Hirdetés

Teljes agyműtéten esik át az Opera



|

Hivatalos: a Chrome és Safari alatt is dübörgő WebKit motorra fog átállni a böngésző.

Hirdetés

A böngészőipar legellentmondásosabb szereplője egyértelműen az Opera Software, hiszen a norvég vállalatnak szinte egyeduralma van az alapmobilokon futó webböngészők piacán, rendkívül népszerű okostelefonok és tabletek felhasználói körében, viszont számítógépeken a netezők csupán elhanyagolható százaléka választja a termékét, noha az Windows mellett Mac OS X és Linux platformokon is elérhető.


Ennek ellenére az asztali Opera Oroszországban sokáig rendkívül népszerű volt, ám a StatCounter szerint az államban tavaly február és idén január közt 22,86-ról 13,92 százalékra, míg nemzetközi szinten 1,95-ről 1,19 százalékra zsugorodott a norvégok szoftverének részesedése.


A fentiekből meglehetősen egyértelmű, hogy a szinte csak különcök által használt böngésző megélt már szebb napokat is, többekben pedig felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet még a piacon. A választ ma reggel egy közleményben talán megadta az Opera Software, ugyanis a vállalat egy érát lezárva még idén minden termékében át fog állni a Google Chrome és Apple Safari böngészőkben már bizonyított, nyílt forráskódú WebKit megjelenítőmotorra.


A lépés óriási jelentőségű, ugyanis az átállás megtörténte után asztali fronton a vállalatnak elsősorban a webböngésző általános funkciókészletének fejlesztésével kell törődnie, az Opera 7 óta csiszolt Presto motorja pedig megy a kukába. Az egyelőre nem világos, hogy a norvégok megtartják-e az Opera 10.50-ben bemutatkozott Carakan JavaScript-feldolgozót, vagy ahelyett is a WebKit beépített megoldását fogják-e alkalmazni.


Mindez az egyszerű felhasználók számára annyit fog jelenteni, hogy az Operában az agycsere után végre minden weboldal megfelelően fog megjelenni, ráadásul a felszabadult erőforrásokat a böngésző tesztelésére tudják majd fordítani a fejlesztők, amelynek hála szinte garantáltan szignifikáns mértékben nő majd a stabilitása.


Utóbbi jelentette már hosszú ideje a Opera legégetőbb problémáját: a programozók elsősorban a Prestót hegesztették a minél jobb szabványkompatibilitás érdekében, ám riválisaihoz képest a böngésző összességében látványosan bugos és instabil maradt, ilyen körülmények közt pedig minden egyedi és kiváló szolgáltatása ellenére (például beépített e-mail kliens) nem lehet nyugodt szívvel áttérni rá, vagy javasolni másoknak a használatát.


Az Opera Software első WebKit motoros böngészőjét a Mobile World Congress-en fogja demózni, sejthető módon az androidos és iOS-es táblagépekre szánt, január közepén kiszivárgott „ICE”-ról van szó. A szoftverről egy hónapja kikerült videót fentebb lehet megtekinteni.


Végezetül megemlítendő, hogy az átállás bejelentése mellett mai sajtóközleményében a vállalat hangsúlyozta, hogy világszerte immáron 300 milliónál is többen használnak valamilyen platformon Opera böngészőt, amelyre természetesen rendkívül büszkék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.