Hirdetés

Úton az animált GIF utódja



|

Elsőként a Google Chrome támogathatja a WebP új kiterjesztését.

Hirdetés

Úgy tűnik nem kell már sokat várnunk a tipikusan imádott vagy utált animált GIF utódjára, ugyanis a Google WebP képformátumának legutóbbi verziója már támogatja a hang nélkül mozgóképek létrehozását. A Chrome fejlesztői csapata néhány nappal ezelőtt bejelentette ennek implementálási szándékát, ám egyelőre nem mindenki ért egyet a funkcionalitás szükségességéről.


Általánosságban véve az animált WebP két területen lenne előrelépés az animált GIF-hez képest: drasztikus mértékben bővülne a „videók” színpalettája, továbbá jelentősen csökkenne a fájlméretük. Ettől függetlenül az animált WebP képek a GIF-ekkel azonos módon irracionális mennyiségű memóriát és számítási teljesítményt igényelnének, így nem praktikusak.


A kritikusok szerint a HTML5 segítségével már jó ideje lehetséges natívan videót lejátszani az összes böngészőben, az „animgifeseknek” erre kellene inkább áttérniük. Ennek viszont az a szépséghibája, hogy minden böngésző támogatásához legalább kétféle kodekkel tömörítve kellene elérhetővé tenni az alkotásokat, ráadásul az átlagos felhasználóknak a weboldalakba való beágyazásukkal is meggyűlhet a bajuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.