Hirdetés

Újabb szög az OLPC koporsójában



|

Félmillió portugál diák kapna helyi OLPC-t.

Hirdetés

A portugál Magellan Initiative félmillió laptopja a Classmate PC referenciaterveire épül, és az Intel már meg is kezdte a fejlesztését. Portugália miniszterelnöke, Jose Socrates nyilatkozata szerint "az Intellel való együttműködés bizonyítja elkötelezettségünket, hogy gyors lépést tegyünk a tudás-alapú gazdaság irányába. Bízunk benne, hogy iskoláink modern számítógépes technológiával és internetkapcsolattal való ellátása felgyorsítja az átmenetet egy olyan gazdasági modellbe, amely polgáraink javára válik."

Az üzlet óriási siker az Intel Classmate PC koncepciójának, mely az OLPC (One Laptop Per Child) csoport XO-jával szállt ringbe. A nonprofit szervezet számos problémával küzdött és küzd a mai napig, melyek erősen megkérdőjelezik az elképzelés hosszú távú életképességét. Az OLPC sohasem rendelkezett megfelelő közvetítői infrastruktúrával, az OLPC csapatából kulcsfontosságú emberek távoztak, a projekt túlzottan is függött a megrendelések volumenétől, és azt is sokan vitatták, hogy a teljesen egyedi operációs rendszer és kezelőfelülete közvetít-e használható számítógépkezelői tudást a valódi, üzleti világ szempontjából.

 

0731olpc.jpg
 


Ez utóbbi kritikát az OLPC fejlesztői is komolyan vették: a napokban látott napvilágot a hír, hogy a Microsoft elkészült a Windows XP OLPC XO-ra igazításával. A bejelentés kapcsán abban reménykedtünk, hogy ezzel az OLPC projekt újra vitorláiba fogja majd a szelet, ám a jelek nem erre utalnak. Az XO harmatgyenge hardver, melyet alapvetően úgy fejlesztettek, hogy egyes változatai mindenféle infrastruktúra, akár még áramellátás nélkül is működőképesek legyenek. Ezzel szemben az Intel Classmate PC-je teljesen más irányból közelíti meg a kérdést: sohasem akart ekkora infrastrukturális szakadékot átugrani, nem próbált az elmaradott országokban élő diákokhoz szólni, hanem inkább a fejlődő piacokra koncentrált.


Éppen ezért a Classmate-et nem lehet kurblival sem hajtani... (a hír folytatódik) >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.