Hirdetés

Vége az Adobe Creative Suite-nak



|

Társaival együtt a tegnap leleplezett legújabb Photoshop is kizárólag előfizetéssel lesz elérhető.

Hirdetés

Magyar idő szerint tegnap este újabb korszak ért véget az Adobe történetében, hiszen a gyártó nem csak a korábban a Creative Suite programcsomagban árult alkalmazásainak legújabb verzióit mutatta be, hanem az előzetes tájékoztatásnak megfelelően a hagyományos értékesítésről megkezdte az agresszív átállást az exkluzívan előfizetéses üzleti modellre.


Ezzel tegnap lényegében meghalt a Creative Suite, innentől kezdve Creative Cloud termékcsaládja van a vállalatnak; a helyzetet illusztrálva az Adobe ipari standard képszerkesztőjének új változatát nem „Photoshop CS7”-re, hanem „Photoshop CC”-re keresztelték az illetékesek. A Creative Cloud termékcsalád az eddigi gyakorlattól eltérően nem lesz hagyományosan megvásárolható, hanem júniustól kizárólag szolgáltatás módjára lehet majd előfizetni rá.


Természetesen nem szükséges a komplett programcsomagra előfizetni, külön-külön is lehet „licencelni” a részét képező szoftvereket: a Creative Suite 6 Master Collectionnek megfelelő pakk havidíja 50 dollár lesz, míg az alkalmazások egyenként 30 dollárba fognak kerülni. A CS3 vagy újabb csomaggal rendelkezők számára az Adobe hajlandó 1 éven át akciósan adni az előfizetést, számukra a fenti sorrendben 30 és 10 dollárra csökkennek az árak.


Jó kérdés, hogy a vállalat továbbra is erőltetni fogja-e a hűségszerződéses rendszerét, ugyanis a szoftverek jelenleg csak akkor használhatóak „listaáron”, amennyiben az ügyfél hajlandó 1 évre bevállalni a fizetést, határozatlan idejű használati igény esetén ~50 százalékkal magasabb a havidíj. Hosszú távon az új üzleti modell az Adobe számára stabilan érkező és alaposan növekedő bevétellel kecsegtet, ráadásul a szoftvereket használó profik sem járnak feltétlenül rosszul, viszont a programokat hobbiból használók számára hosszú távon anyagilag nem előnyös az előfizetés. Természetesen ők digitálisan még megvehetik a CS6 csomagot, ám az Adobe állítása szerint ehhez már legfeljebb apró-cseprő hibajavítások fognak érkezni, új funkciók nem.


Az Adobe Creative Cloud programcsomag tagjai – különöse tekintettel a Photoshopra – számos új funkcionalitást kaptak, ám ezek rövid ecsetelése előtt megemlítendő, hogy egyrészt a CC képessé vált különböző számítógépek közt a programok beállításainak szinkronizálására, másrészt pedig az Adobe elkaszálta a Fireworks-öt, ebből a CS6-os az utolsó elérhető változat.


Dióhéjban a fontosabb Creative Cloud szoftverek legfőbb újdonságai:

-Photoshop: a legfontosabb új funkció a remegős kézzel készült képek kiélesítése, a demonstrációk alapján a speciális algoritmus szinte csodákra képes. Ezen felül képek felméretezése esetén nagy mértékben csökkent a zaj mennyisége, sokkal élesek maradnak a tipikusan elmosódottakká váló részletek – a friss eljárás szimpla élesítés esetén is bevethető.

-Dreaweaver: natív alkalmazások csomagolása iOS és Android platformokra, új CSS-tervező, továbbfejlesztett Fluid Grid Layout, kevésbé zsúfolt kezelőfelület.

-Flash: 64 bites támogatás, HD exportálás, jobb HTML-kimenet, egyszerűsített kezelőfelület, új kódszerkesztő, valós idejű rajzolás.

-Premiere: újratervezett idővonal, több formátum támogatása, gyorsbillentyűk testre szabásának lehetősége, Lumetri motor használata.

-After Effects: Refine Edge eszköz, Cinema 4D-támogatás, stabilizációs pontok kiválasztása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.