Hirdetés

Tényleg akkora előrelépés a Microsoft Edge?

|

A szintetikus mérések vegyes képet mutatnak a böngészőről.

Hirdetés

Az elkövetkező hónapokban a Windows 10 várhatóan rendkívül gyors terjedésével párhuzamosan felbolydulhat a böngészők piaca. A Windows 10 kettő darab böngészővel fog érkezni: az alapértelmezett a jelenleg még csak Project Spartan kódnéven tesztelhető Microsoft Edge lesz, plusz kompatibilitási okokból az Internet Explorer 11-et is használhatják majd a netezők.

Hirdetés


Az Edge-ről eddig csupa szépet és jót lehetett hallani: a Microsoft szerint ugyan a benne használt megjelenítő és értelmező motorok az Internet Explorerben használtak közvetlen továbbfejlesztései, de mindegyik jelentős funkcionális és teljesítménybeli reszeléseken esett át. Az új böngésző már egy univerzális és modern Windows-alkalmazás. A kezelőfelületét és felhasználók számára látható funkcionalitásait teljesen nulláról tervezték újra a Microsoft illetékesei, többek közt a Google Chrome és Mozilla Firefox böngészőkhöz készült beépülőket is egyszerű lesz átportolni az Edge-be.

Hirdetés


A rossz hír az, hogy a Windows 10 várhatóan július végén megérkező RTM verziójában lévő Edge még nem lesz bővíthető semmilyen kiegészítővel, ezt a kulcsfontosságú funkcionalitást egy frissítés formájában csak néhány hónappal az operációs rendszer általános elérhetővé válása után kapják meg a felhasználók.


HTML5

Az elmúlt hónapokban a Microsoft elég sokat beszélt arról, hogy tiszta lappal szeretne visszatérni a böngészők piacára. Ennek egyik legfontosabb jele, hogy az Edge megjelenítőmotorja már szigorúan tartja magát a W3C webes szabványaihoz, amely elsősorban a webfejlesztők számára jelenthet hatalmas megkönnyebbülést. A konkrétan támogatott HTML5 és CSS3 lehetőségek köre folyamatosan bővül, amely könnyen bizonyítható a HTML5Test webhely tesztjeivel. A Windows 10 cikkünk írásakor elérhető aktuális előzetesében (build 10122) dolgozó Edge átlépte a 400 pontos határt, amely jelentős előrelépés a 348 pontot kapott Internet Explorer 11-hez képest.


A Microsoft ettől függetlenül továbbra is le van maradva a Chrome-hoz és Firefoxhoz képest, de a lemaradás mértéke előzetesről előzetesre csökken. Tagadhatatlan, hogy szabványkompatibilitás terén óriási előrelépés az Edge.


Teljesítmény

Hirdetés

A Microsoft szeret beszélni az Edge kiváló sebességéről is. Tapasztalataink szerint az Edge tényleg nagyon gyors, azonban az általunk futtatott szintetikus mérések alapján annyira nem hatalmas az előrelépés az Internet Explorer 11-hez képest. Sőt, a tesztek alapján az előd minimálisan gyorsabb is nála. Természetesen itt egy előzetes verzióról van szó, így egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a fenti számukból. Ezen felül azt is figyelembe kell venni, hogy a szintetikus mérések és valós használat két teljesen különböző világ. A Sunspider mérésen például pont a Chrome lett a sereghajtó, ehhez képest senkinek sincs problémája a böngésző JavaScript-feldolgozási teljesítményével.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.