Hirdetés

Vírusok a foci VB-re



|

Olyan trójai terjed az interneten, amely a labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos eseményekkel próbálja megtéveszteni a felhasználókat, figyelmeztet a Sophos.

Hirdetés

A labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos híreket, történéseket tartalmazó e-mailekkel sok felhasználó könnyen megtéveszthető, így a kártékony programok számítógépekre való juttatása, azok megfertőzése is könnyebbé válik. Az első olyan vírus, amely a világbajnokságot felhasználta 1998-ban jelent meg. 2002-ben ezt követte a Chick-F, amely szintén a futballrajongók számítógépeit igyekezett megfertőzni. Tavaly a Sober.N készítői döntöttek úgy, hogy olyan emailekben terjesztik a kártékony programjukat, amelyek belépőjegyek felajánlásával kecsegtették a felhasználókat.

A Sophos a napokban egy olyan trójaira lett figyelmes, amely kártékony weboldalakra mutató hivatkozást tartalmazó, VB-vel kapcsolatos tartalommal rendelkező kéretlen levelekben (spamekben) terjed. Amennyiben a felhasználó az e-mailekben szereplő linkre kattint, akkor egy fertőzött fájl töltődik le a számítógépére, amely tartalmazza a Haxdoor-IN nevű trójait. A kártékony program a számítógépek megfertőzése után lehetőséget biztosít a támadók számára az érintett rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférésre. A Sophos szerint eddig kizárólag német nyelvű Haxdoor-IN trójaival kapcsolatos e-mailek jelentek meg.

Graham Cluley, a Sophos vezető szakembere elmondta, hogy a futball-világbajnokság kiemelkedő sportesemény, így sokak figyelmét felkelti. A kártékony programok írói pedig igyekeznek kihasználni ezt az érdeklődést, és a lehető legtöbb számítógépet megfertőzni vírussal, kémprogrammal vagy egyéb károkozóval. Cluley mindenkit óvatosságra intett a VB-vel kapcsolatos emailek kezelését illetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.