Hirdetés

Tíz rejtett Facebook-képesség, amit érdemes ismerni



|

Csokorba szedtünk tíz olyan tulajdonságot és beállítási lehetőséget, melyek megismerésével talán egy kicsit másképp kezdjük el használni a Facebookot.

Hirdetés

1. Az amerikai angol előnyei

Akik imádják az újdonságokat, ráadásul rendelkeznek némi angol nyelvtudással, azoknak érdemes az amerikai angolt választaniuk az elérhető nyelvek közül, ugyanis minden fontos, az oldal működését, szolgáltatásait vagy éppen kinézetét módosító újítást először az e nyelven használók számára teszik elérhetővé. Persze sokszor vannak olyan újdonságok, amelyekre lehet külön is jelentkezni, afféle tesztelőként, de sok esetben ez is csak később válik elérhetővé. Akik azonban minden egyes változtatást inkább szükséges rosszként élnek meg, nyugodtan maradjanak a magyar (vagy bármelyik tetszőleges) nyelvnél, így akár hónapokkal is elodázhatják a számukra bosszantó újdonságok megjelenését.

2. A graph search lehetőségei

A tavalyi év elején vezette be a Facebook az újfajta keresési metódust graph search név alatt. Segítségével egyszerűen kereshetünk posztok, lájkok, képek, kommentek között, ráadásul összetett módon is. Nagyon sokan máig nincsenek tisztában ennek lehetőségeivel és esetleges veszélyeivel, főleg azért, mert a Facebook adatvédelmi beállításai gyakran nem egészen egyértelműek. Éppen emiatt a barátaink vagy akár idegenek olyan dolgokat is megtudhatnak rólunk, amit nem feltétlenül kötnénk az orrukra.

Hirdetés

Előfordulhat például, hogy akár néhány évvel ezelőtt meggondolatlanul lájkoltunk olyan oldalakat is, melyeket ma már nem biztos, hogy a nagy nyilvánosság előtt felvállalnánk. Mindenesetre a graph search lehetőségei szinte végtelenek: rákereshetünk, hogy ki lájkolja ugyanazokat a filmeket vagy szórakozóhelyeket, mint mi, megnézhetjük, kik azok a szingli férfiak/nők, akik legtöbbet kommentelték barátunk/barátnőnk fényképeit, vagy éppen a politikai hovatartozást is ki lehet következtetni egy-egy jól irányzott kereséssel.

Graph search: segítségével rengeteg érdekes információ kinyerhető


3. Szinte minden publikussá vált

Már jó ideje világos, hogy a Facebook igazi értéke a befektetők, reklámozók szemében az az irgalmatlan mennyiségű információ, ami a cég birtokában van 1,3 milliárdot is meghaladó felhasználóiról. Érdemes vetni egy pillantást az Alapértelmezett adatvédelmi beállítások változása című ábrára, amely azt mutatja, hogyan változtak az alapértelmezett beállítások 2005 és 2010 között. Jól látható, hogy 2010-ben már gyakorlatilag az egész internettel megosztottunk szinte mindent, ha nem szabtuk testre a beállításokat. Azaz ha nem konfiguráltuk a megosztás láthatóságát, akkor alapesetben mindenki láthatta életünk eseményeit. Ez kétségtelenül nem volt előnyös a felhasználók számára, ám szerencsére a Facebook kapcsolt, s néhány hónapja az újonnan regisztráltak már csak a barátaikkal osztják meg első bejegyzéseiket, nem mindenkivel.

Alapértelmezett adatvédelmi beállítások változása


4. Feje tetejére állt világ

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül bejelentkezve maradt munkahelyi, iskolai vagy éppen csak ismerőse gépén, a vicces kedvű barátok pedig posztoltak valamit a nevében. Ennél valamivel kreatívabb módja is lehet az ismerősök megtréfálásának, ez pedig a nyelvbeállítások között fellelhető english upside down mód, aminek hatására minden fejjel lefelé jelenik meg a szolgáltatás felületen. Az igazi persze az lenne, ha a változás a teljes böngészőre vagy az egész gépre vonatkozna, de azért így is okozhat néhány vicces pillanatot.

