


Amennyiben csak modern, windowsos PC-k között mozgunk, megoldás lehet még a Bitlocker To Go, amely Windows 7-től felfelé elérhető, de olvasó szoftver XP és Vista alá is elérhető.


Te hogy véded adataidat?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.