Hirdetés

Teszteltük: Thunderbird 2



|

Egyre népszerűbb a Thunderbird levelezőprogram, ennek apropóján vizsgáltuk meg az alkalmazást, különös tekintettel a kettes verzió újdonságaira.

Hirdetés

Egyértelműen a Firefox a Mozilla Alapítvány legismertebb programja - mellette a Thunderbird jóval kevesebb nyilvánosságot kap. Pedig a 2003 júliusában megjelent, első publikus, 0.1-es változat óta kiváló levelezőprogrammá nőtte ki magát, már korábbi verziói is tökéletes alternatívát jelentettek a több sebből vérző Outlook Express-szel szemben. A közelmúltban megjelent 2.0-s verzió a rengeteg hibajavítás mellett igazi forradalmi újítást nem tartalmaz, de új funkciói könnyebbé és egyszerűbbé teszik a használatát.

A Thunderbird korábbi változatai is híresek voltak arról, hogy a végletekig leegyszerűsítették a más levelezőprogramról való áttérést: az üzenetek, a címjegyzék, a beállítások pár kattintással áthozhatók más alkalmazásból. Mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy saját magával mennyire kompatibilis. Ennek érdekében egy már meglévő, levelekkel és mappákkal telepakolt 1.5-ös változatra telepítettük rá a 2.0-st. Gonoszságunk nem ismer határokat, ezért még azt a huncutságot is elkövettük, hogy míg az 1.5-ös magyar nyelvű változat volt, addig az újonnan telepített már az angol verzió - érdeklődve vártuk, hogy mi fog történni. Nos, a Thunderbird tökéletesen vette az akadályt, minden levél és beállítás a helyén maradt, ráadásul a speciális mappáknál sem okozott gondot, hogy a korábbi Elküldött üzenetek most a Sent névre hallgat. Ezért csillagos ötöst érdemel az alkalmazás.

 

import.png

 

 

Akiknek a munkájához szervesen hozzátartozik az e-mailezés, azoknak a legnagyobb problémát a nagyszámú kimenő és beérkező üzenet rendszerezése jelenti. A Thunderbird korábbi változataiból talán a kettes verzióban újdonságként debütáló kategorizálás hiányzott a legjobban, amelynek használatával különböző „címkékkel" láthatjuk el leveleinket. A program jó néhány előre definiált címkével érkezik (például Fontos, Személyes), de természetesen mi is létrehozhatunk sajátot egyedi elnevezéssel és színnel. Egy levélhez több címke is tartozhat, és minél pontosabban, precízebben látjuk el ezekkel üzeneteinket, annál könnyebb előkeríteni egy régebbi e-mailt. Mivel a címkék a keresésekben is alkalmazhatók, használatukkal lényegesen leegyszerűsíthetjük a levelek kezelését.

 

cimke.png

 


Szintén levelezésünk jobb rendezésében segítenek a mappasáv új, hasznos tulajdonságai. Egyrészt különböző nézetek állnak rendelkezésünkre, azaz lehetőségünk van csak azon mappák megjelenítésére, amelyekben olvasatlan levél van, vagy a „kedvencek" közé tartozik, ami azt jelenti, hogy gyakran használjuk. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy ha egy olvasatlan üzenetet tartalmazó mappa fölé visszük az egeret, akkor a legfrissebb levelek témáját és első sorát tartalmazó összefoglalót látunk.
Megújult a keresés is, az aktuálisan megnyitott üzenetben a Firefoxhoz hasonló, gépelés közbeni keresősáv segítségével kutakodhatunk. Ha szeretnénk, akkor akár a teljes levélben sárgával kiemeli nekünk a keresett kifejezés összes előfordulási helyét.

