Hirdetés

Visszaállhat Windowsra a müncheni önkormányzat



|

Bajban a nyílt szoftvereket használó közigazgatás posztergyereke.

Hirdetés

Tizenhárom évvel ezelőtt a müncheni önkormányzat gondolt egy merészet, és jelentős elérhető költségmegtakarításra hivatkozva szerver- és kliensoldalon is megkezdte az átállást Windowsról Linuxra. A Microsoftnak természetesen nem tetszett az ötlet, azonban nem tudott olyan érveket felhozni, amellyel meggyőzhette volna a döntéshozókat a Windows és a Microsoft Office megtartásának szükségességéről.


Hirdetés


Most szerdán fordulhat a kocka, ugyanis a városvezetés szavazni fog egy indítványról, amely 2020-ig átállítaná München 15 ezer a közigazgatásban használt kliensoldali számítógépét Windows 10-re, továbbá egyedi felhasználói kérés esetén LibreOffice helyett Microsoft Office-ra. Ugyan a városvezetés szerette sikertörténetként bemutatni az Ubuntu-alapú LiMuxra való átállást, azonban mindig is akadtak fennakadások és kompatibilitási problémák a szisztémával, plusz folyamatosan vita tárgyát képezte, hogy egyáltalán sikerült-e bármiféle költségmegtakarítást elérni.



Egy 2013-as HP tanulmány szerint 2005-2013 között a Microsoft szoftverek használata 17 millió euróba került volna, míg a Linuxozás költsége 60 millió euró volt. A müncheni önkormányzat ezzel nem értett egyet, a saját számításai szerint a kérdéses időszakban 23 millió euróba került a Linuxozás, míg a Microsoft szoftverek használata 34 millió euróba került volna. A rákövetkező évben Dieter Reiter polgármester megbízására a Microsoft legnagyobb értékesítőpartnerének számító Accenture is készített egy tanulmányt a témában, amely végkövetkeztetései összhangban voltak a HP tanulmányáéval: a szabad szoftverek hiába ingyenesek, a messze magasabb üzemeltetési költségek miatt mégis többe kerülnek a Microsoft-féle megoldásoknál. Ezen felül a Linuxos gépekről inkompatibilitási okokból nem érthetőek a város által használt egyes fontos rendszerek, például az SAP.


Matthias Kirschner, a Free Software Foundation Europe elnöke nem tagadja, hogy voltak és vannak problémák a LiMuxszal, azonban véleménye szerint a költségek elszállása és az inkompatibilitási gondok jókora része a rossz menedzsmentre és üzemeltetési struktúrára vezethető vissza; ezen állítást az Accenture tanulmánya is alátámasztja. Ezen felül a férfi szerint a polgármester valamilyen oknál fogva a kelleténél látszólag jobban kedveli a Microsoftot, például a legutóbb tanulmány elkészítését az Accenture helyett egy független félre kellett volna bíznia.


(Forrás: ZDNet, WCCFTech | Nyitókép: Tatiane Pires)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.