Hirdetés

Vírusok a szomszédban



|

Divatba jöttek a lokalizált kártevők.

Hirdetés

Hazánkban valószínűleg alig akad valaki, aki hallott volna a Winny állománycserélő programról, amely Japánban rendkívül nagy népszerűségnek örvend még azután is, hogy készítőjét, Isamu Kanekót 2006-ban bűnösnek találták szerzői jogok megsértésében. Ugyanakkor ez nem tartotta vissza a vírusírókat attól, hogy malware-célponttá tegyék.

 

Létezik például egy olyan vírus, amely képeket és filmeket töröl le a merevlemezről, majd egy rajzolt nő a képernyőn azt mondja a felhasználónak: "Mr. Kanekót bűnösnek találták, te pedig még mindig használod a Winnyt. Utálom az ilyen embereket!"

 

cuffed1.png

Dave Marcus, a McAfee fejlesztési vezetője szerint Japán egyedülálló hely a világon. „Van pár malware-író Japánban, akik nem szeretik az illegális állománymegosztást." - mondta Marcus. Eddig a támadók mindig a lehető legszélesebb felhasználói kört célozták, de ez a helyzet megváltozott, Marcus szerint a egyre nagyobb számú lokalizált malware-t fedeznek föl. Brazíliában például - az offline bűnözők miatt - már igen elterjedt a netbankolás, így az ottani malware-ek legtöbbször a netbank azonosítókat és jelszavakat próbálják megszerezni. Kínában viszont az online játékok olyan népszerűek, hogy a kínai World of Warcraft jelszólopók gyakoriságban már második helyen állnak a McAfee listáján.

 

A McAfee szerint a lokalizálódásnak több oka lehet, a legelső talán az, hogy a vírusírók nem akarják felhívni magukra a figyelmet. Gondoljunk csak a Storm botnetre, amely annyira ismert lett, hogy nemzetközi hajsza indult ellene, és vissza is esett az első helyről a spamküldők ezerszer átkozott toplistáján.

 

A felhasználók is egyre képzettebbek, így a hackereknek is egyre kifinomultabb támadásokat kell indítaniuk, főleg olyan megoldásokat választva, amelyekkel a megtámadottak valószínűleg még nem találkoztak. Ugyanakkor a McAfee szerint a kiberbűnözők figyelme egyre inkább olyan régiók felé fordul, ahol az internetes kultúra fejletlensége könnyebb vadászterületet biztosít, vagy ahol a törvénykezés még nem zárkózott fel egészen az új időkhöz.

 

A helyi támadások igencsak megnehezítik a vírusirtó cégek munkáját, és ez a számokban is látszik: 2007-ben a detektált malware-ek száma 246 százalékkal 131 862-re nőtt, és a McAfee jóslata szerint 2008 végére már napi 750 darabot fognak észlelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.