 

5. Töltsd le egyben, amit tud rólad a Facebook

Aki szeretne emléket őrizni magáról az utókornak, vagy imádja olvasgatni a régi beszélgetéseket, netalán később így visszaemlékezni korábbi szerelmeire, annak lehetősége van egyben letölteni minden adatot, amelyet a Facebook tárol róla. Az általános beállításoknál található linkre kattintva tényleg minden információ letöltődik: nemcsak posztok, képek, videók, üzenetek és a személyes adatlap, de például minden egyes IP-cím, ahonnan valaha bejelentkezés történt, minden esemény, amit visszaigazoltunk, vagy például minden bökés. Aki szeret a múltban vájkálni, annak kiváló szórakozás lesz néhány óráig, és mivel emlékeink nagy része ma már digitális formában tárolódik, lehet, hogy tényleg érdemes egy ilyen lenyomatot megőrizni az utókornak.

 

6. Hozz létre megosztott albumot legjobb barátaiddal

Ha például egy nyaralásról készült fotókat csak a résztvevőkkel szeretnénk megosztani, nem kell külön lista létrehozásával fáradozni. Van lehetőség arra is, hogy egyszerűen létrehozzunk egy közös albumot csak a kiválasztott ismerőseinkkel, amelybe ők is tudnak feltölteni képeket, így pillanatok alatt kész a közös emléknapló, és ezt csak azok láthatják, akik valóban ott is voltak. Mindössze annyi a teendő, hogy a korábban létrehozott albumra, majd a bal felső sarokban megjelenő [change shared album] gombra kattintunk, ahol ki tudjuk választani, ki láthatja, és ki tölthet fel bele új képeket.

 

7. A Facebook azt csinál a képeiddel, amit akar

Érdemes tudni, hogy a Facebook felhasználási feltételeinek elfogadásával ahhoz is hozzájárulunk, hogy az oldalra feltöltött képekkel a közösségi oldal gyakorlatilag azt csinál, amit akar. Felhasználhat például egy nyaralásról szóló videót reklámkampányához. Ha egyszer feltöltünk valamit, tartsuk észben, hogy az többé már nem csak a mi tulajdonunk.


 

Kék: Zuckerberg kékben látja a világot, ezért lett a Facebook is ilyen


8. Születésnapok, események exportálása

Ha jobban szeretjük a Google Calendart, az iCal-t vagy éppen az Outlook naptárát, könnyedén exportálhatjuk a jövendőbeli eseményeket. Ehhez mindössze az események oldalán belül kell a jobb felső sarokban lévő […] gombra, majd az [Esemény exportálása] lehetőségre kattintani, ahol kiválaszthatjuk, hogy mit és hova szeretnénk exportálni.

 

9. Hozz létre listát a kedvenceiddel

Több száz oldal lájkolása után rengeteg érdekes és hasznos információ eltűnhet a falunkról az óriási mennyiségű tartalom miatt. Ezt kiküszöbölhetjük, ha létrehozunk egy listát kedvenc oldalainkkal és felhasználóinkkal, akiknek semmiképpen sem szeretnénk lemaradni egyetlen frissítéséről sem. Ehhez a facebook.com/bookmarks/interests oldalon kell új listát létrehoznunk, amit aztán a főoldalról bármikor egy kattintással elérhetünk.

 

10. „Milyen volt szőkesége”

A facebook.com/us oldalon visszatekinthetünk a szerelmünkkel eltöltött – és Facebookon megosztott – közös pillanatainkra. Persze ez csak akkor működik, ha valakivel kapcsolatban vagyunk (fontos hogy a másik fél is be legyen címkézve, nem elég annyi, hogy házasságban élünk), ellenkező esetben saját részletes profilunkat találjuk a fenti linken.

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.