Hirdetés

Végre WebP-támogatást kaphat a Firefox



|

A hibakövető rendszer szerint folyamatban van az implementálása.

Hirdetés

Néhány éve nem csak a HTML5-ös videolejátszáskor használandó kodekek kapcsán alakult ki állóháború a népszerű böngészők készítői közt, de a következő generációs képformátumok kapcsán is parttalan vitákat folytattak a felek. Az interneten jelenleg négyféle képformátum van használatban: a JPEG-et a fotókhoz, a PNG-ket az illusztrációs jellegű grafikákhoz, az SVG-t a skálázható vektoros grafikákhoz, míg a minden tekintetben megdöbbentően elavult animált GIF-et a nagyon rövid néma klipekhez használják.


Hirdetés


A formátumháború során a Google a saját WebP formátumának implementálását erőltette. Ez a VP8 videokodek algoritmusaira épül, támogatja a veszteséges és veszteségmentes tömörítést, a JPG és a PNG mellett még az animált GIF-et is képes lenne lecserélni. A cég saját tesztjei szerint állóképek esetén és azonos képminőség mellett átlagosan 39 százalékkal kisebb fájlméretet eredményez az említett formátumokhoz képest.



A Microsoft nem szállt bele a képformátumos vitába, míg a Mozilla szerint a nagyrészt még ma is csak elméletben létező Daala formátumot kellene használni a WebP helyett. Ezzel véget is ért a nagy vita: a Google Chrome, továbbá a Chromium motorra épülő böngészők egy része már évek óta támogatja a WebP képek megjelenítését, a Microsoftot látszólag továbbra sem izgatja az egész kérdés (nincs WebP-támogatás az IE / Edge böngészőkben), a Mozilla pedig hangos tiltakozás mellett visszautasította a Google képformátumának támogatását.


A jelek szerint ez hamarosan megváltozik, ugyanis a Bugzilla egyik bejegyzése alapján olyan másfél hete formálisan is megkezdődött a munka a WebP dekóder Firefoxba integrálásán. Egyelőre nem tudni, hogy a böngésző melyik stabil verziójában válhat alapértelmezetten elérhetővé az újítás, még a Nightly kiadásba sem forgott be az implementáció.


(Forrás: GHacks | Nyitókép: Paul Clarke)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.