Hirdetés

Ubuntu 14.04 LTS teszt - Pingvin a hétköznapokra

|

A disztribúció idei első kiadása nem hozott eget rengető újdonságokat, a Canonical a lehető legnagyobb stabilitásra és megbízhatóságra törekedett.

Hirdetés

Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát, ugyanis a tavaly decemberi lapszámunkban olvasható Ubuntu 13.10 cikket úgy kezdte Egri Imre kollégánk, hogy a sok kicsi sokra megy. Ezalatt azt értette, hogy a rendszerbe ugyan nem kerültek eget rengető újdonságok, azonban az apróbb változtatások sokat adtak az összképhez. Nincs ez másként az Ubuntu 14.04 esetében sem, azonban fontos különbség a kettő közt, hogy a mostani változat Long Term Supportot kapott, azaz az elkövetkező kilenc hónap helyett öt éven keresztül jönnek majd hozzá a szoftverfrissítések.

Hirdetés

Viharos idők

Az idei április egyértelműen tavasziasan változatosra sikerült, a hónap legfontosabb szoftveres témáját a Windows XP terméktámogatásának megszűnése jelentette. A Microsoft bő 12 év után intett búcsút kivénhedt operációs rendszerének, noha globálisan körülbelül a netre kapcsolódó számítógépek negyedén fut. Az XP utolsó, áprilisi javító frissítéseinek megérkezése után nagyjából két héttel vált elérhetővé az Ubuntu 14.04 LTS, a biztonsági javítások nélkül maradt XP-sek számára tökéletes időzítéssel. A Canonical legújabb operációs rendszere tesztünk során végig megbízhatóan működött, így amennyiben a régi PC hardveresen alkalmas a futtatására, akkor nyugodt szívvel ajánljuk az átállást. Ezt kizárólag az hiúsíthatja meg, ha valamilyen okból specifikusan Windows rendszerre írt szoftverek használatára szorulunk, az internet böngészésére és alapvető irodai feladatok elvégzésére használt számítógépek esetében nincs különösebb értelme ragaszkodni a Windows XP-hez. A Unity 7 grafikus felületet természetesen szokni kell, azonban nem szabad hagyni, hogy a régi megszokások egy biztonsági problémáktól szenvedő operációs rendszerhez kössenek.

Akad új a nap alatt

Ugyan fentebb pedzegettük, hogy az Ubuntu 14.04 LTS nem kimondottan hatalmas újításaival borzolja a nagyközönség kedélyeit, azonban elődjéhez képest azért akad néhány újítás a tarsolyában. A legérdekesebb, hogy eddig a programok menüsorai kizárólag a kijelző tetején lévő csíkon helyezkedhettek el, azonban most már beállítható, hogy nem maximalizált állapotban az alkalmazások saját címsorában jelenjenek meg. Ez rendkívül hasznos, hiszen így a menük eléréséhez jóval kisebb utat kell megtennünk az egérmutatóval, noha a legprofibb megoldás továbbra is az, ha az Alt gombot lenyomva megjelenő keresőmezőben gépeléssel keresünk rá a kívánt menüpontra.

Örülhetnek a rendkívül magas felbontású monitort használók is, ugyanis a Unity felületen végzett fejlesztéseknek köszönhetően a GUI az eddiginél sokkal szebben skálázódik megjelenítőiken. A grafikusok ezen felül itt-ott szebbé varázsolták a kezelőfelület témáját, míg a programozók megoldották az ablakok keretének élsimítását. Egyesek számára zavaró lehet, hogy a Dash keresőmezőjébe gépeléskor brutális mennyiségű online találat jelenhet meg, többek közt az Amazon jóvoltából, azonban e funkcionalitás a Rendszerbeállítások programban teljesen kikapcsolható.

Alapértelmezett szoftveres kiépítésében az új Ubuntu a kitaposott utat követi: Firefox böngésző, Thunderbird levelezőprogram, LibreOffice irodai programcsomag, Rhythmbox zenelejátszó, Totem videolejátszó. A szolgáltatás elkaszálása miatt az Ubuntu One online tárhelykliense már nem található meg az operációs rendszerben, viszont több ezer másik program mellett például a Dropbox is telepíthető az Ubuntu Szoftverközpontból.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.