 

keres_web.png

 

Remek ötlet volt már a korábbi változatokban is az úgynevezett keresési mappák használata. Ezek gyakorlatilag virtuális mappaként működtek, és a program azokkal az üzenetekkel töltötte fel őket, amelyek megfeleltek az elmentett keresési feltételeknek. A probléma viszont az volt velük, hogy ha sok levelünk volt, akkor az ilyen keresési mappák feltöltése idegesítően hosszú ideig tartott. Szerencsére a fejlesztők megoldották ezt a problémát: a korábban keresett (és megtalált) üzeneteket a program eltárolja, és másodszorra már lényegesen gyorsabban tölti fel virtuális mappáinkat üzenetekkel.
A gyorsabb kezelés érdekében a Thunderbirdbe is belekerültek a böngészőkből már megismert Vissza és Előre gombok. Itt is ugyanaz a funkciójuk: segítségükkel gyorsan vissza- és előrenavigálhatunk, ez esetben a már megtekintett levelek között.
Webes e-mail postafiókunkat is kezelhetjük a Thunderbirdön keresztül. Ez a lehetőség egyelőre csak a Google Mail- és .Mac-felhasználók számára elérhető. Ha mi is ebbe a táborba tartozunk, akkor nem kell semmiféle POP3- vagy egyéb beállításokkal bűvészkednünk, egész egyszerűen megadjuk felhasználói nevünket, illetve jelszavunkat, és a Thunderbird mindent elvégez helyettünk.

 

 

gmail.png

 


Bár a korábbi változatok is képesek voltak arra, hogy a beérkezett üzeneteket a Tálca értesítési területe felett, egy kis felugró ablakban jelezzék, a kettes verzióban lényegesen több lehetőségünk van ennek a figyelmeztetésnek a konfigurálására. Megadhatjuk, hogy új levél érkezésekor legyen-e egyáltalán felugró ablakocska, ha igen, akkor annak tartalmát szabadon állíthatjuk. Megjeleníthetjük rajta az üzenet szövegének elejét, tárgyát és feladóját is. Sőt, ha népszerűek szeretnénk lenni kollégáink körében, akkor szabadon választott hangjelzést is rendelhetünk a figyelmeztetéshez.

 

figyel.png

 

 


Érdemes néhány szót ejteni a kezelőfelületről, amely megújult a korábbi változathoz képest. Új, modernebb külsejű ikonok és kissé jobban elhelyezett panelek kerültek bele a programba. A régebbi verzióhoz és a Firefoxhoz hasonlóan természetesen itt is lecserélhetjük a kezelőfelület küllemét, mégpedig igen egyszerűen, az úgynevezett témák használatával. A program hivatalos weboldalán rengeteg, különböző kategóriákba rendezett téma közül választhatunk, amelyek között mindenki talál magának olyat, amelyik egyszerre szép és kellően jól használható is. (Igaz, az új témák telepítése nehézkesebb, mint a Firefox alatt, hiszen az oldalt meglátogatva és az Install gombra kattintva a böngésző saját maga alá szeretné telepíteni azokat. A megoldás: a témát le kell menteni merevlemezünkre, majd a Thunderbirdből megnyitni.)

 

temak_web.png

 


A témák mellett időzzünk el kicsit a kiegészítőknél is. A Firefox egyik nagy sikerét annak köszönheti, hogy tudása utólag telepíthető kiegészítőkkel (extensions) bővíthető. Nincs ez másképp a Thunderbirdnél sem, már a korábbi változatokhoz is jelentek meg hasznos új funkciókat tartalmazó aprócska bővítmények, ám a 2.0-s verziótól kezdve több lehetősége van az ilyen modulok íróinak, hiszen a kiegészítők többek között már új oszlopokat is képesek létrehozni az üzenetek listáját tartalmazó ablakban. Szintén ide tartozik - de valószínűleg a felhasználók számára kevésbé érdekes -, hogy a kiegészítők kezeléséért felelős programrész biztonságosabb a korábbinál, és leegyszerűsíti a beépülőmodulok lokalizációját is.

Cikkünk elején említettük, hogy a Thunderbird egyik újítása sem igazán forradalmi, de segítségükkel még egyszerűbb és hatékonyabb ezt a nagyszerű levelezőprogramot használni. Néhány apró hiányossága ellenére mindenkinek ajánljuk, aki levelezőprogramot keres.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.