Hirdetés

Ubuntu 8.04 LTS



|

Megérkezett a felhasználóbarát Linux disztribúció, az Ubuntu legújabb változata, ezt vizsgáltuk meg egy kicsit közelebbről.

Hirdetés

Sok dicséretet kapott már az Ubuntu, többek között a PC World hasábjain is pozitívan nyilatkoztunk róla korábban, legnagyobb előnyeként kiemelve, hogy a többi Linux disztribúciótól eltérően ezt „átlagos" felhasználók számára készítették. Természetesen nincs ez másként a 8.04-es, Hardy Heron (azaz bátor kócsag) változatnál sem, amely kinézetre pontosan úgy néz ki, mint a korábbi verziók, a háttérben azonban rengeteg újítás bújik meg. Új kernelt és új verziójú Gnome ablakkezelőt kapott, talán ennek is köszönhető, hogy lényegesen gyorsabban reagál, érezhetően fürgébb, mint a korábbi verziók.
A Hardy Herdon egy úgy nevezett LTS (Long Term Support) kiadása az operációs rendszernek, ez azt jelenti, hogy otthoni felhasználók számára három, üzleti felhasználók számára pedig öt évig nyújtanak támogatást és biztonsági frissítéseket a fejlesztők (ellentétben a nem LTS változatok 18 hónapos idejével).

 

 

ubuntu_nagy_k.jpg

 

 


Az Ubuntu új változata természetesen teljesen ingyenesen használható, szabadon letölthető, de júniusi számunk mellékletén is megtalálható lemezkép (ISO) formátumban. Ezt akármelyik CD-író alkalmazással lemezre írhatjuk telepítés vagy kipróbálás céljából. Egy virtuális lemezkép kezelő alkalmazás használatával még ezt is megspórolhatjuk akkor, ha virtuális gép alatt szeretnénk ismerkedni az operációs rendszerrel, vagy a vadonatúj, Wubi névre hallgató telepítőjén keresztül kívánjuk kipróbálni.

 


A Wubi egy remek újítás azok számára, akik csak most ismerkednek a Linuxszal, de nem szeretnének merevlemezük particionálásával vesződni, de azért többet szeretnének ismerkedni az Ubuntuval, mint amennyit a CD-ről indítva (úgy nevezett Live módban) lehetséges. A Wubi egy windowsos alkalmazás és segítségével annyira fájdalommentesen telepíthetjük fel az Ubuntut, mint egy bármilyen más alkalmazást. Ilyenkor nem lesz szükségünk újraparticionálásra, az Ubuntu rendszer egyetlen nagy állományt foglal el. Az operációs rendszer indításkor automatikusan úgy kezeli ezt a nagy állományt, mintha egy rendszerlemez lenne. Ennek köszönhetően ha később mégis úgy döntünk, hogy nem szeretnénk tovább Linuxozni, akkor Windowson belül a Programok eltávolítása menüpont segítségével leszedhetjük az Ubuntut, mintha fel se raktuk volna. Ennek a megoldásnak számos előnye mellett természetesen hátránya is van, a lemezkezelés lassabb, mint ha külön partícióra raktuk volna fel az operációs rendszert.

 

 

ubuntu2_k.jpg

 

 


Természetesen az operációs rendszerrel egyetemben frissült a hozzáadott alkalmazás-csomag is. Ennek egyik érdekessége, hogy az Ubuntu alapértelmezett böngészője a még béta-állapotban lévő Firefox 3.0 lett. Szokás szerint a mellékelt szoftverkörítés bőséges, minden feladatra találhatunk néhány hozzáadott alkalmazást, anélkül, hogy szoftverek százain kellene átrágnunk magunkat - mint más Linux disztribúcióknál. Néhány új alkalmazás kevésbé tűnik használhatónak, ilyen például a Brasero CD/DVD-író program, amely lényegesen gyengébb, mint akár a windowsos ingyenes alternatívák.

 

 

ubuntu3_k.jpg

 

 


A felszín alatti változások közül érdemes kiemelni a jobb memóriakezelést és memória-védelmet és a PolicyKit névre hallgató hozzáférést szabályozó rendszert. A Hardy Herdon az első Linux-disztribúció, amely könnyedén integrálható Active Directory környezetbe, a Likewise Open szoftvercsomagnak köszönhetően. Néhány felhasználót valószínűleg bosszantani fog, hogy az új változat már az új PulseAudio hangkeltő-réteget tartalmazza, amely azonban egyelőre rengeteg linuxos programmal nem kompatibilis.


Minden összevetve az Ubuntu Linux egy nagyszerű operációs rendszer, tapasztalt linuxos veteránoknak és kezdőknek egyaránt. A teljesen ingyenes program melle teljesen ingyenes dokumentáció is jár, amely a www.ubuntu.hu oldalon elérhető.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.