Hirdetés

Veszélyes mobilvírus terjed MMS üzenetben



|

Hirdetés

Először az F-Secure számolt be arról a Doomboot.A nevű trójai programról, amely a Symbian alapú mobiltelefonok megfertőzésére alkalmas. A trójai az egyik legveszélyesebb mobil vírusnak számít, ugyanis a telefonokon tárolt adatok elvesztését okozhatja.

A Doomboot.A a terjedéséhez felhasználja a Commwarrior.B vírus esetében már bevált módszereket. Ennek megfelelően nemcsak Bluetooth kapcsolaton keresztül fertőzi meg a mobiltelefonokat, hanem MMS üzenetekben is terjed. A Doomboot.A amint megfertőzött egy készüléket azonnal elkezd MMS üzeneteket küldözgetni. Ezáltal a telefonok akkumulátorát átlagosan egy óra alatt teljesen lemeríti. Ha a felhasználó ezután újra megpróbálja bekapcsolni a mobilját, akkor az már nem indul újra. Az F-Secure szerint a telefonok csak azok "újraformatálása" után válnak ismét használhatóvá. Ez egyben azt is jelenti, hogy a készülékeken tárolt telefonkönyv, naptári bejegyzések, képek, adatok, stb. elvesznek.

Az F-Secure közleményéből kiderül, hogy az új vírus felismerése nem könnyű feladat, ugyanis sokszor csak a telefon akkumulátorának gyors lemerülése utalhat a kártevő jelenlétére. Ha mégis sikerül időben észrevenni, akkor a vírust alkalmazáskezelő szoftver segítségével lehet eltávolítani a készülékről.

Von Troyer, az F-Secure szakembere arra kéri a felhasználókat, hogy legyenek nagyon óvatosak, akkor amikor Symbian kompatibilis programokat töltenek le az Internetről, és amennyiben lehetőségük van rá, akkor használjanak mobil vírusok felismerésére illetve irtására is alkalmas szoftvereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.